GUARDIAN TÜRKİYE'Yİ HEDEF GÖSTERDİ
İngiliz gazetesi the Guardian, Nijer'deki darbenin ardından Rusya, Çin ve Türkiye'nin Afrika'daki darbeleri istismar etme tehdidinde bulunduğunu söylüyor yani Türkiye'yi açıkça tehdit olarak gösteriyor. Erdoğan'ın da 2013'te Gabon'da yaptığı kolonyalizm karşıtı konuşma ise darbe ile birlikte yeniden gündem oldu. Öte yandan Mali'nin askerî darbe ile iktidara gelen lideri Assimi Goita, Mali'de "Afrika'nın Erdoğan'ı" olarak görülüyor. İdris Sissoko, the Guardian'ın iddiasının gerçek dışı olduğunu söyledi ve Türkiye ile ilgili şöyle konuştu:
Rusya, Çin veya Türkiye'nin eski kolonisi bir Afrika ülkesi gösterebilir misiniz? Yok. Ki olsaydı Erdoğan, 2013'te Gabon'daki kolonyalizm karşıtı konuşmasını yapmış olmazdı veya Fransa'nın Cezayir ve Ruanda da yaptığı katliamdan bahsedemezdi. Türkiye'nin Afrika'yı sömürmek için gitmediğinin, kardeş olarak kazan-kazan politikaları için uğraştığının herkes farkında. Rusya ve Çin'in de Afrika'ya yaklaşım tarzları bu şekildedir. İşte bu yüzden birçok Afrika devleti Batı'dan yüz çevirerek bu devletlerle çalışmayı tercih ediyor.
BU SORU BATILI GAZETECİLERE!
İdris Sissoko, Türkiye'yi hedef gösteren Batılı gazetecilerden neden Afrika ülkelerinde resmî dilin İngilizce veya Fransızca olduğunu açıklamalarını istedi. "Özellikle son zamanlarda Afrika'da yoğunlaşan Batı ve özellikle Fransız karşıtı darbe ve eylemlerin ardından Macron da Batılı devletler de bunun Rusya, Çin ve Türkiye'nin oyunu olduğunu düşünüyor. Batılı gazeteciler kedilerine şunu sormalı: Afrika'da Türkçe, Rusça veya Çince yok, aksine birçok ülkenin resmî dili ya İngilizcedir veya Fransızcadır, medya organları onların elinde ama buna rağmen neden Afrikalılar Batı'dan yüz çevirip Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerle çalışmayı tercih eder?" diye soran Sissoko, "İşte her ülke kendisinin Afrika politikasına baksın." dedi.
AFRİKA BAHARI MI YAKLAŞAN BİR FELAKET Mİ?
Arap Baharı ilk başta büyük umutların doğmasına sebep olmuştu fakat bu olaylar kısa bir zamanda Arap ülkelerinin felaketine yol açtı. İdris Sissoko, Afrika ülkelerinde de heyecan ve sevinçle başlayan bu sürecin nereye varabileceği, Afrika için de benzer bir felaketin yaklaşıp yaklaşmadığı konusunda şöyle konuştu:
Birlik güçtür, Araplar birleşmemek üzere anlaştılar, ayrılığa düştüler ve Arap baharı Arap felaketine neden oldu. Afrika'ya gelince şu an darbe yaşanan ülkelerde görünen birlik ve beraberliği devem ederse Arap ülkelerinin başına gelen felaket gelmez. Nitekim Fransa ve diğer Batı Afrika ülkelerinin Nijer'e saldırma eğilimlerine karşı Mali, Burkina Faso ve Gine'nin gösterdiği birlik ve beraberlik devam ettiği sürece kimse onlara saldırmaya cesaret edemez ve bu şekilde beklenen Afrika baharı gelir.
"ECOWAS FRANSA'NIN KUKLASIDIR"
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) darbeler karşısında açık bir tutum izledi ve açıkça darbelere karşı Fransa'ya destek verdi. İdris Sissoko, ECOWAS'ın tutumu hakkında şöyle konuştu:
Batılı devletlerin Afrika'yı nasıl sömürdüğü sorusunu açıklayan en bariz örneğidir ECOWAS. Yani Batılılar bir Afrika ülkesini her zaman başka bir Afrika ülkesini kullanarak işgal etmiştir. ECOWAS tabiri caizse Fransız kuklasıdır, Fransa'dan emir alır. Bir darbe Fransa'nın lehine ise sessiz kalır, yok eğer Fransa'nın aleyhine ise hemen kınar ve yaptırımlar uygular.
GABON'UN CUNTACI GENERALİNDEN FRANSA'YA ORTAKLIK MESAJI
Gabon'da darbeci General Oligui'nin Fransız büyükelçi ile yaptığı görüşmede "Gabon'un Fransa ile ortaklığını sürdürme arzusunu vurguladığı ve görevden alınan cumhurbaşkanının yavaş yavaş sırtını Fransa'ya döndüğünü" belirttiği ortaya çıktı. Bu durum ise Mali ve Burkina Faso gibi ülkelerin aksine Gabon'daki darbenin arkasında Fransa'nın olduğunu düşündürüyor.