ELEKTRİK VE SU YOK
Her ne kadar İzyum'un kontrolü yaklaşık bir hafta önce yeniden Ukrayna güçlerinin eline geçse de şehirdeki birçok problem çözüm bekliyor. Bunların başında da elektrik, su ve doğal gaz hizmetleri geliyor. Savaş nedeniyle alt yapının zarar gördüğü İzyum'da şu an için elektrik, su ve doğal gaz hizmetleri verilemiyor, dükkanların neredeyse tamamı kapalı. Şehri asıl bekleyen tehlike ise yaklaşan kış ayları. Elektriğin ve doğal gazın olmamasının yanı sıra birçok ev hasar görmüş ve tamir edilmesi gerekiyor.
İZYUMLULARI ZOR BİR KIŞ BEKLİYOR
Elektrik ve doğal gaz dağıtımına yeniden başlanmazsa ve hasar gören evler onarılmazsa, İzyumluları zor bir kış bekliyor. Rus güçlerinin eline geçmesine rağmen İzyum'da kalmaya devam eden ve soy ismini vermek istemeyen 74 yaşındaki Lubov, Ukrayna güçlerinin şehre döndüğünü gördükleri anda sevindiklerini belirtti. Şehrin kontrolü yeniden Ukraynalıların eline geçse de korkularının devam ettiğini söyleyen Lubov, "Askerlerimizi görünce sevindik ama aynı zaman da korktuk. Çünkü Rusların şehirden ne kadar uzağa çekileceklerinden emin değiliz, belki geri gelecekler." dedi.
Yaklaşan kış aylarına işaret eden Lubov, önlemler alınmazsa şehrin bu kışa zor dayanacağını zira İzyum'da ne elektriğin ne de doğal gazın olduğunu dile getirdi. Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşçenko, İzyum'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, amcası ve amcasının eşinin Rus güçlerinin bölgeyi ele geçirdiğinde şehirde olduğunu anlattı.
Savaş sırasında amcası ve eşinin 1 aydan fazla İzyum'da kaldığını dile getiren Geraşçenko, "Bir aydan fazla süre bir bodrumda ilaç ve gıda sıkıntısı yaşayarak kaldı. Kaç insanın İzyum'a yönelik saldırılar nedeniyle hayatını kaybettiği, kaç kişinin gıda veya ilaç sıkıntısı sebebiyle öldüğü, kaç kişin işkence sonucu yaşamını yitirdiğine ilişkin soruşturma başlatıyoruz. Bu soruşturmanın daha başındayız. Çünkü şehir kurtarılalı daha 6-7 gün oldu." ifadesini kullandı.
VARYETE NEDİR?
Öte yandan uzmanlar devam eden savaşı bir varyete gösterisine benzetiyor. Varyete TDK'da şu şekilde tanımlanıyor: Şarkı, dans, hokkabazlık, temsil gibi aralarında ilişki bulunmayan farklı oyunlardan oluşan gösteri. 24 Şubat'ta başlayan ancak herhangi bir sonuca alınamayan savaşta Türkiye iki ülke arasında arabulucu olmaya çalışıyor.
RUSYA'NIN NÜKLEER SİLAHLARI
Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Toprak bütünlüğü tehdit edilirse Rusya tüm imkanları kullanacak, bu bir blöf değil." ifadesi dikkat çekti.
Bu emir, Rusya'nın nükleer silahları ve hipersonik füzelerini yeniden gündeme getirdi.
SSCB'NİN NÜKLEER SİLAH SAYISI 40 BİNİ AŞMIŞTI
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), 1949'da ilk kez nükleer silah denemesi yaptı ve ABD'nin ardından dünyada nükleer silaha sahip ikinci ülke oldu.
Bu iki ülke arasındaki yarış nedeniyle 1980'li yıllarda SSCB'nin nükleer silah sayısı 40 bini aştı. SSCB'nin dağılması ve Washington ile Moskova arasında imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmaları sayesinde bu sayı hızla gerilese de Rusya hala dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülke konumunda.
1800 KONUŞLANDIRILMIŞ NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIĞI VAR
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) geçen yıl yayımladığı verilere göre, Rusya, 6 bin 255 nükleer başlıkla dünyada ilk sırada yer alıyor.
Rusya yönetiminin sahip olduğu nükleer silahların sayısında 2020'ye oranla geçen yıl 120 adet azalma oldu.
Rusya'nın 1800 konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı bulunuyor.
Öte yandan Rusya'yı 5 bin 550 nükleer silah ile ABD takip ediyor ve bu iki ülke hala dünyadaki nükleer silahların yüzde 90'nından fazlasına sahip.
ABD'nin yanı sıra Batı Bloku'nda yer alan Fransa 290, İngiltere ise 225 nükleer başlığa sahip.
RUSYA'NIN SÜPERSONİK FÜZELERİ
Rusya süpersonik füze sisteminde oldukça etkin. Ruslar, SSCB döneminden itibaren kısa ve orta menzilli süpersonik füzelerin yanı sıra kıtalararası uçuş yapabilen süpersonik füzeler geliştiriyor.
Rusya, P-800, Oniks gibi pek çok türde ve sayıda süpersonik füze üretirken, nükleer enerjiyle çalışabilen ve nükleer başlık taşıyan kıtalararası seyir füzesi 9M730 Burevestnik, Rusların en stratejik silahlarından biri olarak kabul ediliyor.
Rusya'nın denizden ve karadan fırlatılabilen ve yaklaşık 1000 kilometre menzile erişebilen Tsirkon füzesi, Mach 4,5 ile Mach 6 arasında yüksek süpersonik ila hipersonik hızlara ulaşmayı hedefliyor.
Öte yandan, Rusya'nın Hindistan ile ortak geliştirdiği BrahMos I adlı süpersonik füze, alanının en iyilerinden biri olarak görülüyor.
Ses hızının üç katına (Mach 3) çıkabilen ve 290 kilometre menzili bulunan BrahMos I, Rusya'nın Oniks füzesinin bir uyarlaması. 300 kilograma kadar konvansiyonel savaş başlığı taşıyabilen BrahMos I, havadan, denizaltından ve gemiden fırlatılabiliyor.
Rusya'nın elindeki bir başka dikkat çekici hipersonik füze ise Kinjal. Moskova yönetimi Kinjal hipersonik füzesinin tanıtımını 2018'de yapmıştı.
Ru güçleri, 19 Şubat'ta düzenlenen nükleer üçleme tatbikatında hipersonik füzeler Kinjal ve Tsirkon'u da kullandığını duyurmuştu.