Açıklama şöyle devam etti: "Yasadışı avlanma faaliyetleri, satış, nakliye ve vahşi hayvanların yenilmesi gibi davranışların ağır biçimde cezalandırılmasına karar verilmiştir. Bu karar kabul edildiği günden itibaren en sıkı şekilde uygulanmaktadır."
Haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve Çin'de vahşi hayvan pazarının açılmadığı belirtilirken, uluslararası basın organlarında, hayvan pazarlarının internet üzerinden satış yaptığına dair yeni haberler yer aldı.
Haberde, Çin'in Wuhan şehrinde, dünyayı dize getiren salgını ortaya çıkaran pazarın, mavi-beyaz kepenkleri kapatılmış bir şekilde sessizce uyuduğu bilgisine yer verildi. Ancak, bir zamanlar Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda zehirli ve yasa dışı işlerin döndüğüne dair gizlenen bir şeyler olduğuna dair çok sayıda ipucu var: Polis bandı, yüksek kırmızı bariyerler ve çevresindeki tepeden tırnağa beyaz koruyucu kıyafetler giymiş olan güvenlik görevlileri.
Bu hayvan pazarlarında çalışan tüccarların, artık işlerini sosyal medya üzerinden yürüttüğü ve internet üzerinden satış yaptığı belirtiliyor. The Star gazetesinin haberine göre, satıcılar pazarların kapatılması emrinden sonra taze sebze, kümes hayvanları ve deniz ürünleri satmak için sosyal medya platformlarına yöneldi.
İsmini vermek istemeyen 32 yaşındaki bir satıcı, düzenli müşterileri için kurduğu iki WhatsApp grubunda aldığı taze yiyecekleri aktif olarak güncelleyip sattığını söyledi. Yasa dışı hayvan satışı yapmadığını söyleyen dört çocuk annesi kadın, sabaha karçı 04.00'te güne başladığını, taze sebze, balık ve kümes hayvanları satın alarak kendi müşterilerine sattığını söyledi.
Günlük taze ürünleri sosyal medya üzerinden duyurduğunu anlatan kadın, müşterilerinin öğlen saatlerine kadar sipariş verdiğini, daha sonra da dağıtıma çıktığını anlattı. Çin'de toplan 20 bin civarında hayvan pazarının kapatıldığı tahmin ediliyor. Kötü kokulu pazarlarda, egzotik hayvanlar ve kaçakçılıkla ülkeye getirilmiş nesli tükenmekte olan canlılar, kafeslerde istifleniyor.
Çin'deki hayvan pazaları, esas olarak iki nedenden ötürü hastalık saçıyor. Birincisi, vahşi doğada doğal ortamlarında buluşmayan hayvanları bir araya getiriyor olması. İkincisi ise, bu hayvanların içinde tutuldukları iğrenç koşulların bir araya gelmesi. Houston-Downtown Üniversitesi'nde Doğu Asya Siyaseti doçenti olan Peter Li, Daily Star gazetesine yaptığı açıklamada, hastalığın tekrar yayılmasını önlemek için bu tehlikeli pazarlara hayvan sağlayan tedarik zincirlerinin her birinin parçalanması gerektiğini söylemişti.