Ay’ın Güney Kutbu’nda küresel su yarışı: Hindistan adını tarihe yazdı

Hindistan Chandrayaan-3 uzay aracı ile Ay’a yumuşak iniş yapan dördüncü ve Ay’ın henüz haritalanmamış Güney Kutbu’na inen ilk ülke oldu. Bilim insanlarının su ve değerli mineraller bulunduğunu tahmin ettikleri Ay’ın Güney Kutbu’na geçtiğimiz günlerde de Rusya uydu göndermiş fakat başarısız olmuştu. Peki, Ay’ın Güney Kutbu’nun önemi nedir? Ay’ın bu bölgesine iniş yapmak neden bu kadar zor?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Ağustos 2023 , 13:22 Güncelleme Tarihi :24 Ağustos 2023 , 13:50
Ay’ın Güney Kutbu’nda küresel su yarışı: Hindistan adını tarihe yazdı

İÇİNDEKİLER

Hindistan, Chandrayaan-3 uzay aracı ile Ay'ın Güney Kutbu'na iniş yapan ilk ülke olurken Ay'a mürettebatsız inişte ABD, Çin ve Rusya'ya katıldı. Hindistan Ay'ın Güney Kutbu'na iniş yaparak büyük bir başarı ya imza atarken geçtiğimiz günlerde aynı amaçla Ay'a uydu gönderen Rusya'nın başarısız olması tekrar gündeme geldi.

SU KEŞFİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Bilim insanları uzun zamandır Ay'da su bulunup bulunmadığına yönelik araştırmalar yürütüyor. Su bulunduğu düşünülen Ay'ın Güney Kutbu'na ulaşmanın güçlüğü ise hedefi de ulaşılmaz hâle getirdi.

AY'DAKİ SU NE İÇİN KULLANILACAK?

Ay'ın Güney Kutbu'nda bulunduğu tahmin edilen suyun içme, soğutma ekipmanı ve gelecekteki Ay üslerinde oksijen üretmek için kullanılabileceği düşünülüyor. Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi'ne göre ise su, Mars gibi Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlere yapılacak günlük güç görevlerinde kullanılmak üzere roket yakıtına da dönüştürülebilir.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü, Chandrayaan-3 misyonunun bir parçası olarak 23 Ağustos'ta Ay'ın Güney Kutbu yakınına sismik aktiviteyi incelemek ve diğer araştırmaları yürütmek için monitörle donatılmış bir araştırma cihazı indirdi. İniş aracının içinde iki farklı sensöre sahip bir gezici depolandı.

RUS UZAY ARACI İNEMEMİŞTİ

Hindistan Ay'ın Güney Kutbu'na inen ilk ülke olarak tarihe geçti. Lojistik açıdan son derece zorlu olan bu görevin başarıyla tamamlanmasının uzay araştırmalarında yeni bir çağ başlatması bekleniyor. ABD, Çin ve Rusya da Ay'a mürettebatsız iniş yapmış olsa da Hindistan, Güney Kutbu'na inerek diğer ülkeleri geride bıraktı. Öte yandan Rusya da geçtiğimiz günlerde Güney Kutbu'na uzay aracı göndermiş fakat başarılı olamamıştı. Güney Kutbu'na inmesi planlanan ilk Rus Luna-25'in 20 Ağustos'ta düştüğü açıklanmıştı. ABD'li Intutive Machines şirketi de bölge yakınlarına uzay aracı indirmeyi planlıyor.

İNİŞİ ZORLAŞTIRAN FAKTÖRLER

Ay'da atmosfer, neredeyse yok denecek kadar az olduğu ve Ay yüzeyine yaklaşırken alçalan bir uzay araç çok güç yavaşladığı için mürettebatsız iniş yapmak son derece zor. Hindistan ise bu görevi başarıyla yerine getirmek için farklı bir frenleme yöntemi denedi. Bu görev fazla yakıt gerektirdiği için 2023 başlarında Ay'a fırlatılan Japon uzay aracının yakıtı bitmiş ve araç görevi tamamlayamamıştı.

Atmosfer ve yakıt gerekliliğinin yanı sıra Ay'ın Güney Kutbu'nda Güneş'in ufka yakın durması ve yüzeyde eğik açıyla parlaması da inişi zorlaştıran faktörlerden yalızca birisi.

KÜRESEL SU SAVAŞINDA HİNDİSTAN

Wall Street Journal'ın aktardığına göreNature Geoscience dergisinde mart ayında yayımlanan bir makaleye göre, Ay'daki suyun bir kısmının milroskobik cam boncuklara gömülü olduğu bulundu. Araştıamacılar boyutları onlarca makrometreden birkaç mililitreye kadar değişiklik gösteren boncukların 71 galona kadar su tutabileceği düşünülüyor. Dolayısıyla Ay'ın Güney Kutbu'na iniş yapan uzay aracı ile Hindistan küresel su yarışında önemli bir aktör olarak öne çıkıyor.