İsrail'den Lübnan'a kitlesel siber saldırı! Çağrı cihazları nasıl bombaya dönüştü?

Lübnan'da kablosuz iletişim cihazları ve çağrı cihazlarında (pager) patlama meydana geldiği duyuruldu. Hizbullah kaynakları patlamayla ilgili İsrail’i suçladı. Lübnan İç Güvenlik Servisi, patlamalar sonucu çok sayıda kişinin yaralandığını ifade etti. Peki Lübnan'da düzenlenen siber saldırıda çağrı cihazları nasıl bombaya dönüştü? Güvenlik Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın Haber ekranlarında anlattı.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2024, 09:07 Güncelleme Tarihi 18 Eylül 2024, 09:08
İsrail’den Lübnan’a kitlesel siber saldırı! Çağrı cihazları nasıl bombaya dönüştü?

İÇİNDEKİLER

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı.Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu biri çocuk 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 4 bin kişinin yaralandığını açıkladı.



İSRAİL'DEN AÇIKLAMA GELMEDİ


Patlamalarda İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani'nin de yaralandığı bildirildi. İsrail'den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi.



HASTANELER ALARM DURUMA GEÇTİ

Hastanelerden alarm durumuna geçmeleri istenirken, kan bağışı çağrısında bulunuldu. Halktan kablosuz iletişim cihazlarından uzak durmaları istendi.



"ULUSAL EGEMENLİĞİ İHLALİ"

Lübnan hükümeti, çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan çağrı cihazlarının patlatılmasını kınayarak bunun "İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali" olduğunu açıkladı.

Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada, "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu" vurgulandı.



HİZBULLAH'TAN MİSİLLEME MESAJI
Lübnan Hizbullahı, ülke genelinde mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlamasından İsrail'i sorumlu tutarak bu saldırıya karşılık vereceğini duyurdu.

Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, "yürüttükleri araştırma ve ellerindeki bilgilerin ışığında ülke genelinde sivilleri de hedef alan çağrı cihazlarının patladığı saldırıdan tamamıyla İsrail'i sorumlu tuttuğunu" kaydetti.

Açıklamada, İsrail'in "bu günahkar saldırı için ister beklesin ister beklemesin hakkı olan cezayı alacağı" belirtildi.

AYNI ANDA SURİYE'DE DE BENZER PATLAMA İDDİASI
Reuters'a konuşan üç güvenlik kaynağı, patlayan çağrı cihazlarının Hizbullah'ın son aylarda getirdiği son model cihazlar olduğunu belirtirken, saldırının, Suriye'de de benzer cihazların patlamasına neden olduğu ve Şam'da da can kayıplarının yaşandığı öne sürüldü.

PATLAMADAN BİRKAÇ SANİYE ÖNCE BİP SESİ

New York Times'ın haberine göre, İsrail çağrı cihazları Lübnan'a ithal edilmeden önce içine patlayıcı madde gizledi.

NYT haberinde, İsrail'in Tayvanlı üretici Gold Apollo'dan sipariş edilen ve Hizbullah mensuplarına gönderilecek çağrı cihazlarına içine patlayıcı sakladığını ve bunları uzaktan patlatmak için bir anahtar yerleştirildiğini yazdı.

Gazeteye konuşan kaynaklar, Lübnan'da dün saat 15:30'da çağrı cihazlarına Hizbullah liderliğinden geliyormuş gibi görünen bir mesaj geldiğini ve bunun patlayıcıları harekete geçirdiğini söyledi.

Kaynakların bazılarına göre, cihazlar patlamadan önce birkaç saniye bip sesi çıkaracak şekilde programlanmıştı.

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı olayın ardından yaptığı açıklamada, saldırıda kullanılan çağrı cihazlarının Avrupalı bir dağıtımcı tarafından yapıldığını söyledi.

CNN International ise patlamaların İsrail istihbarat servisi Mossad ve İsrail ordusu arasındaki ortak bir operasyonun sonucu olduğunu yazdı.

210 DERECE SICAKLIĞA ULAŞINCA PATLIYOR
Sky News Arabia'ya göre, İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad, Hizbullah'ın sipariş ettiği yeni şifreli çağrı cihazlarının pillerine, Hizbullah üyelerinin eline geçmeden önce Nitrogliserin bileşiği enjekte etti.

Bu bileşik oda sıcaklığında beyaz kristal halinde bulunuyor.

Ancak 210 derece sıcaklığa ulaştığında bomba etkisi yaratabilecek şekilde patlıyor.

İsrail'in uzaktan sinyal göndererek cihazlardaki bataryayı ısıttığı ve patlamasına neden olduğu belirtiliyor.

Çağrı cihazlarına daha önceden 20 gram ağırlığında patlayıcı madde yerleştirildiği ve Hizbullah'ın Şubat ayından bu zamana çağrı cihazlarındaki değişimi fark etmediği de gelen haberler arasında.

ÇAĞIRI CİHAZLARI NASIL BOMBAYA DÖNÜŞTÜ?

Güvenlik Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın A Haber ekranlarında patlamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İşte Güvenlik Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'ın açıklamaları:

Dün çok önemli şeyler konuşuluyordu. İsrail, Lübnan'a saldıracak. Geceleyin havadan bildiri atıldı. 2-3 gündür Lübnan'ı boşaltın, kalırsanız terörist ilan edilirsiniz denildi. Pentagon bunu sakıncalı buldu hatta İsrail Savunma Bakanı istifa etme durumuna geldi. Burada tıkanan bir İsrail var ama 7 Ekim'den bu yana bir istihbarat başarısızlığı var. Bu nedenle Netanyahu'nun beklenmedik bir çıkış yapması gerekiyor. Bu aslında bir dijital saldırı yöntemi.


Muharebe alanında telefon kullanmak yasaktır. Çünkü yerinizi belli ediyor. GPS ile sizin nerede olduğunuz belli oluyor. Yakın zamanda ABD'nin Karadeniz'de uçan uçakları, Rus generallerinin telefonla yerini tespit etti. Tugay komutanlarını vurdu. Peki acaba telefonlar bize bir hedef teşkil edebilir mi?



"EŞ ZAMANLI SİNYAL GÖNDERİLDİ"

Elektronik çağrı zamanlar eski zaman aletler. Bu yazılımın İsrail-Amerikan yazılımı olduğu belli. Burada iki husus var, eş zamanlı patlattığına göre tetikleme palsi gönderilmiş demek. Bütün bu cihazları patlatabilecek eş zamanlı bir sinyal, zaten önce bir ısınma olmuş. Bu da iki şekilde olur; ya bu cihazların içerisinde çok önceden yerleştirilmiş bir patlayıcı olabilir ya da kısa devre yapak suretiyle bataryayı patlatabilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN