Ukrayna'dan yola çıkan ticari gemi İstanbul'da! MSB: Tahıl taşımıyor

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi sonrası Ukrayna limanlarından ilk kez bir ticari gemi ayrıldı. Odessa Limanı'ndan yola çıkan 'Joseph Schulte' adlı Hong Kong bandıralı konteyner gemisi, İstanbul Boğazı'na geldi. Milli Savunma Bakanlığı, "Ukrayna'dan gelerek İstanbul Boğazından geçiş yapan geminin tahıl gemisi olduğuna dair paylaşımlar yapılmaktadır. Gemi konteyner yüklü gemi olup tahıl taşımamaktadır." açıklamasında bulundu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Ağustos 2023 , 08:00 Güncelleme Tarihi :18 Ağustos 2023 , 11:46
Ukrayna’dan yola çıkan ticari gemi İstanbul’da! MSB: Tahıl taşımıyor

İÇİNDEKİLER

Hong Kong bandıralı Joseph Schulte adlı gemi, çarşamba günü Ukrayna Limanı'dan ayrılarak İstanbul Boğazına doğru yola çıkmıştı.

AMBARLI'YA DEMİRLEYECEK
Gemi, dün akşam 20.00 sıralarında Türk karasularına girdi ve Kumköy açığında demirledi.

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinden sonra Ukrayna'dan ilk kez bir ticari gemi hareket etmiş oldu.

Geminin Ambarlı Limanı'na demirleyeceği öğrenildi.

MSB: TAHIL YÜKLÜ DEĞİL!
Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı, Boğaz'dan geçiş yapan gemi ile ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ukrayna'dan gelerek İstanbul Boğazından geçiş yapan geminin tahıl gemisi olduğuna dair paylaşım yapılmaktadır. Mevcut gemi konteyner yüklü gemi olup tahıl yüklü gemi değildir" ifadeleri kullanıldı.

Tahıl koridoru anlaşması, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanmıştı. Rusya, gıda krizini önlemeyi amaçlayan anlaşmadan, kendi şartlarının yerine getirilmemesi ile koridorun yoksul ülkeler yerine Batılı ülkeleri 'beslemesi' sebebiyle çekildiğini duyurmuş ve daha önceden 2 kez uzatılan anlaşma 17 Temmuz'da sona ermişti.

2114 ADET KONTEYNER TAŞIYOR
Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan hareket eden konteyner yüklü 'Joseph Schulte' adlı Hong Kong bandıralı gemi, Sahil Güvenlik ve Kılavuz Kaptan Gemileri eşliğinde Karadeniz açıklarından İstanbul Boğazı'na saat 06.00 sıralarında giriş yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan da gemiyle ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022'den bu yana Odesa Limanı'nda kalan Joseph Schulte isimli 'Yük Gemisi', İstanbul Boğazı'na kuzeyden girerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait Kurtarma-6 Römorkörümüz ile bugün saat 06.10'da refakat edilmiş ve Kılavuz Kaptanımız ile kılavuzluk hizmeti verilmiştir. Joseph Schulte Gemisi, Hong Kong bayraklı konteyner gemisi, 2114 adet konteyner taşıyor. Rusya'nın Tahıl Koridoru anlaşmasından ayrılmasından sonra 16 Temmuz'dan bu yana Odessa Limanından ayrılan ilk gemi. Tahıl Koridoruna tabi olan gemiler 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren Odessa limanından ayrılabilmiş ancak söz konusu konteyner gemisi olduğundan ve dökme tahıl ve tahıl ürünleri taşımadığından dolayı Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında Odessa limanından ayrılamamıştı. Gemi İstanbul Boğazını geçerek, İstanbul Bölge Liman Başkanlığı Demirleme sahasında demirlemiştir" ifadeleri yer aldı.

RUSYA DAĞITIMDAN RAHATSIZ
A Haber canlı yayınına katılan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Gemi Rusya'nın hedefi olmadan Karadeniz'i nasıl geçti? Bundan sonra Ukrayna'dan gemiler aynı yolu izleyerek Karadeniz'i geçebilecek mi? Rusya'nın yaklaşımı ne olacak? Tahıl koridoru devam mı, yeni rota mı? sorularını yanıtlayan Kaya önümüzdeki sürece ilişkin önemli ipuçlarını paylaştı.

Furkan Kaya'nın öne çıkan sözleri:
Savaşın başladığı ilk günden beri Türkiye ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan bilindiği gibi Rusya'nın kendince kutsal savaş olarak gördüğü Ukrayna harekatı ya da işgali ile ilgili kompartıman anlayışı içerisinde gıda meselesinin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Silolarda bekletilen milyonlarca ton buğdayın ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesi hususunda çok önemli bir diplomasi yürütüldü.

Herkesin bildiği Dolmabahçe görüşmelerinde BM sekreterinin katılımıyla Türkiye'nin arabuluculuğunda taraflar bir araya gelerek tahıl anlaşması yapıldı. İstanbul'da bunun yürümesi için bir koordinasyon merkezi kuruldu. O zamandan beri 30 milyon tondan fazla buğdayın taşındığını gördük. Ancak oranlara bakıldığı zaman buradaki buğdayın çoğunlukla refah ülkelerine gittiğini gördük. Rusya'da bundan rahatsızlık duydu.

BAŞKAN ERDOĞAN MÜCADELE VERİYOR
Bu anlaşmanın bitmesi için birçok faili meçhul saldırılar oldu. Türkiye'nin arabuluculuğunu istemeyen savaşın sürmesini isteyen karanlık güçler bu süreci baltalamak istedi. Kerç Köprüsü'nün vurulmasından sonra Putin bu anlaşmadan çekildi. Verilen sözler yerine getirilmeden geri dönmeyeceğinin mesajını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tahıl koridorunun insanlık koridoru olduğunu söyleyerek Rusya'yı tekrar masaya getirmek için mücadele veriyor.

RUSYA'SIZ ANLAŞMA SON DERECE ZOR
Ancak Batı burada alternatif rotalar araştırmaya başladı. Gemilerin Tuna Nehri'ne yanaşması ve Romanya üzerinden taşınması planlanıyor. ABD'nin de bunun için girişimleri var. Tuna Nehri ve Baltık projesi sürdürülebilir değil. Demiryolları gündeme geldi ancak Ukrayna ve Avrupa'nın demiryolları bambaşka bir çerçeveye sahip. Ray aralığının farklı olması sebebiyle bu da imkansız. Yani Rusya'sız bir anlaşmanın yapılması son derece zor. Türkiye tahıl anlaşması ile barış anlaşmasının kapısını açmanın derdinde. Ağustos ayı içerisindeki görüşmelerde bu ön planda olacak.

Türkiye'yi yanına alan kazanır. Rusya ve Ukrayna Türkiye ile ayrı anlaşma yapmak istiyor. Aslında Türkiye bu krizin arasında parlıyor. Türkiye burada parlayan bir arabulucu haline geliyor. Alternatif rotalarda Türkiye olmadan olmuyor. Ancak Türkiye burada 3 ülke olarak beraber hareket etmek istiyor. Ve anlaşmanın tekrara canlanmasını istiyor. Diğer türlü yapılan hamleler savaşın tansiyonunu çıkarmaktan başka işe yaramayacak. Yeni tahıl anlaşması yeni durumlar üzerinden kurulacaktır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN