Dinçer, Turgut Özal Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya geldi.
Üniversite öğrencilerine zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun ve uygulamasıyla ilgili bilgi veren Bakan Dinçer, kanuna yönelik pek çok eleştirinin yapıldığını hatırlattı.
"Türkiye'de alışılmış düzene o kadar çok sahip çıkıyoruz ki farklı bir düşünce ve uygulama söz konusu olduğunda onun getireceği faydalardan çok değişimin risklerini hissediyoruz" diyen Bakan Dinçer, her değişimin beraberinde bir takım riskler de taşıdığını belirtti. Değişimin, birtakım beklentiler için yapıldığını ve bunun topluma sağlayacağı faydaların algılanması gerektiğini dile getiren Dinçer, bunun, riskleri görmeye çalışmaktan çok daha olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi.
Bakan Dinçer, şöyle devam etti:
"Biz normal şartlarda '6 yaşında eğitime başlıyoruz' diyoruz ama fiilen böyle değil. Pek çok ili kapsayan bir analiz yaptırdım bu kararları vermeden önce. Türkiye'de ortalama okula başlama yaşı 74-76 ay, geçtiğimiz dönemle alakalı. Gerçekte kanun '72 aydan itibaren başlayın' demekle birlikte, yönetmelikte yapılan düzenleme ile eylül de başlayan okul için aralık ayı sonunda 72. ayını dolduran çocuklar kayıt yaptırırlar diye bir düzenleme yaptığımız için 69. aydan itibaren yani 68. ayı doldurmuş, 69. aydan itibaren çocuklarımızı okula kayıt etmeye başlıyoruz, 84. aya kadar. Yani aşağı yukarı 16 aylık zaman farkı olan çocuklarımızı kaydediyoruz. Bunun ortalaması ise 74-76 aydır.
Şimdi biz yeni bir düzenleme ile 66. ayı alt limit olarak belirledik. Yani 66. ayını dolduran çocuğumuzu biz okula zorunlu olarak kayıt edeceğiz. Kayıt yaptırmayan veliye de bunun hesabını soracağız. 66. aydan itibaren kayıt yaparsak ulusal düzeyde bir ortalama aldığınızda, ortalama 72 aya düşmeyi başarıyoruz.
Bu açıdan bakıldığında Türkiye gerçek anlamda okula başlama yaşına dair uygulamaya şimdi ulaştı."