12. sınıflar devamsızlıktan muaf mı? Devamsızlık affı nedir, ne demek? Hangi sınıflar devamsızlık affından faydalanacak?

Son dakika haberi... Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12. sınıflar için devamsızlık affının geldiğini duyurdu. Telafi eğitimlerinin 16 Haziran'dan sonra başlayacağını açıklayan Bakan Özer, lise ve üniversiteye geçiş sınavlarıyla ilgili olarak; "Öğrencilerimiz rahat olsun, fazla yormayacağız" dedi.

Giriş Tarihi :02 Mayıs 2023 , 12:33 Güncelleme Tarihi :02 Mayıs 2023 , 13:12
12. sınıflar devamsızlıktan muaf mı? Devamsızlık affı nedir, ne demek? Hangi sınıflar devamsızlık affından faydalanacak?

Son dakika haberi... Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Bakanlık her yıl sınavdan sonra bu müjdeyi veriyordu. 10 ili etkilemedi, tüm illerimiz acı çekti. 12. sınıf öğrencilerimizi devamsızlıktan bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

10 İLİMİZİ 3 KATEGORİYE AYIRDIK
Milli Eğitim Bakanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Adayı Mahmut Özer, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Özer'in konuşmasından satır başları şu şekilde:
"Türkiye'nin daha önce deneyimleyemediği bir depremdi. Eğitim ile ilgili süreçli tüm çalışanlarımızla birlikte yürütmek için gayret sarf ettik. Eğitimin normalleşmesi için büyük emek verdik. Eğitimi normalleştirmeden bölgeyi normalleştirmek mümkün değildi.

Başlangıç aşamasında çadırlarda konteynerlarda okullar kurduk. Çocuklarımızın travmayı atlatmak için tüm çabayı sarf ettik. 10 ilimizi 3 kategoriye ayırdık. Valilerimiz sahada.

60 BİN ÖĞRENCİ GERİ DÖNDÜ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlam raporu verilmeyen hiçbir yapıda eğitime başlamadık. İlk depremde 24 okulumuz yıkıldı. En güvenli yapıların okullar olduğu ortaya çıktı. Kurumlar hizmetini devam ettirmek için okullarımızı kullandı. Vatandaşlarımızı mağdur etmeden destek verirken okulları normalleştirmeyle ilgili süreci tamamladık. 465 bin vatandaş okullarımızda konakladı.

450 bin öğrenci nakillerini diğer illere aldırdı. 59 bin 922 öğrenci memleketlerine geri döndü. Dikkat çekici nokta en fazla dönüş K.Maraş'ta. Onu Hatay izliyor 10 bin öğrenci Hatay'a döndü.

Öğretmenlerimiz yemek pişirdi, ekmek üretti. Çadırların tüm organizasyonu öğretmenlerimizde.

NOTLARINA BAKMAKSIZIN ÜST SINIF
Başlangıçta devamsızlığı kaldırdık deprem bölgesinde. Beklediğimizin ötesinde travma yaşadılar. Derdimiz müfredatla ilgili değil. Bu travmayı atlatmalarını sağlamak. Not sistemlerini de değiştirdik. Sınava girmezse birinci dönem notu geçerli olacak. 2. dönem sınava girer yüksek olursa bu notu dikkate alacağız.

Notlarına bakmaksızın üst sınıfa geçireceğiz. Önceliğimiz bu süreci hızlıca atlatmak. 16 Haziran'dan sonra telafi eğitimlerini yapacağız. Sağlığını korumakla ilgili güvence verebilmek önceliğimiz.

ÖĞRENCİLERİMİZİ YORMAYACAĞIZ
Öğrencilerimiz rahat olsun, fazla yormayacağız. Sınava girecek öğrenciler için 3450 destekleme kursu oluşturduk. Uzman öğretmenlerimizi bölgeye gönderdik. Tüm kitaplarını tekrar bastırdık. Çocuklarımız geleceğini dizayn ederken MEB'in her türlü imkanından faydalanıyorlar.

12. SINIFLARA DEVAMSIZLIK AFFI
Bakanlık her yıl sınavdan sonra bu müjdeyi veriyordu. 10 ili etkilemedi, tüm illerimiz acı çekti. 12. sınıf öğrencilerimizi devamsızlıktan bırakmayacağız.

Toplumdaki eşitsizliklerin minimize edildiği mekanlardır okullar. Bakan olarak, göreve başladığımda okulları açtım.1 buçuk yıl kapalı kalmıştı. Dijital platform ne kadar mükemmel olursa olsun yüz yüze eğitimin yerine ikame edilemez. Okullar açıldığında vaka sayıların arttığına dair bilimsel makale yok.

Mesleki eğitimin bu hale düşmesinin failleri mesleki eğitimi güçlendirmek için söylemlerde bulunuyor. Amaçları yükseköğretime erişimi engellemekti. 12 yıl bu uygulandı. Tarumar oldu.

MESLEK LİSELERİ CAZİP HALE GELDİ
İş gücü piyasasına kulağına kapatırsanız onun istediği nitelikte öğrenci yetiştiremezsiniz. Bugün Demirören Meslek lisesi kuruldu. Meslek liseleri cazip hale geldi. Demirören Meslek Lisesi Yüzde 0.12'lik dilimdeki puanla öğrenci aldı. Fen liselerinin puanında bu puan.

Aynı zamanda kadın istihdamını da destekledik.

EK ATAMA OLACAK MI?
O süreçler bitti. Son dönemin en yüksek ataması gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanımız da duyurdu, 45 bin öğretmen ataması olacak. Hemen her branştan atama kapasitesi verdik. Ağırlığı sınıf öğretmenlerine, rehber öğretmenlerimize ve okul öncesi öğretmenlerimize verdik. Bugün öğretmen atamaları ile konuşanlar ülke gerçeğinden uzaklar. Son 20 yılda 800 bine yakın öğretmen ataması yapıldı. Eğitimde evrenselleştirmeyi yaparken öğretmen başına düşen öğrenci sayısını da azalttık.

ÖZEL OKUL FİYATLARI
Özel öğretim kurumları 19 milyon öğrencinin yüzde 8'ni kapsıyor. Her şeyi bağlamında değerlendirmeli. Sadece ara sınıflara artışlarla ilgili. Bu şikayetlerle ilgili yönetmeliği değiştirdik. Yüzde 65'e sabitledik. Özel öğretim kurumları ile de görüşüyoruz. Bazı yerlerde istismar var. Onunla ilgili teftiş kurulu incelemeleri yapıyor.

Eğitim beyannameleri hayal kırıklığı. Yapacağız dedikleri şeyler zaten bizim yaptığımız şeyler. 2000'li yıllarda okul öncesinde okullaşma oranı yüzde 11'di. 6.700 okul oluşturduk. 3 yaştaki okullaşma yüzde 9 iken yüzde 21'e gelmiş. 5 yaşta 65'ten yüzde 99'a gelmiş.

Bir politika inşa ediyorsanız tutarlı olması lazım. 3 yıla indirdiğinizde öğretmenler norm fazlası olacak. Köy okullarını açacağız, diyorlar. Biz 2 bin 671 yerde köy okulunu açtık."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN