Güney Kore’de kriz devam ediyor! Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol görevden alındı

Güney Kore'de siyasi kriz devam ediyor. Meclis, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ün görevden alınması için oylama yaptı. Devlet Başkanı Yoon Seok-Yeol aldığı sıkı yönetim kararının anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle azline ilişkin önerge kabul edildi. Yoon görevden alındı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Aralık 2024 , 08:54 Güncelleme Tarihi :14 Aralık 2024 , 11:34
Güney Kore’de kriz devam ediyor! Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol görevden alındı

Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün ilan ettiği sıkıyönetimin ardından siyasi kriz sürüyor. Muhalefet partilerinin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınması için meclise sundukları yeni önerge bugün oylandı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ReutersGüney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Reuters

YOON SUK YEOL İÇİN YENİ OYLAMA
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, milletvekilleri, önergenin görüşüleceği oturum için bugün Ulusal Meclis'te toplanıldı.

Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-shik, 14 Aralık 2024 Cumartesi günü Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Ulusal Mecliste Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un azil oylamasının ardından başkanın azlini ilan ederken tokmağını vurdu, ReutersGüney Kore Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-shik, 14 Aralık 2024 Cumartesi günü Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Ulusal Mecliste Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un azil oylamasının ardından başkanın azlini ilan ederken tokmağını vurdu, Reuters

GÖREVDEN ALINDI
Mevcut 300 üye arasında, Başkan Yoon'un görevden alınmasına yönelik yasa tasarısı 204 lehte, 85 aleyhte, 3 çekimser ve 8 hayır oyla kabul edildi.

Azil kararı Başkan Yoon'a bildirildiğinde, dışişleri, savunma ve idare başkanlığı görevleri derhal askıya alınacak ve Başbakan Han Deok-Soo başkan vekili pozisyonuna gelecek.

Azil tasarısının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi halinde mahkemenin 180 gün içinde karar vermesi gerekiyor.

NELER OLMUŞTU?
Ana muhalefetteki Demokratik Parti ve 5 küçük muhalefet partisi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle devlet başkanının görevden alınması için yeni bir önergeyi meclise sunmuştu.

Protestocular, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un başarısız sıkıyönetim ilanını kınamak ve istifasını istemek için 5 Aralık 2024 tarihinde Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen mum ışığı nöbeti sırasında pankartlar tutuyor, ReutersProtestocular, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un başarısız sıkıyönetim ilanını kınamak ve istifasını istemek için 5 Aralık 2024 tarihinde Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen mum ışığı nöbeti sırasında pankartlar tutuyor, Reuters

Önergede, 3 Aralık'taki kısa süreli sıkıyönetim ilanının "anayasayı ve yasaları ihlal ettiği", bu yüzden Devlet Başkanı'nın görevden alınması gerektiği belirtildi. Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından sıkıyönetim birliklerine ve polise milletvekillerini tutuklama emri verdiğine dair iddialar da yeni önergede yer aldı.

İLK OYLAMA KABUL EDİLMEMİŞTİ

Ulusal Meclis'te benzer bir azil önergesi, 7 Aralık'ta, PPP milletvekillerinin çoğunun oylamayı boykot etmesi nedeniyle yeterli sayıya ulaşamayıp kabul edilmemişti. Yalnızca 3 PPP milletvekilinin önerge için oy kullandığı bildirilmişti.

PPP lideri Han Dong-hoon, hafta içinde yaptığı açıklamada, muhalefetin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un görevden alınmasını talep ettiği önergeyi desteklediğini bildirdi.

Han, Yoon'un meclis tarafından görevden alınmasının şu anda "tek geçerli yöntem" olduğunu belirterek, "Gelecek azil oylamasında, partimizin milletvekilleri meclis salonuna girerek kendi inanç ve vicdanları doğrultusunda oylamaya katılmalı." ifadesini kullanmıştı.

Milletvekili olmadığı için azil oylamasına katılamayacak olan Han'ın muhalefetin önergesine desteğinin, partinin tavrını ne yönde etkileyeceği belirsiz. Bu konuda liderin değil parti grubundaki milletvekillerinin iradeleri belirleyici oluyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ReutersGüney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Reuters

GÜNEY KORE'DE SIKIYÖNETİM KRİZİ

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.

Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN