Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakere sürecini reddettiğini ve hedefine savaş alanında askeri yollarla ulaşmak istediğini belirtti.
Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Özbekistan'ın Semerkant şehrinde yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi kapsamında bir araya geldi.
Görüşmenin başında konuşan Putin, Hindistan'ın Ukrayna'daki çatışmalarla ilgili tutumunu ve endişelerini bildiğini belirtti. Çatışmaları en kısa sürede durdurmak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Putin, "Ancak, maalesef karşı taraf, Ukrayna yönetimi, müzakere sürecini reddettiğini, hedeflerine savaş alanında askeri yollarla ulaşmak istediklerini açıkladı." dedi.
"HİNDİSTAN'A RUS GÜBRESİ ARZI 8 KATTAN FAZLA ARTTI"
Rusya ile Hindistan arasında yapıcı ilişkilerin ekonomi alanında geliştiğini dile getiren Putin, ticaret hacminin büyüdüğüne dikkat çekti. Hindistan'ın isteği üzerine ilave Rus gübresi gönderdiklerini hatırlatan Putin, "Rusya'dan Hindistan'a gübre arzı 8 kattan fazla arttı. Umarım bu, Hint çiftçilerin ülke nüfusuna yiyecek sağlama görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olur." diye konuştu.
Petrol, gaz sektöründe ve nükleer enerji endüstrisinde büyük ölçekli ortak projelerin sürekli olarak uygulandığını hatırlatan Putin, Rus vatandaşlarının Hindistan'a ilgi gösterdiğini ve vizesiz seyahat için müzakere sürecinin başlatılmasını önerdi.
LEYEN VE ZELENSKIY DÜN BİR ARAYA GELMİŞTİ
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelmişti. Von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ile ekonomileri ve halkları nasıl daha yakın hale getirebileceklerini ele alacaklarını ifade etti.
RUSYA'NIN BARIŞ ŞARTLARI NELER?
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, barış anlaşmasına varılabilmesi için Ukrayna'nın 'tarafsız' ve 'nükleersiz' statüde olması gerektiğini belirtmişti.
Rudenko, Moskova'nın Kiev'den net bir yanıt beklediğinin de altını çizmişti. Rus Interfaks ajansının haberine göre, Rusya'nın bir başka talebi ise Kırım üzerindeki Rus egemenliğinin kabul edilmesi ve Donetsk ve Luhansk'taki halk cumhuriyetlerinin statülerinin tanınması.
Haberde Rudenko'nun şu açıklamasına yer verilmişti: "Anlaşma, Ukrayna'nın tarafsız ve nükleersiz statüsünü geçerli kılmalu ve Kırım ile Donetsk ve Luhanks Halk Cumhuriyetlerinin statüleri dâhil mevcut toprak gerçekliklerini kabul etmeli."
Ukrayna tarafı ise Rus askerlerinin savaş öncesi konuma çekilmesini barış görüşmeleri için ön şart olarak sunuyor.