Siyasi reform talep eden Suriye halkının 2011'de barışçı bir şekilde protesto gösterileri için sokağa indiğini ancak Suriye Hükümeti'nin şiddetiyle karşılaştığını vurgulayan Ban, "Zamanla siviller silahlanarak bu baskıya cevap verdi, bölgesel güçler müdahil oldu ve ardından da radikal gruplar ülkede zemin buldu" ifadelerini kullandı.
- "Kuveyt'te cömertçe yardım edin"
Ülkede 220 binden fazla Suriyelinin öldürüldüğünü, ülke nüfusunun yarısının evlerini terk ettiğini, 4 milyondan fazla kişinin komşu ülkelere sığındığını kaydeden Ban, her yeni günün yeni ölümler ve yıkımlar getirdiğini dile getirdi.
Küresel dikkatin DAEŞ ve diğer terörist örgütlere yöneldiğini anlatan Ban, "Dikkatimizi Suriye halkına vermeli ve onların dertlerine odaklanmalıyız. Eğer tüm bölgeyi etkisi altına alan aşırılıkçı şiddet ve mezhepçilik ateşini söndürmek istiyorsak Suriye'deki çatışmaları sonlandırmak zorundayız" ifadelerini kullandı.
BM'nin halka yardım ulaştırmaya çalıştığını, BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Halep'te çatışmaların dondurulması için görüşmelerini sürdürdüğünü kaydeden Ban, bu ay sonunda Kuveyt'te Suriye halkı ve komşu ülkelerdeki mülteciler için bağış toplama konferansı gerçekleştirileceğini belirterek, "Kuveyt'teki konferansta ülkelerin Suriye halkına cömertçe yardım etmesini bekliyorum" çağrısında bulundu.
- "Meşruiyet arayan kendi halkını katletmesin"
Siyasi çözüm için taraflara seslenen Ban, şunları kaydetti:
"Uluslararası toplumdan birlik olmasını ve Suriyelilerin inisiyatifiyle gerçekleşecek Cenevre Bildirisi temelinde siyasi geçiş sürecine destek vermelerini istiyorum. Suriye'de çatışan taraflar ve özellikle Cumhurbaşkanı Beşar Esed'in bu kanlı çatışmaları sonlandırmak için siyasi süreci başlatacak kararlı adımlar atma yükümlülüğü bulunuyor. Hükümet ya da diğer gruplar meşruiyet arıyorlarsa kendi halklarını katletmesinler. Suriye'de hesap sorulmaması, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarda ciddi artışa neden oluyor. Her yeni gün yeni dehşet görüntüleri getiriyor. İdamlar, keyfi tutuklamalar, insan kaçırmalar, sistemli işkenceler, ayrım gözetmeksizin sivil bölgelere yapılan bombalı saldırılar, kimyasal silah saldırıları, aç bırakmanın savaş silahı olarak kullanılması ve IŞİD gibi radikal grupların işlediği hunhar katliamlar sorumsuzca devam ediyor."
Uluslararası toplumun sorumluluktan kaçamayacağını da vurgulayan Ban, "Suriye halkına karşı, bu son dört yılda işlenen ciddi suçların cezasız kalmayacağını gösterme sorumluluğumuz var. BM Güvenlik Konseyi'ne bu krizi çözme için kararlı adımlar atma çağrısı yapıyorum" ifadelerini kullandı.