Köleliğin sembolü olarak görülüyordu... ABD'nin Mississippi eyaletinin bayrağı değişiyor

Amerika Konfedere Devletler Birliğinin amblemini eyalet bayrağından çıkarma yönünde adım atıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Mississippi eyaletinde halkın büyük bir kısmının ırkçılığın ve köleliğin sembolü olarak gördüğü konfederasyon bayrağının değiştirilmesine yönelik yasa teklifi eyalet meclisinde 34'e karşı 85 oyla kabul edildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :28 Haziran 2020 , 11:45 Güncelleme Tarihi :28 Haziran 2020 , 12:20
Köleliğin sembolü olarak görülüyordu...  ABD’nin Mississippi eyaletinin bayrağı değişiyor

İÇİNDEKİLER

ABD'de 46 yaşındaki George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ırkçılık karşıtı protestolarda sömürge dönemlerine ait ve sömürgeciliği temsil eden anıt ve heykeller hedef haline geldi. Halkın büyük bir kısmının ırkçılığın ve köleliğin sembolü olarak gördüğü konfederasyon bayrağıyla ilgili tartışmalar da devam ediyor.

Mississippi eyaleti 1894'de kabul edilen bayrağını üzerinde yer alan konfederasyon amblemi nedeniyle bayrağı değiştirmeyi planlıyor. Mississippi eyaleti alt meclisi, Konfederasyon ambleminin eyalet bayrağından çıkarılması kararını 34'e karşı 85 oyla kabul etti.

YENİ TASARIM 3 KASIM'DA HALKA SORULACAK

Senatör ve vekillerin bayrak değişikliğinde yasal süreci başlatmak için bugün oylamaya başlaması bekleniyor. İlk aşamada mevcut bayrağın eyalet yasasından çıkarılmasına yönelik yasal değişiklik yapılması öngörülüyor. Ardından konfederasyon sembolünün olmadığı bir bayrak tasarlamak üzere komisyon kurulacak.

Komisyonun hazırlayacağı yeni tasarımda "In God We Trust" (Tanrı'ya güveniriz) ifadesinin bulunması planlanıyor.

Komisyonun hazırladığı, konfederasyon sembolünün olmadığı bayrak tasarımı, 3 Kasım'da tek seçenek olarak halkoyuna sunulacak. Yeni tasarım seçmenlerin çoğunluğunun oyunu alırsa resmi bayrak olarak kabul edilecek, eğer alamazsa komisyon aynı ilkeler doğrultusunda yeni bir tasarım hazırlayıp yeniden halkın oyuna sunacak.

VALİ REEVES: İMZALAYACAĞIM

Mississippi Valisi Tate Reeves, Afrikalı Amerikalıların ırkçılığı çağrıştırdığı için tepki gösterdiği konfederasyon amblemini eyalet bayrağından kaldırılması teklifinin meclisten geçmesi durumunda mevcut bayrağı değiştirmek için yasa tasarısını imzalamaya hazır olduğunu belirtti. Reeves Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Meclis, yeni bir eyalet bayrağını görüştüğü için günlerdir kilitlenmiş durumda. 1894'de kabul edilen bayrak hakkında devam eden tartışmalar, bayrağın kendisi kadar bölücü hale geldi. Bunu sona erdirme zamanı. Bu hafta sonu bana belgeyi gönderirlerse imzalayacağım." dedi. Öte yandan Mississippi, bayrağında halen konfederasyon amblemi bulunan tek ABD eyaleti.

Konfederasyon dönemi generali Robert E. Lee'nin heykelleri de son haftalarda protestocuların hedefi haline gelmişti. Geçtiğimiz hafta Cuma akşamı Virginia eyaletinde yer alan Richmond kentinde Lee'nin heykelinin yıkılmasını isteyen göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 6 kişi tutuklanmıştı.

BAYRAĞINDA KONFEDERASYON AMBLEMİ TAŞIYAN SON EYALET

Konfederasyon ambleminin eyalet bayrağından çıkarılması uzun yıllardır tartışılıyordu. Mississippi, kırmızı zemin üzerine mavi şeritli bir çarpı işareti üzerinde İç Savaş'ta köleliğin devamını savunan güney eyaletlerini sembolize eden 13 yıldızın olduğu amblemi hala bayrağında taşıyan son eyalet konumunda bulunuyordu.

Eyalet bayrağı, 1894 yılında, İç Savaş'ın ardından siyahi vatandaşların aşırı siyasi güce sahip olduğunu savunan beyazların baskısıyla kabul edilmişti.

Mississippi Yüksek Mahkemesi, 2000 yılında aldığı kararda eyalet yasalarının 1906'da revize edildiği ve amblemle ilgili hükmün çıkarıldığı gerekçesiyle bayrağın resmi nitelik taşımadığına kara vermişti. Kararın ardından eyalette 2001'de bayrak için halk oylaması yapılmış, oylamada seçmenlerin çoğunluğu konfederasyon amblemi olan bayrağın kullanılması yönünde oy kullanmıştı.

Nüfusunun yüzde 38'inin siyahi vatandaşların oluşturduğu eyalette kamu üniversiteleri ile çok sayıda şehir ve ilçe ırkçılık çağrışımı olan bayrağı kullanmayı reddediyordu.

ABD'de siyahi George Floyd'un 25 Mayıs'ta gözaltına alınırken öldürülmesinin ardından ülke çapında gelişen ırkçılık karşıtı atmosfer, değişikliğe yönelik adımın atılması için uygun ortam oluşturmuş görünüyor.

KÖLELİĞİ SAVUNAN BAŞKAN YARDIMCISININ HEYKELİ KALDIRILMIŞTI

Öte yandan, ABD'de 1825-1832 yılları arasında başkan yardımcılığı yapan ve köleliğin kaldırılmasına direnmesi nedeniyle ülkeyi İç Savaş'a sürükleyen eski Başkan Yardımcısı John C. Calhoun'un Güney Carolina eyaletine bağlı Charleston kentinde bulunan heykeli de 25 Haziran'da kaldırılmıştı.

Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından ırkçılık karşıtı protestolar ABD'ye ve dünyanın farklı ülkelerine yayılmış, sömürge ve kölecilik dönemlerine ait tarihi kişiliklerin heykellerinin kamusal alanlardan kaldırılması birçok ülkede gündeme gelmişti.