Güncel ÖSYM sınav takvimi 2020: YKS – LGS – MSÜ – KPSS ne zaman yapılacak? İşte sınav tarihleri…

ÖSYM sınav takvimi 2020 yılında en çok araştırılan konuların başında geliyor. Sınav tarihlerinin değişmesiyle birlikte YKS LGS MSÜ KPSS ne zaman yapılacak sorusuna yanıt aranıyor. Sınav tarihleri sınava başvuracak adaylar tarafından sorgulanıyor. Kovid-19 tedbirleri kapsamında birçok sınavın tarihi değişiklik gösterdi. İlk açıklanan kararda bazı sınavların tarihleri ertelendi. Ancak yeni alınan kararlara göre bazı sınavların tarihleri de öne çekildi. Bu nedenle ÖSYM sınav takvimi merak konusu oldu. İşte, güncel 2020 ÖSYM sınav takvimi…

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :05 Mayıs 2020 , 11:27 Güncelleme Tarihi :05 Mayıs 2020 , 11:27
Güncel ÖSYM sınav takvimi 2020: YKS – LGS – MSÜ – KPSS ne zaman yapılacak? İşte sınav tarihleri…

İÇİNDEKİLER

2020 ÖSYM sınav takvimi! YKS LGS MSÜ KPSS ne zaman yapılacak? Sınav tarihleri adaylar tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. Her yıl milyonlarca kişi YKS LGS MSÜ ve KPSS sınavlarına katılım gösteriyor. Kovid-19 tedbirleri kapsamında ise sınav tarihlerinin değişmesi nedeniyle öğrencilerin gözü ÖSYM sınav takvimine çevrildi. Peki hangi sınav hangi tarihte yapılacak? YKS LGS MSÜ KPSS ne zaman yapılacak? İşte, 2020 ÖSYM sınav takvimi!

ÖSYM SINAV TAKVİMİ

YKS

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde attıkları adımları Sağlık Bakanlığının ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda belirlediklerini ifade ederek,

"Buna göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 27-28 Haziran'da uygulanacak." dedi.

SINAVDA HANGİ TESTLER YER ALACAKTIR?

TYT'de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. TYT'de uygulanacak testler ve kapsamları, Tablo 1A'da gösterilmiştir. AYT'de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecektir.

AYT'de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklardır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabileceklerdir.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. YKS'de uygulanacak testler ve soru sayıları Tablo 1B'de gösterilmiştir. Adaylar sınavda, öğretim programları kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen, okullara bildirilen ve kamuoyuna duyurulan "(ÖSYM Tarafından 2020 Yılında Gerçekleştirilecek TYT ve AYT Sınavlarına Esas) Ortak Derslere Ait Kazanım ve Açıklamalar"daki konu, kazanım ve açıklamalardan sorumlu olacaklardır.

SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, TYT'ye ek olarak 2020-AYT ve/veya 2020-YDT'ye de girmeleri ve tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan testleri cevaplamaları zorunludur. Yükseköğretim programlarının puan türleri, Tablo 4'te verilmiştir. Bu programların puan türlerinin hesaplanmasında hangi testlerin kullanılacağı Tablo 1E'de gösterilmiştir. Adaylar, Tablo 1E'yi inceleyerek hangi testleri cevaplamaları gerektiğini belirleyebileceklerdir.

LGS

LGS sınavı 20 Haziran 2020 tarihinde yapılacak.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise YKS ve LGS'nin nasıl yapılacağını açıkladı. Selçuk, "Her öğrencimiz kendi okulunda sınava girecek. Bu LGS tarihinde ilk defa yapılacak bir şey. Sınav bilgileri e-okul üzerinden açıklanacak" dedi. Bakan Selçuk, sınav salonlarının dezenfekte edileceğini, öğrencilere maske dağıtılacağını ve velilerin okul bahçesine alınmayacağını belirtti.

MSÜ NE ZAMAN YAPILACAK?

MSÜ sınavı 14 Haziran 2020 tarihinde yapılacak.

MSÜ SORULARI NASIL OLACAK?

Sınava katılacak adaylara Türkçe testinden 40, temel matematik testinden 40, sosyal bilimler testinden 20 ve fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltilecek. Adaylara sınavda 135 dakika süre verilecek. Sınav sonuçları, yalnızca sınavın yapıldığı yıl için geçerli olacak.

MSÜ SINAVI NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Adaylar, soruların cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir.

Cevaplar, her alt test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, alt testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Standart puanların hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

- Tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

- Hesaplanan standart puanlar ve aşağıdaki Tablo'daki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır.

- Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek adayların MSÜ-SAYISAL (SA), MSÜ-EŞİT AĞIRLIK (EA), MSÜ-SÖZEL (SÖ), MSÜ-GENEL (GN) puanları oluşturulacaktır.

2020 KPSS NE ZAMAN YAPILACAK?

2020 KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ) Sınavı tarihi: 6 Eylül 2020

2020 KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) 1. gün: 12 Eylül 2020

2020 KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) 2. gün: 13 Eylül 2020

2020 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT): 20 Eylül 2020

2020 EKPSS: 11 Ekim 2020

2020 KPSS Ön Lisans: 25 Ekim 202

2020 KPSS Ortaöğretim: 22 Kasım 2020

2020 KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT): 27 Aralık 2020