ÜÇ AVRUPA ÜLKESİ SEMBOLİK KARAR
Norveç ve İspanya'nın İsrail-Filistin arasındaki barış çabalarını ilerletmede tarihi rolü hatırlatılırken 1991'de iki tarafın 1993 Oslo Anlaşmalarının yolunu açan Madrid barış konferansında ilk kez bir araya geldiğine dikkat çekildi. Üç Avrupa ülkesi, girişimlerinin güçlü bir sembolik etkiye sahip olduğuna ve bunun muhtemelen başkalarını da aynı şeyi yapmaya teşvik edeceğine inanıyor.
İspanya'da Gazze'ye destek protestoları, 22 Nisan 2024
NORVEÇ FİLİSTİN'İ TANIDIĞI GÜNÜ KUTLUYOR
Norveç, Filistin devletini tanımalarını kutluyor. Bugünü Filistinli yetkililerle ilişkileri açısından "özel bir gün" olarak tanımlayan Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide yaptığı açıklamada "Norveç 30 yılı aşkın bir süredir Filistin devletinin en hararetli savunucularından biri olmuştur. Norveç'in Filistin'i resmen bir devlet olarak tanıdığı gün Norveç-Filistin ilişkileri için özel bir gündür." ifadelerini kullandı.
İRLANDA'DAN DÜNYAYA FİLİSTİN MESAJI
İrlanda Başbakanı Simon Harris ise Filistin'i tanımaları hakkında "bunun önemli bir an" olduğunu söyledi. Harris "İki devletli çözüm umudunu canlı tutmaya yardımcı olmak için ülke olarak dünyaya atabileceğiniz pratik adımlar gönderdiğini" söyledi.
Harris, "İrlanda'nın bu kararı umudu canlı tutmakla ilgilidir. Bu, İsrail ve Filistin'in barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasının tek yolunun iki devletli çözüm olduğuna inanmakla ilgilidir. Biz Filistin'i barış süreci sonunda tanımak istiyorduk ama barış mucizesini canlı tutmak için İspanya ve Norveç'le birlikte bu hamleyi yaptık. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya bir kez daha dünyayı dinlemesi ve Gazze'de gördüğümüz insani felaketi durdurması çağrısında bulunuyorum." şeklinde konuştu.
İrlanda Başbakanı Simon Harris
193 ÜYEDEN 145'İ FİLİSTİN'İ TANIYOR
İspanya, İrlanda ve Norveç'in hamlesinin ardından BM'nin 193 üye devletinden 145'inin artık Filistin devletini tanımış oldu.
İSPANYA'NIN ÖNCELİĞİ ATEŞKES
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Filistin devletini resmi olarak tanımalarının ardından, bundan sonraki öncelikli adımlarının "ateşkesin sağlanması için çalışmak" olduğunu söyledi.
Albares, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı.
"İspanya'nın bugün itibarıyla bulunduğu yer, dünyadaki çoğunluğun arasına dahil olmaktır. İspanya, tarihin doğru tarafında yer almıştır. Filistin devletini tanıyan ülkelerin sayısı bugün 146'ya çıkmıştır. Bunların 8'i de AB ülkesidir." diyen Albares, Slovenya'nın da yakın zamanda Filistin devletini tanıyacağını ve ne kadar çok ülke bunu yaparsa barışa ulaşmanın o kadar yakın olacağını ifade etti.
Albares, bundan sonraki süreç için ise "Öncelik ateşkes. Bu olmadan adım atmak imkansız. Ateşkes sağlanmadan kimse parmağını kımıldatmıyor. Barış ve iki devletli çözümü konuşmamız için ateşkes sağlanmalıdır." dedi.
KATZ YİNE KUDURDU
İspanya'nın Filistin devletini resmen tanıdığını duyurmasının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz öfke kusmaya başladı.
Katz, X hesabında yaptığı paylaşımda İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Başbakan Yardımcısı Yoanda Diaz'ı hedef aldı.