Irak'ta 32 Türk Şoför rehin

Musul'un kontrolünü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Kerkük'ün güneydeki ilçe ve nahiyelerine saldırdı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Haziran 2014 , 10:13 Güncelleme Tarihi :11 Haziran 2014 , 12:07
Irak’ta 32 Türk Şoför rehin

İÇİNDEKİLER

Akşam saatlerine doğru Kerkük'ün bazı ilçe, nahiye ve köyleri, IŞİD'e bir kurşun sıkılmadan teslim oldu. Olaylar, ilk olarak Kerkük'ün 60 kilometre uzağındaki Zap nahiyesi çevresindeki Şeria köyünde meydana geldi. Daha sonra Zap nahiyesinde bazı çatışmalar yaşandı ancak kontrol IŞİD militanlarının eline geçti. İlerleyen saatlerde Kerkük'ün güneyindeki Abbasi nahiyesi ile Riyad ve Havice ilçeleri IŞİD'e teslim oldu.

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, IŞİD militanları uzun konvoylar oluşturarak havaya ateş açıp ilçe merkezlerinde zafer turları attı. Ordu güçleri ise ellerindeki modern ve ağır silahları bırakarak bölgeyi terk etti. Bunun üzerine saat 21.00 sularında IŞİD militanları, Türkmenlerin yoğunlukta yaşadıkları Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine doğru yola çıktı. Haberi alan peşmerge güçleri, ilçeye gelerek bölgeyi kontrol altına aldı.

İki tugaydan oluşan peşmerge gücü ilçenin dört bir yanını sararak IŞİD'in ilçeye sızmasını engellemeyi amaçlıyor. Son gelişmeye ilgili olarak AA muhabirine açıklama yapan Tuzhurmatu Kaymakamı Şellal Abdul, ilçesindeki güvenlik durumun giderek kötüye gittiğini söyledi.

Terörist grupların, ilçeye çok yakın olduğunu belirten Abdul, "Tuzhurmatu ilçesine bağlı Süleymanbeg nahiyesi, Yengice ve Bastamlı köyleri IŞİD'in kontrolüne geçti. Bunun üzerine iki tugay oluşan peşmerge gücü ilçeye geldi. Peşmergeler, ilçenin güvenliğine katkı yapacak" diye konuştu.

BİNLERCE MUSULLU, ERBİL VE DUHOK'A KAÇMAYA DEVAM EDİYOR
Irak'ta binlerce Musullu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan kaçarak Duhok ve Erbil'e sığınmaya devam ediyor.

Musul kentinde cuma günü başlayan ve aralıksız devam eden çatışmaların şiddetlenmesi ve özellikle stratejik bölgelerin IŞİD'in eline geçmesi nedeniyle halk bölgeyi terk ediyor.

Havanın sıcak olması ve tarlalardan yükselen tozlar sebebiyle zor anlar yaşayan Musullular, bazı noktalarda araçlarından inerek yürümek zorunda kalıyor. Yüzlerinde korku ve çaresizliğin hakim olduğu çocuk ve kadınlar, hayırseverlerin dağıttığı soğuk sularla serinlemeye çalışıyor.

Dün geceden beri çatışmalardan kaçarak Erbil'e sığınan ve güvenlik noktasında bekletilen binlerce kişi, 50 dereceye varan sıcaklıktan etkilenmemek için araçlarının gölgesinde kendilerine yer ayarlanmasını bekliyor.

Tarfik polisi, Peşmerge, sağlık görevlisi ve sivil toplum kuruluşlarıyla sığınmacılara yardımcı olmaya çalışan Erbilliler, gelenlere yiyecek ve soğuk su veriyor.

120 TÜRK İŞÇİ ERBİL'E ULAŞTI
Öte yandan Musul'da su arıtma tesisi inşaatında çalışan 120 Türk işçi, dün gece geç saatlerde firma yetkililerinin, ''Terk ediyoruz'' talimatıyla kentten ayrılmak için yola çıktı.

Uzun ve zahmetli yolculuğun ardından Erbil-Duhok yolundaki Hazer güvenlik noktasına ulaşan işçiler, otobüslere bindirilerek Türkiye'ye gönderildi.

Türk işçilerden Cumhur Özen yaptığı açıklamada, üç aydır çalıştıkları şantiyeden, şirket yetkililerinin talimatıyla ayrıldıklarını söyledi.

Musul sınırından çıktıktan sonra yer yer yürüdüklerini belirten Özen, su içemeden, yemek yiyemeden 25 kilometre yol yürüdüklerini kaydetti.

Güvenlik noktasına ulaştıkları sırada rahat bir nefes aldıklarını ifade eden Özen, ''Sağolsun yardımsever Kürt kardeşlerimiz burada yemek ve su dağıttı. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Şu an bir sıkıntımız yok çok şükür. Rahatız, ülkemize sağ salim dönüyoruz. Toplamda 120 kişiyiz'' dedi.

"GÖÇ ÜSTÜNE GÖÇ YAŞIYORUZ"
Suriye'de devam eden iç savaş ve baş gösteren açlık nedeniyle Musul'a sığınan Suriyeli sğınmacılar da IŞİD ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalardan kaçarak Erbil'e sığınanlar arasında.

Suriyeli Ömer Hamza, yaklaşık bir yıl önce yaşanan savaştan dolayı ülkelerini terk ederek Musul'a sığındıklarını belirtti.

Bir yıl boyunca Musul'da sığınmacı olarak yaşadıklarını, belli bir düzen kurduktan sonra yaşanan çatışmalardan dolayı tekrar kaçtıklarını vurgulayan Hamza, ''Allah bize yardım etsin. Yıllardır yaşadığımız toprağımız Suriye'yi terk ederek Musul'a, şimdi de Erbil'e geldik. Göç üstüne göç yaşıyoruz'' diye konuştu.

KÜRDİSTAN DEMOKRAT PARTİSİ ACİL TOPLANDI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Liderliğini Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grubu, Musul'daki gelişmeler için acil toplandı.

KDP grubu, IKBY Parlamentosu'nu "Musul Özel Gündemiyle" olağanüstü toplantıya çağırdı. Musul halkının kaçarak Erbil ve Duhok kentlerine sığınması konusunun ele alındığı toplantıda KDP grubu, parlamentonun bu soruna acil çözüm bulması gerektiğine vurgu yaptı.

AA muhabirine açıklama yapan KDP Meclis Grubu Başkanı Ümit Hoşnav, IKBY dışındaki Kürt bölgelerine etki edeceği için olaya müdahil olup olunmayacağına karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Musul'daki durumun Irak'ın genel emniyet şartlarıyla bağlantılı olduğunu kaydeden Hoşnav, "Bu Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin siyasetinin sonucudur. Bugün yaşadıklarımızın daha büyük mezhep ve etnik çatışmalara yol açacak bir gelişme olduğunu kimse inkar edemez" şeklinde konuştu.

KDP olarak Musul'da şehrin kontrolünün IŞİD'in eline geçmiş olmasının, Kürdistan bölgesi ve Kürt yerleşim yerleri için ciddi bir tehlike olduğunu savunan Hoşnav şunları söyledi:

"Parlamento başkanına meclisin Musul özel gündemiyle olağanüstü toplanması için teklif sunduk. Toplantıda bütün faktörler göz önünde bulundurularak bir karar alınmalıdır. Bunun insani, güvenlik ve askeri gibi birçok faktörü vardır. Parlamentonun, Kürdistan bölgesine etki edecek konuları ele alıp tartışmasını istiyoruz. Çünkü bu hem Kürdistan bölgesini, hem de Kürtlerin yaşadığı bölgeleri etkileyecektir. Kürdistan hükümetinin oluşabilecek her gelişmeye karşılık hazırlıklı olması ve gerekli kararları çıkarması lazım."

Peşmerge ve IŞİD arasında bir çatışmanın olmasını istemediklerini ifade eden Hoşnav, "Peşmergenin savaşa girmesi arzu ettiğimiz bir husus değil. Kürdistan hükümeti idaresinin dışında kalan Kürt bölgelerine de peşmergenin gönderilmesini tasvip etmiyoruz. Çünkü biz mezhep ve etnik savaşın çıkmasından endişe ediyoruz. Bunun için de taraf olmak istemiyoruz. Irak hükümetinin uyguladığı siyaset nedeniyle bataklığa saplanan Irak'ı bu karmaşık halden çıkarmaya çabalıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.