Almanya ve Rusya ortaklığında yaklaşık 11 milyar dolara harcanarak yapılan Kuzey Akım boru hattında meydana gelen patlamalar sonrası, Rusya, Almanya, Danimarka, İsveç'ten yapılan açıklamada sabotaj üzerinde durulduğu belirtilmişti.
Almanya ve Rusya ortaklığında yaklaşık 11 milyar dolara harcanarak yapılan Kuzey Akım boru hattında meydana gelen patlamalar sonrası, Rusya, Almanya, Danimarka, İsveç'ten yapılan açıklamada sabotaj üzerinde durulduğu belirtilmişti.
Boru hattındaki hasarın boyutu ve tamir edilip edilemeyeceği de bilinmiyor.
Kuzey Akım Şirketi ( NordStreamAG) Basın Sözcüsü Dimitri Smirnov, İsveç devlet televizyonu SVT'ye yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatları yakınlarında patlama sonucu meydana gelen hasarın tamir edilip, edilemeyeceğine dair ellerinde kesin bir sonucun olmadığını belirtti.
Araştırmanın birkaç hafta sürebileceğini aktaran Smirnov, "Hasarın ne kadar büyük olduğunu ve giderilip giderilmeyeceğini bugün cevaplamak imkansız. Hasarlı borularda gaz tamamen boşaldıktan sonra gelecek pazar ya da pazartesi hasar tespit çalışmalarına başlayacağız. Hasar tespit çalışması da iki hafta sürebilir." ifadesini kullandı.
BAŞKAN ERDOĞAN VE PUTİN BORU HATTINDAKİ SIZINTILARI DEĞERLENDİRDİ
Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin telefonda görüşme gerçekleştirdi. İki liderin , Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarındaki sızıntıları da ele aldığı aktarılan açıklamada, Putin'in sızıntılar hakkında "sabotaj" değerlendirmesinde bulunduğu ifade edildi.
"ULUSLARARASI TERÖRİZM"
Açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 gaz boru hatlarına yönelik benzeri görülmemiş sabotaj veya benzeri görülmemiş uluslararası bir terör eylemi hakkında temel bir değerlendirme yaptı. Rusya'nın bu konuyu BM Güvenlik Konseyi'nde acilen tartışmaya açtığı kaydedildi" denildi.
BORU HATTINDAKİ SIZINTILAR
Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 4 sızıntı olduğu bildirilmiş, gemilerin "bölgeye yanaşmaması" uyarısı yapılmıştı. İki ülke de sızıntıların kaza değil, kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı. Avrupa Birliği (AB) de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını kaydetmişti.
Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatları, gerekli bakımların yapılamadığı gerekçesiyle 31 Ağustos'ta durdurulmuştu.