LYS rehberi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Temmuz 2011 , 18:32 Güncelleme Tarihi :19 Temmuz 2011 , 17:24
LYS rehberi

İÇİNDEKİLER

Tercih döneminde adaylar, Tercih Kılavuzu'ndaki uzun tablolardan puanlarına ve kişisel isteklerine uygun aramalar yapar ve bu sırada büyük zorluk çekerler. Hatta bu arayış sırasında, gözden kaçan bölümler nedeniyle, bazı adaylar gelecekleri ile ilgili fırsatlar kaçırıyor olabilirler. Bu sene kılavuzda,adayların tercih edebileceği yaklaşık 8000 farklı lisans yükseköğretim programı var. Bu programlar arasından rahat süzme yapabilmek için bilgisayar teknolojisinden yararlanmak gerekiyor...

UYGUN BÖLÜMLERİ LİSTELEYİN
Puan türü, üniversite türü, şehir, bursluluk koşulları ve benzeri kriterler ile seçimlerini odaklayabilen adaylar, kendilerine uygun bölümleri daha sonra favori listelerine ekleyerek, ÖSYM'ye gönderecekleri tercih listeleri için bir ön hazırlık yapmış oluyorlar... LYS yorumcusu video destekli yapısı ile, sağlıklı bir tercih listesi oluşturmak isteyen tüm adaylara faydalı olacak şekilde tasarlandı...

Geçtiğimiz yıl üniversiteye giriş sistemi değişince sınavlar da iki aşamalı ve toplamda 6 oturumlu hale geldi. Bu değişiklik sınavların sonucunda ortaya çıkan yerleştirme puanlarına da yansıdı. Geçmişte 7 farklı puan türüne göre üniversitelere yerleştirmeler yapılırken, bugün yükseköğretim programları 18 farklı puan türüne göre öğrenci almaya başladı. Her programın istediği puan türleri de birbirinden farklılaştı.

YGS'DE BARAJ PUANI 140
Üniversiteler için tercih yapacak adaylar üniversitelere merkezi olarak iki sınavın Yükseköğretime Geçiş (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre yerleştirilecekler. YGS'de tercih yapabilmek için gereken baraj puan 140. YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olarak sıralanan 6 puan türünden birinde 140 ve üzerinde puan almanız gerekiyor. Bu puan türlerinin ne anlam ifade ettiğine gelince; YGS-1 ve YGS- 2 puan türü eski sistemdeki SAY-1 puan türüne karşılık geliyor. SÖZ-1'in karşılığı olan YGS-3 ile YGS-4 ise sözel programlar için kullanılacak. YGS-5 ve YGS-6 eski sistemin EA-1 puan türlerinin karşılığı. 5 ayrı oturum halinde yapılan LYS'lerde oluşan puan türleri ile tercih yapabilmek için gereken baraj puanı 180. LYS'lerin 5 ayrı oturumdan 4 ana grupta 12 farklı puan türü çıkacak.

4 FARKLI PUAN TÜRÜ MEVCUT

LYS'lerin çıkardığı puan gruplarından biri Matematik Fen (MF) puanları. Bu puan grubundan 4 farklı puan türü var. Grubunun ilk puanı matematik ağırlıklı finans matematiği, matematik öğretmenliği, astronomi ve finans bilimleri gibi programlara yerleştirmede kullanılacak puan türü olan MF-1 puan türü. İkinci puan türü olan MF-2 ise fen ağırlıklı fizik, kimya, biyoloji gibi programlara yerleştirmelerde kullanılacak. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, moleküler biyoloji, genetik gibi bölümlere ise MF-3 puanı ile öğrenci alınırken, mühendislikler MF-4 puanını kullanacaklar.

Türkçe Matematik (TM puan grubunda 3 tane farklı puan türü bulunuyor. Bunlardan TM-1, iktisat, işletme, istatistik, ekonometri, maliye gibi programlar için kullanılacak. TM-2 puan türünü hukuk, kamu yönetimi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi programlar, TM-3'ü ise psikoloji, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji gibi alanlar öğrenci yerleştirmede kullanacaklar.

Türkçe Sosyal (TS) puan grubunda ise iki tane puan türü var. Reklamcılık, coğrafya, medya ve iletişim, sinema televizyon gibi programlara yerleştirmelerde kullanılacak TS-1 ve tarih, Türk dili ve edebiyatı gibi yine sosyal ağırlıklı programlarda geçerli olacak TS-2 puan türü. Dil ağırlıklı puanla tercih yapacak adaylar bu kez üç ayrı puan türünde tercihlerini yapacaklar. Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi batı dilleri için DİL-1 puanı, Bulgar dili, İspanyolca, Yunan dili, Latin dili ve edebiyatı gibi diğer batı dilleri için DİL- 2 puanı, Çince, Japonca, Arapça, Fars dili gibi doğu dilleri için de DİL-3 puanı kullanılacak.