NASA'nın uzay robotları üzerinde çalışma yapan birimi JPL'nin Pasadena şehrindeki yerleşkesinden astronomi ve uzay meraklısı Türk öğrenciler için yaptığı canlı bağlantıda ilk olarak kariyerine ilişkin soruları yanıtlayan astrofizikçi Yıldız, daha sonran bağlantıya katılanlara NASA'nın çeşitli bölümlerinden görüntüler sundu.
Özel izinle kurduğu Periscope bağlantısında NASA'nın çalışma alanlarını da tanıtan Yıldız, bağlantıya Türkiye'den yaklaşık 3 bin 300 kişinin katıldığını, Türk gençlerinin uzay bilimi ve teknolojilerine ilgisinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Yıldız, "Öğrencilerin yoğun ilgisi karşısında zaman zaman sorulara cevap yetiştirmekte zorlandım. Mesleki konular ve kariyerim dışında öğrencilerden derinlikli, uzay hakkında bilgi sahibi olmayı gerektiren sorular da aldım. Harika bir tecrübeydi. Yaklaşık iki saati bulan yayında Mars, Jüpiter, Satürn misyonlarını ve güneş sisteminin dışına çıkan Voyager'ı kapsayan bir tur yaptık. Yayın sırasında öğrencilere uzay biliminin sadece astronomların çalıştığı alanla kısıtlı olmadığını anlatmaya çalıştım. Uzay hukuku, uzay tıbbı, gezegen jeolojisi, yer bilimleri, roket bilimleri gibi birçok alan var. NASA disiplinlerarası bir kurum olduğu için her türden altyapısı olan insana kapısı açık. Bu nedenle yayına katılan arkadaşlara ilgi alanları ne olursa olsun kendi bölümlerini uzayla ilişkilendirerek çalışmalar yapmalarını, gelecekteki mesleklerinin uzay versiyonlarını araştırmalarını önerdim. Verdiğim bilgilerin faydalı olduğunu umuyorum" şeklinde konuştu.
Dünyanın her yerinden canlı bağlantı imkanı sunan Periscope'un farklı meslek dallarından kariyerinde iyi noktalara gelmiş Türk bilim insanları ve profesyoneller tarafından da kullanılabileceğini belirten Yıldız, Türkiye'de meslek seçimini henüz yapmamış ya da hayalindeki meslek için yeterli cesarete sahip olmayan gençleri teşvik açısından uygulamadan yararlanılabileceğini söyledi.