"Yanuli" kışlasında, Balkanlar ve Avrupa ülkelerine gitmek üzere Dedeağaç'a gelen Amerikan askerlerinin konaklayabilmeleri için 300-400 kişi kapasiteli tesisler inşa ediliyor.
F-35 VE İHA PLANI
Kathimerini, haberinde ayrıca Amerikalıların, Girit'teki Suda Üssü'nün (deniz ve hava üssü) büyük insansız hava araçları (İHA) ve F-35 tipi savaş uçaklarının konuşlanabilmelerini sağlayacak şekilde, yeni tesis inşası ile de yakından ilgilendiklerini kaydetti.
İki ülke arasındaki savunma işbirliği anlaşması, Suda Üssü'nün genişletilmesini de öngörüyor.
Gazete, ABD'nin ilgilendiği bir diğer konunun ise, Rus savaş gemilerinin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini daha iyi izleyebilmesi için Ege'de "Denizcilik alan bilinci" (Maritime Awareness Domain) radarları yerleştirmek olduğunu da belirtti.
YENİ PROPAGANDA BİRİMİ
Bu arada, Haftalık Real News gazetesi, Yunan hükümetinin, Türkiye'ye karşı bir propaganda birimi olarak faaliyet gösterecek "Merkezi İletişim İdaresi"ni kurmayı kararlaştırdığını belirtti.
Birimin başına ABD'nin New York kentindeki eski Yunan konsolosu Kontantinos Kutras'ın önerildiğini yazan gazete, "Hedef, Türkiye'nin iletişim alanındaki her iddiasına cevap vermek" ifadesini kullandı.
TÜRKİYE'Yİ ABLUKAYA ALACAKLAR
Terör ve Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, ABD'nin son dönemdeki Ege ve Akdenizdeki hamlelerini değerlendirdi. Yunanistan'daki 'Dedeğaç Üssü' dışında, Rum kesimine silah amabargosunun kaldırılmasının birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirten Ağar, ambargonun 87 yılında başlatılma amacının Rum ve Yunan milliyetçilerinin Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlama amacını engellemek ve adanın birleştirilmesini teşvik etmek olarak ifade etti.
Ağar, Suriye'ye gelen Rus askerlerinin gemilerin bakımı, onarımı gibi bahanelerle Larnaka'ya gelmesi, kara para aklama gibi hamlelerle Kıbrıs Rum Kesimi'yle yakın ilişkiler kurmasının ABD'yi harekete geçirdiği vurguladı.
Ağar konuşmasınının son bölümünde şunları vurguladı:
Savunma sisitemlerinin yanında taarruz sistemlerine yönelik ambargoyu da kaldırmış durumda. Bunun anlamı ne hedef kim? Hımars'larla 310 km derinlikteki bir alan koruma altına alınabilecek, Yunanistan'ın 'Ege Adaları'ndaki mütecaviz tavrını da düşününce Türkiye abluka altına alalınacak.
Türkiye'nin sadece hava ve denizden çıkışını engellemeyi değil, Doğu Akdeniz'deki doğal gaz kaynaklarına ulaşım yolu da kesilecek.
DEDEAĞAÇ'TAKİ ÜS
Türkiye, yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle savaş alanında başarıylarıyla ön plana açıkınca, ABD ve diğer ülkeler Türkiye'nin askeri düzeydeki operasyonel kabiliyetini engellemek adına; terör örgütleri ve Yunanistan'ım alenen ve asimetrik olarak kullanmaya devam ediyor. Türkiye'nin bu ablukayı kırmak için harekete geçmesi bekleniyor.