Küresel su savaşında Hindistan’a tarih yazdırmıştı: Uzay keşif aracı Chandrayaan-3 ile temas kurulamıyor! Yetkililer açıkladı: yeniden uyanacak mı?

Hindistan’ın Ay’ın Güney Kutbu’na inerek küresel su savaşında ABD, Çin ve Rusya’nın önüne geçmesini sağlayan uzay keşif aracı Chandrayaan-3’ten haber alınamıyor. Ay’ın Güney Kutbu’ndaki görevini tamamladıktan sonra uyku moduna alınan araç ile iletişim kesildi. Chandrayaan-3 ile hiçbir şekilde iletişim kurulamazken Hindistan’dan yapılan bir açıklama umutları artırdı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :23 Eylül 2023 , 10:56 Güncelleme Tarihi :23 Eylül 2023 , 10:56
Küresel su savaşında Hindistan’a tarih yazdırmıştı: Uzay keşif aracı Chandrayaan-3 ile temas kurulamıyor! Yetkililer açıkladı: yeniden uyanacak mı?

İÇİNDEKİLER

Hindistan'ın Ay'ın daha önce yüzey haritası çıkarılan Chandrayaan-3 uzay aracı ile iletişim kesildi. Güney Kutbu'nda buz ve değerli elementler bulunup bulunmadığını araştıran Chandrayaan-3, görevini tamamladıktan sonra uyku moduna alındı. Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO), uyku modundaki uzay keşif aracı ile iletişim çabalarının başarısız olduğunu duyurdu.

HAVA ŞARTLARI ETKİLEDİ

Vikram ve Pragyan'dan sinyal alınmadığı belirtilirken araçlarla temas kurma çabalarının devam edeceği bildirildi.

Hindistan Bilim ve Teknoloji Bakanı Jitendra Singh ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, araçla iletişim kurma çabalarının sürdüğünü, iletişim kopukluğunun sebebinin "ayda yeni sona eren gece döneminin sebep olduğu -150 dereceye kadar düşen soğul hava şartları" olabileceğini belirtit.

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı'ndan bugün yapılan açıklamada araçları canlandırmaya çalışacakları bildirildi. Öte yandan Chandrayaan-3'ün iniş aracı ve gezgini ile iletişim kurma çabalarının hiçbirinin sonuç vermediği belirtildi.

GÜNEŞ DOĞDUĞUNDA CANLANABİLİR

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı'nın yarın Güneş Ay'ın üzerindeyken araçları canlandırması da ihtimaller dahilinde.

Chandrayaan-3'ün gezici ve iniş modülleri, Ay'ın Güney Kutbu'ndaki aşırı soğuk atmosferde hayatta kalabilmesi için uyku moduna alındı.