İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Başkanı Hakkı Uygur ile ABD seçimleri ve İran'la ilişkilerini konuştuk...
Böyle bir anlşama olabilir, çok da mümkün gözüküyor. Biden bunu seçim kampanyalarında denği gibi, Trump'ın 4 yıllık iktidarında da bunları dile getirdi. Ayrıca bir çok Demokrat'da bu anlaşmadan Trump'ın çıkmasının hata olduğunu söylemişti. Ama gerek Demokrat, gerekse de Cumhuriyetçi'lerden Trump'a gelen eleştiriler, daha çok biçimsel nedenlerden dolayı. Her iki kesim de İran'ın balistik füzeleri, bölgesel politikaları Amerika açısından kabul edilemez. İran'ın Irak, Suriye, Yemen, Lübnana'daki varlığı Amerika için kabul edilebilir değildir diyorlar.
İran tarafında durum nasıl?
Hamaney yönetimindeki devletin çelik çekirdeğini oluşturan devletin asli unsuru, Amerika ile bu konularda müzakereye yanaşmıyorlar. Ne nükleer ne de bölgesel konularda bir müzakere yapılmasını doğru bulmuyor. Hatta bu anlaşma ABD ile imzalandığında, Ruhani'yi açıkca uyararak bir daha Amerika ile bir anlaşma yapmama konusunda uyarmışlardı.
İRAN EKONOMİSİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA
Ambargoların devam etmesi ve pandemi sürecini de yaşayan İran'ın ekonomik durumu nasıl?
İran'ın ekonomik olarak durumu çok kötü. 2018-19'da yüzde 15'ten fazla küçüldü. Ruhani döneminde 3500 olan Dolar bugün 35.000 tümen'e kadar çıktı. Biden'in seçilmesi ile 25.000'lere geriledi. Bütün makro göstergeler kötü. Pandemi süreci ile sorunlar katmerleşmiş durumda. İran bu sorunlarla uzun süre daha gidemeyeceğini biliyor.