Haseke'deki görüşmede, Rus komutan Chayko muhtemel bir kara operasyonunu durdurmak için Suriye ordu birliklerinin Türkiye sınırına konuşlandırılmasını teklif etti.
Pençe-Kılıç hârekatının başlamasından bu yana uluslararası medyada sıklıkla görünen, birçok röportaj veren terör elebaşı Abdi, Rus komutanla buluşmasının detaylarını bir gün sonra açıkladı. Terör elebaşı, bir kara operasyonunu engellemesi için Moskova'ya çağrıda bulunduklarını söyledi, Türk tanklarının Suriye'nin kuzeyine girmesini kendilerinin varlığı için 'son savaş' olarak tanımladı.
YPG'li elebaşı, ayrıca Suriye askerlerinin Türkiye sınırına yerleştirilmesine destek verdiklerini belirtip 2019 yılında benzer adımın atıldığını hatırlattı, "Suriye birliklerinin artırılmasıyla bir sorunumuz yok" dedi.
Agence-France Presse (AFP) haber ajansı ise, 2015 yılında Suriye'deki iç savaşa doğrudan müdahil olan Rusya'nın YPG'li teröristlerin kontrol ettiği bölgelere ek birlikler gönderdiğini bildiriyor.
MİT'TEN PKK'YA İSTİHBARAT VURUŞU
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da düzenlediği nokta operasyonla terör örgütü PKK'nın sözde istihbarat yöneticisi 'Kinda Maraş' kod adlı Fatma Onur'u etkisiz hale getirdi. Terör örgütü PKK'ya 1990'lı yıllarda İngiltere'den katılan Fatma Onur, örgütün silahlı kanadında uzun yıllar faaliyet gösterdi. PKK'nın istihbarat yapılanması "NLP" içinde 2016'da sözde sorumlu seviyeye getirilen Onur, teröristlere eğitim verdi. Irak ve Suriye'de örgütün istihbarat sorumluları arasında yer alan Onur, özellikle Süleymaniye bölgesi ve kırsalında güvenlik güçlerine karşı yaptığı çok sayıda eylemden dolayı MİT'in hedef listesine girdi.
SİNCAR'DA GİZLİ GÖREV
Onur'un faaliyetlerinin deşifresi amacıyla detaylı çalışma başlatan MİT, Kandil'den Sincar'a gizli göreve gönderildiğini tespit etti. MİT, Sincar'da düzenlediği nokta operasyonla Fatma Onur'u etkisiz hale getirdi.
İŞTE TÜRKİYE'NİN 'KIRMIZI' ÇİZGİSİ
Suriye'nin kuzeyine kara harekâtı sinyalini veren Ankara'nın radarında terör örgütü PKK/YPG'nin kontrolündeki 3 bölge bulunuyor. Fırat'ın batısında Tel Rıfat ve Menbiç, Fırat'ın doğusunda ise Ayn El Arap'a (Kobani) yönelik TSK operasyonu hazırlıkları sürüyor. Kapsamlı bir kara harekâtına sıcak bakmayan bölgedeki aktörlerden ABD ve Rusya'nın da, terör örgütünü ikna çabalarını sürdürdüğü belirtiliyor. Türkiye ise ABD ve Rusya'nın oyalama taktiklerine girişmemelerini isterken daha önce üzerinde uzlaşıya varılan mutabakatları hatırlatıyor.
-Ankara öncelikli olarak terör örgütünün en çok taciz atışı gerçekleştirdiği Tel Rıfat bölgesinden PKK/YPG'nin bölgeden çekilmesini, ağır silahlarının toplanmasını ve bölgenin terörden arındırılmasını istiyor. Türkiye sınırına ve Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesine düşen roket ve havan toplarının yüzde 70'inin bu bölgeden atıldığına işaret ediliyor.
-Yine Menbiç'ten de teröristlerin ağır silahlarla çekilmesini isteyen Ankara, Menbiç'in gerçek sahiplerine teslim edilmesini, bölgede nüfus değişikliği politikalarından vazgeçilmesini istiyor.
-Türkiye terör örgütü PKK/YPG'nin, kontrol ettiği bölgelerden Ayn el Arap'tan da sınırın 30 kilometre gerisine çekilmesini amaçlıyor. Ankara, söz konusu 3 bölgede de asayişin Suriye muhalif askeri güçler tarafından kontrol edilmesi, idari yönetimin ise bölgedeki halk tarafından oluşturulacak yerel meclisler eliyle yürütülmesi gerektiğini vurguluyor. Bu arada çeşitli kaynaklarda iddia edildiği gibi Ankara'ya, ABD ve Rusya'dan "Biz SDG güçlerini 30 km geriye çekelim, harekâttan vazgeçin" yönünde bir teklif de ulaşmış değil.