69 yaşındaki Kim Jong Il'in cumartesi günü yerel saatle sabah 08.30'da hayatını kaybettiği duyuruldu.
Haberde, "Kim Jong Il'in fiziksel ve zihinsel olarak fazla çalıştığı için tren ile gezisi sırasında ani bir şekilde öldüğü" iddia edildi.
2008'de bir kalp krizi geçirdiğine inanılan Kuzey Kore lideri, son ziyaretlerini Çin ve Rusya'ya yapmıştı. Kim Jong Il'in diyabet ve kalp rahatsızlıkları olduğu biliniyordu.
KUZEY KORE'DEN ÇARPICI KARELER İÇİN TIKLAYINIZ
Güney Koreli üst düzey devlet görevlileri, Seul'deki Başkanlık Sarayı Mavi Köşk'te acil toplantı düzenledi. Şu an gözler Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a çevrildi. Ölen liderin genç oğlu resmi halef Kim Jong-Un'un lider olup olamayacağı merak konusu oldu.Kim Jong İl, 1994'te ölen babası Kim İl Sung'un yerine geçtiğinde, onun gibi devlet başkanı unvanını kullanmadı ve babasını "Ebedi Başkan" ilan etti. Kendisi ise Başkomutan, Ulusal Savunma Komitesi Başkanı ve Kuzey Kore Komünist Emek Partisi Başkanı unvanlarını kullandı. Kuzey Kore'nin resmi basın yayın organları Kim Jong İl için, "olağanüstü yetenek ve özelliklere" sahip tanımlamalarda bulunuyordu. Devlet medyasına göre, Kim'in gittiği yerlerde çiçekler aniden açardı ve bir yaş gününde gökyüzünde gökkuşağı belirdi.
Kim Jong Il'in 3 kadından 3 oğlu ve 1 kızı olduğu belirtiliyor.
Amerika'dan ilk açıklama: Dikkatle izliyoruz
Kuzey Kore lideri Kim Yong İl'in ölümü üzerine ilk açıklama Amerikan yönetiminden geldi.
Beyaz Saray açıklamasında, Kuzey Kore liderinin ölümüyle ilgili haberlerin dikkatle izlendiği belirtildi.
Gelişmelerle ilgili olarak Başkan Obama'nın bilgilendirildiği, müttefikler Japonya ve Güney Kore ile yakın temas halinde olunduğu kaydedildi.
Açıklamada, Washington'ın Kore yarımadasının istikrarı ile müttefiklerinin özgürlük ve güvenliğine bağlılığı vurgulandı.
KİM JONG İL'İN ÖLÜMÜ BÖYLE İLAN EDİLDİ-VİDEO
GÜNEY KORE ALARMA GEÇTİKim'in ölümünün açıklanmasının ardından, Güney Kore Başkanı Lee Myung-Bak önceden planlanan bütün programlarını iptal ederek Milli Güvenlik Kurulu'nu topladı.
Güney Kore'de bütün askeri birimler de acil durum alarmı verdi.
Kore Savaşı'nın ardından 1953'te varılan anlaşmayla, Kore yarımadası , 38'inci enlem sınır olmak üzere, iki ülkeye bölündü.
Savaşın üzerinden 61 yıl geçti ancak Kuzey ile Güney Kore arasındaki gerginliğin önüne bir türlü geçilemedi.
Düşman kardeşlerden Güney Kore ekonomisini geliştirerek bölgesi ve dünya için önemli bir ekonomik güç haline geldi.
Nükleer programı ve balistik füze faaliyetleri yüzünden ciddi yaptırımlara maruz kalan Kuzey Kore ise, Amerika Birleşik Devletleri'nin teröre destek veren ülkeler listesinin başında yer alıyor.
JAPONYA BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Japonya, diplomatik ilişkisi bulunmadığı Kuzey Kore'ye, Kim Jong-İl'in ölümü dolayısıyla başsağlığı mesajı gönderdi.
Japon Hükümet Sözcüsü Osamu Fujimura, ''Kuzey Kore Ulusal Müdafa Komisyonu Başkanı'nın vefatına dair ani açıklamanın ardından Japon hükümeti taziyelerini sunar'' dedi.
Sözcü, Japonya'nın Kim Jong-İl'in ölümünün, Kore yarımadasında barış ve istikrara olumsuz etki etmeyeceğini umduğuna da belirtti.
Kore yarımadasını 20. yüzyılın ilk yarısında işgal eden Japonya'nın Kore Savaşı'ndan (1950-53) bu yana Kuzey Kore ile gergin ilişkileri bulunuyor.
BABADAN OĞULA HANEDANLIK
Kuzey Kore lideri Kim Jong-il hakkında ülkesi dışında çok fazla bir şey bilinmiyor.
Zaten ülke içinde bilinenler de bilinmesi istenenlerle sınırlı. İçe kapanık lider çok az seyahat ediyordu. Hiç bir zaman halkına hitap etmedi. Tüm bunlar, lider hakkında doğrularla yanlışların karışmasına neden oldu.
Sovyet kayıtları Kim'in 1941 yılında, bir önceki lider olan babası Kim İl Sung'un sürgünde bulunduğu Sibirya'da doğdunu öne sürüyor.
Resmi olmayan kayıtlarsa Kim'in 1942'de kutsal olduğu kabul edilen bir dağın zirvesinde doğduğunu iddia ediyor. Rejim, liderin doğduğu gün, çifte bir gökkuşağı ve yıldızın gökte belirdiği hikayesini işlemiş yıllarca.
1964'de eğitimini bitiren Kim, hızla parti basamaklarını tırmanmış ve 1980'de de resmen babasının veliahtı olarak ilan edilmişti.
1991'de ordunun başına getirildiğindeyse, ülkedeki asıl güç erkinin idaresini eline almış oluyordu.
1994'de babasının ölümünün ardından üç gün içerisinde iktidar yumuşak bir şekilde el değiştirdi. 'Ebedi Lider' ölmüş, yerine oğlu 'Sevgili Lider' geçmişti.
Kim'in iktidarında Kuzey Kore kronik kıtlıklarla karşılaştı, ülke tamamen dış yardımlara bağımlı hale geldi. Tüm bunlar, tutarsız mali politikaların kaçınılmaz sonucuydu.
Küçük bir sanayisi ve kendini beslemekten aciz tarım üretimiyle Kuzey Kore, servetinin çoğunu silahlanmaya harcıyordu. Silahların hedefindeyse, komşusu, halen barış anlaşması imzalamadığı düşman kardeşi Güney Kore vardı.
2000 yılının haziran ayında Kim Jong-il, Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae Jung'u başkenti Pyongyang'da ağırlayarak tüm dünyayı şaşırttı. Bu tarihi zirvenin ikiye bölünmüş bu halk arasındaki ilişkileri düzelteceği umuluyordu. Lakin aradan geçen onca zamana rağmen Kore'nin tekrar birleşebilmesine dönük görüşmelerden somut bir sonuç çıkabilmiş değil.
Kim Jong-il'in nükleer silah geliştirme iştahı Amerika'yı da diken üzerinde tutuyor. Washington, sık sık dış yardım vaatleri ve saldırmazlık garantisiyle, Kuzey Kore'yi nükleer hedeflerinden caydırmaya çalışıyor.
Etrafındakilere bakılırsa Kim, oldukça entelektüel, nazik ve dünyanın gidişatından haberdar bir liderdi. Aynı zamanda hayatın tadını çıkartan biriydi de. Kuzey Kore devlet başkanının farklı kadınlardan 17 çocuğu bulunuyor.
Ama bunlardan sadece biri, Kim Jong Un eylül 2010'da babası tarafından generalliğe getirildi. Kuzey Korelilerin yeni 'Sevgili Lider' inin arkasındaki sis perdesi de az da olsa aralanmış oldu.