Son dakika: Sudan'da ordu yönetime el koydu

Sudan'da ordu yönetime el koydu. Bazı kaynakların geçtiği bilgiye göre iktidar partisi üyesi çok sayıda kişiyle birlikte Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir tutuklandı. Sudan Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi: 2 yıl içerisinde seçime gitmeyi planlıyoruz.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Nisan 2019 , 07:55 Güncelleme Tarihi :11 Nisan 2019 , 16:03
Son dakika: Sudan’da ordu yönetime el koydu

Sudan Savunma Bakanı Yüksek Askeri Konseyin yönetime el koyduğunu, anayasa çalışmalarının askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini açıkladı. Sudan Ordusu Ömer el Beşir'in tutuklandığını, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını ve üç aylık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Sudan genelinde 1 ay boyunca saat 19.00'dan sonra sokağa çıkma yasağı getirildi. Sudanlı aktivistler Savunma Bakanı Avad bin Avf'a karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulundu.

TÜRKİYE'NİN HARTUM BÜYÜKELÇİLİĞİ DUYURU YAYINLADI
"Sudan'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sizlerden ricamız süreç netleşinceye ve bizden mesaj alıncaya kadar sokağa çıkmamanız ve evlerinizde kalmanızdır.

Whatsapp gruplarından da gerekli açıklamalar ve duyurular yapılmaktadır. Whatsapp gruplarımıza üye olmayan vatandaşlarımızın isim ve telefon numaralarını bize (+249 90 090 4119) iletmesini bekliyoruz."

İKTİDAR PARTİSİ LİDERLERİNE GÖZALTI
İktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutaklandığı belirtiliyor. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

Sokaklarda asker ve ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri mensuplarının konuşlandığı görülüyor.

Devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanırken, alt yazıda ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağı ifadesi yer alıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI BİNASI KUŞATILDI
Görgü tanıkları, ordunun başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı binasını da kuşattığını ifade etti.

Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerliyor.

ASKERLER İKTİDAR PARTİSİ LİDERLERİNİ GÖZALTINA ALIYOR
Sudan'da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutaklandığı belirtiliyor.

Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

HARTUM HAVALİMANI'NDA SEFERLER DURDURULDU
Hartum Uluslararası Havalimanında uçak seferleri durdurulurken gelen uçakların inişine izin veriliyor.

Sudan'da ordunun kısa süre içinde yapacağını duyurduğu açıklamanın gecikmesiyle ilgili farklı yorumlar yapılıyor.

AÇIKLAMA NEDEN GECİKTİRİLİYOR?
Askerlerin Sudan devlet televizyonu ve radyosunu kuşatmasının ardından ordunun kısa süre içinde önemli bir açıklama yapacağı bilgisi paylaşılmıştı.

Gözlemciler, ordunun halkın tepkisini ölçmek için açıklamayı geciktirdiğini ifade ediyor.

Devlet televizyonundaki yorumlarda Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Birinci Yardımcısı Avad bin Avf'ın Askeri Konsey Başkanlığına getirilmesinin planlandığı ve bu ismin Beşir'e yakın olması sebebiyle halk nezdinde nasıl karşılık bulacağı tartışılıyor.

Bazı gözlemciler de Avf'ın getirilmesini bir "Saray darbesi" olarak nitelendiriyor.

Bir diğer yorumda ise Avf'ın getirilmesinin halk tarafından büyük tepki alacağı belirtilerek halkın "rejime yakın olmayan bir isim başkanlığında bir geçiş konseyi" istediği dile getiriliyor.

Sudan'da ordu, sabah saatlerinde devlet televizyonu ve radyosunu kuşatmıştı.

Sokaklarda asker ve ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri mensuplarının konuşlandığı görülüyor.

Devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanırken, alt yazıda ordunun

STRATEJİK ÖNEMİ OLAN SEVAKİN TÜRKİYE'YE VERİLMİŞTİ
İmarı için Türkiye'ye tahsis edilen Sevakin Adası'na Türk üssü kurulnması planlanıyordu. Türkiye bölgede petrol aramaya başlarken, bu gelişmenin ardından Sudan sokaklarının karışması dikkat çekti.

ARAPLAR İSTEMİYOR
Bilindiği gibi Türkiye ile Sudan arasındaki bu birliktelik; Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Türkiye'nin bölgede güçlü bir hale gelmesini istemeyen BEA ve yanındaki ülkeler, önemli bir kültür ve ticaret limanı olan Sevakin'e üs kurulmasını istemiyor.