"ELİMİZDEKİ STOKU İMHA ETTİK"
Belçika'daki Arlon fabrikasında üretilen ürünlerin imha edildiğini söyleyen Özdemir, Londra'da Belediyesinin de bu aşamada yardım ettiğini belirtti. Özdemir, satıştan kaldırmaya karar verdikleri ürünlerin Ferrero'ya geri iade edildiğini söyledi. Ferrero yetkililerinin Londra'daki marketlerden sürpriz yumurta ürünlerini market satış fiyatlarından satın alarak topladıklarını söyleyen Özdemir, bazı zincir marketlerde ise diğer Ferrero çikolataları için özel satış stantları kurulduğunu belirtti.
"HENÜZ PİYASAYA SÜRÜLEN ÜRÜN YOK"
Özdemir, "Fabrika bakteri şüphesi oluştuktan sonra kapatıldı. Haziran ayında tekrar açılmasına izin verilmesinin ardından şimdilerde ise üretime geçtiklerini duyduk. Ancak bunun daha sıkı denetimli olacağına inanıyorum. Öte yandan şu anda piyasaya sürülen ürün yok" şeklinde konuştu.
Özdemir, olayların İngiltere'de ve Avrupa'da yoğun olarak çikolata satılan dönemlerden biri olan Paskalya Bayramında gerçekleşmesinin talihsizlik olduğunu belirterek, "Çünkü Paskalya Bayramı yumurta şeklindeki çikolatalarla kutlandığı için herkeste bir telaş oldu" dedi. Paskalya Bayramı döneminde satışların etkilendiğini söyleyen Özdemir, kendi marketinde başka çikolataların satışını ön plana çıkardıklarını belirtti.
İNGİLTERE'DE TOPLAM 101 VAKA KAYDEDİLDİ
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) tarafından Mayıs ayında yayınlanan son bildiride, İngiltere'de salmonella bakterisiyle bağlantılı 101 vaka olduğu ve vakaların çoğunluğunun 5 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu belirtmişti. UKHSA, salmonella bakterisinin belirtileri arasında mide bulantısı, ishal, kusma, karın krampları, yüksek ateş, yorgun hissetme ve titreme gibi belirtilerin olduğunu duyurmuştu.
UKHSA, salmonella bakterisi endişeleri nedeniyle insanlara kendini korumaları için bol sıvı tüketmelerini tavsiye etti. Salmonellanın insanlar arasında bulaşıcı olabileceğini belirten UKHSA, bu nedenle enfekte olunması durumunda iyi hijyen uygulamanın önemli olduğunu vurguladı. Salmonella bakterisinin belirtilerinin özellikle bağışıklık sistemi gelişmemiş küçük çocuklarda daha şiddetli olabileceğini aktaran UKHSA, "Salmonella bakterisi insandan insana yayılabilir, bu nedenle etkilenen herkes ellerini iyice yıkamak ve semptomları varsa, mümkünse başkalarının yiyeceklerine dokunmaktan kaçınmak gibi hijyen kurallarına uymalıdır" ifadelerine yer verdi.
Gıda Standartları Ajansı ve Ferrero çikolata fabrikası, bu ürünlerin her bir versiyonunun potansiyel bir tehdit olmadığına dikkat etmenin önemli olduğunu belirtirken, risk oluşturan ürünlerin 11 Temmuz ve 7 Ekim 2022 son kullanma tarihleri arasında olduğunu belirtmişti.
ÜRETİM GEÇİCİ OLARAK DURDURULMUŞTU
Ferrero çikolata fabrikasının Belçika'nın Arlon şehrinde bulunan üretim tesislerinde salmonella bakterisine rastlanması nedeniyle Belçika Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (FAVV), fabrikanın üretim ruhsatını geçici olarak iptal etmişti. Gıda Standartları Ajansı (FSA), çikolataları toplatma kararının önleyici bir tedbir olduğunu açıkladıktan sonra ürünler, İngiltere, Belçika, Fransa, Almanya, İrlanda ve Lüksemburg'da Paskalya bayramından hemen önce geri çekilmişti.