Soçi zirvesinde gözler Erdoğan’da: Moskova'ya erişebilen tek NATO lideri

Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ekim 2022’den bu yana ilk kez yüz yüze görüşmesi dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Rus haber ajansları Erdoğan-Putin zirvesinde ele alınacak konuları duyururken Alman ZDF gazetesi ise “Gözler Erdoğan’da başlığını kullandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Eylül 2023 , 10:46 Güncelleme Tarihi :04 Eylül 2023 , 15:22
Soçi zirvesinde gözler Erdoğan’da: Moskova’ya erişebilen tek NATO lideri

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ekim 2022'den bu yana ilk kez yüz yüze görüşmek üzere bugün Soçi'de bir araya geldi. Rusya'nın Ukrayna'nın tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasını üçüncü kez uzatamayacağını açıklamasının yankıları devam ederken kritik görüşme dünya basınının da bir numaralı gündemi oldu. Alman gazetesi ZDF, "Gözler Erdoğan'da" dedi. Rus basını ise Başkan Erdoğan-Putin zirvesinde ele alınacak konuları belirtti. Ukrayna gazetesi Focus ise müzakereye ihtiyacı olanın Rusya olduğunu belirtti.

GÜNDEM: AFRİKA'YA TAHIL İHRACATI

Rus haber ajansı TASS, Başkan Erdoğan'ın bugün Putin ile görüşmesinin ardından yarın bakanlar kurulu toplantısına katılacağına ve burada Putin ile görüşmesinin sonuçlarını görüşeceğine dikkat çekti. TASS Türk bir kaynağa dayandırdığı haberde Türkiye-Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler de ele alınacağını belirtti.

TASS'ın Türk kaynağa dayandırdığı haberinde Başkan Erdoğan'ın Katar'ın desteğiyle Afrika'ya tahıl ihracatını görüşeceği belirtildi ve kaynağın şu ifadelerine yer verildi:

Katar'ın mali desteğiyle Rusya'nın en ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerine Türkiye üzerinden tahıl tedariki, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in gündeminde. Böyle bir senaryonun detaylı değerlendirilmesi gerekiyor. Daha sonra bu girişim kapsamında spesifik bir karar alınabilir.

ZİRVEDE HANGİ KONULAR ELE ALINACAK?

TASS'a göre Başkan Erdoğan ve Putin'in ana gündemi tahıl anlaşması olurken Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz tedariki, Türk topraklarında bir doğal gaz merkezi kurulması, Ukrayna ve Suriye konuları olacak.

Rus medya platformu RTVI ise Başkan Erdoğan ve Putin'in Akkuyu Nükleer Santrali'nin Rus reaktörleriyle donatılması hakkında konuşacağını belirtti.

Soçi zirvesinde gözler Erdoğan’da: Moskova’ya erişebilen tek NATO lideri

FOCUS: RUSYA'NIN NEDEN MÜZAKERELERE TÜRKİYE'DEN DAHA ÇOK İHTİYACI VAR?

Ukrayna gazetesi Focus, "Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme: Rusya'nın neden müzakerelere Türkiye'den daha çok ihtiyacı var?" başlıklı haberde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın geçtiğimiz hafta Kiev ve Moskova'ya yaptığı ziyaretlerin tahıl krizi ile ilgili görüşmelere zemin hazırladığını belirtti. Öte yandan bu görüşmelere esasen Putin'in izolasyondan kurtulmak için ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

ZDF: GÖZLER ERDOĞAN'DA

Alman ZDF ise "Gözler Erdoğan'da: Tahıl anlaşmasını kurtarmak için Putin'le görüşecek" başlıklı haberde Türkiye'nin arabuluculuğuna dikkat çekti ve tahıl anlaşmasının Başkan Erdoğan için önemini vurguladı.

KATHİMERİNİ ZİRVENİN ZAMANLAMASINA DİKKAT ÇEKTİ

Yunan Kathimerini gazetesi, Ekim 2022'den bu yana ilk kez düzenlenen Erdoğan-Putin zirvesinin, Rus ordusunun Kiev'in güneyinde üç aydır devam eden çatışmalara ara verildiği bir dönemde yapılmasını vurguladı.

AP: TÜRKİYE NEDEN ARABULUCU?

Uluslararası haber ajansı AP, "Türk lider Putin'le Karadeniz tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmak için buluştuğunda ne kazanırız?" başlığını kullandı ve Türkiye'nin neden arabulucu olduğunu sordu. AP, Ukrayna ile Rusya'nın dünyanın büyük bölümünün ihtiyaç duyduğu buğday, arpa, Ayçiçek yağı gibi ürünlerin tedarikçisi olduğuna dikkat çekti ve Erdoğan ile Putin'in son kez yüz yüze görüştüğü Elim 2022'den bu yana Ankara ile Moskova arasındaki bağın hiç kopmadığını vurguladı. Ukrayna Savaşı'nın ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlara Türkiye'nin katılmadığını belirten AP, Türkiye'nin Ukrayna'ya silah gönderdiğine de dikkat çekti.

AP, ayrıca, Türkiye ile Rusya'nın özellikle ticari konularda yakınlaştığına dikkat çekerken bu ilişkinin Batılı ülkeleri alarma geçirdiğini belirtti. Öte yandan iki ülke Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ'da karşı saflarda yer alsa da enerji, savunma, turizm ve ticaret gibi alanlarda ise ilişkilerinin geliştiğini vurguladı.

AFP: ERDOĞAN PUTİN'E TAHIL DİPLOMASİSİ GÖTÜRÜYOR

AFP ise "Erdoğan Soçi'de Putin'e tahıl diplomasisini götürüyor" başlıklı haberinde Başkan Erdoğan ve Putin'in Ekim 2022'den bu yana ilk kez yüz yüze görüşmesine dikkat çekti. Erdoğan'ın NATO ittifakı içinde Putin'e erişebilen birkaç içimden biri olduğunu vurguladı ve Soçi zirvesini Ukrayna Savaşı'nda barış müzakereleri için temel olarak kullanmayı umduğunu belirtti.

AFP, ayrıca, hem Kiev'in hem de Moskova'nın Erdoğan'ın desteğini aradığını vurguladı.

VOA HAKAN FİDAN'IN LİSTESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Voice of America "Türk lider Erdoğan Putin'le Görüşecek, Karadeniz Tahıl Anlaşmasını Yenilemeyi Umuyor" başlıklı haberde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Moskova temaslarını hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı:

Soçi zirvesi, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları arasında perşembe günü yapılan ve Rusya'nın Ukrayna'nın Karadeniz ihracatının devam etmesi için Batı'nın atması gereken eylemlerin bir listesini sunduğu görüşmelerin ardından geldi.