MEB 1. sınıf uyum haftası etkinleri listesi... 2023-2024 / 1. SINIF DERS MÜFREDATI! 1. sınıf uyum haftası programı nedir?

Eğitim sezonunun kapıda olduğu şu günlerde, veliler ve öğrenciler için heyecanlı bir dönemin başlaması yaklaşıyor. 4 Eylül'de başlayan 1. sınıfın uyum haftasıyla birlikte, çocukların eğitimine en iyi şekilde hazır olmak için araştırmalar yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen müfredat, ilk sınıf öğrencilerinin eğitim yolculuğunu şekillendirecek olan temel taşlardan biridir.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Eylül 2023 , 09:27 Güncelleme Tarihi :04 Eylül 2023 , 09:27
MEB 1. sınıf uyum haftası etkinleri listesi... 2023-2024 / 1. SINIF DERS MÜFREDATI! 1. sınıf uyum haftası programı nedir?

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 yılı için 1. sınıf uyum haftası programını duyurdu, ve veliler şimdi bu özel haftanın etkinliklerini merakla araştırıyorlar. İşte 4 Eylül'de başlayacak olan 1. sınıf uyum haftası hakkında merak edilenler...

1. SINIF DERSLERİ

Türkçe
Matematik
Hayat Bilgisi
Müzik
Görsel Sanatlar

1. SINIF DERS PROGRAMI

Türkçe 10 saat
Matematik 5 saat
Hayat Bilgisi 4 saat
Görsel Sanatlar 1 saat
Müzik 1 saat
Oyun ve Fiziki Etkinlikler 5 saat

Toplam 26 saat zorunlu ders var. 4 saatte Serbest Etkinlikler dersi vardır. Toplam haftalık ders saatleri 30'dur.

UYUM HAFTASI NEDİR?

Öğretim ortamını, öğretmenini ve arkadaşlarını tanıtan programdır. Veli, öğrenci ve öğretmenin tanışma etkinlikleri ile desteklendiği bir zaman dilimidir. Öğrencinin mutlu olmasını ve okula alışma sürecini destekleyen etkinliklerin yapıldığı bir süreçtir.

Oyun temelli öğrenme: Çocuk oyun aracılığıyla öğrenir, kendini ve içinde yaşadığı dünyayı oyunla tanır ve kendini en iyi oyun sırasında ifade eder. Kritik düşünme becerilerini oyun içinde kazanır. Başka birdeyişle çocuğun dili oyundur.

Drama etkinliği: Drama çocukların bir grup içerisinde durum veya olayları, kendi yaşantılarından yola çıkıp materyaller kullanarak dramatik formlar yoluyla canlandırmalarıdır. Çocuğun yaparak yaşayarak öğrenmesini amaçlayan, bütün gelişimlerini destekleyen, daha önceden belirlenmiş amaçları olan, olayları sözel veya sözel olmayan iletişim yöntemleriyle ifade etmeye dayalı, içinde canlandırmaların olduğu bir etkinliktir.

Hikâyelerle öğrenme: Öğretmen liderliğinde sınıfta okunacak hikâye, masal ya da diğer yazılı eserlerin görselleri öğrencilerle birlikte incelenir.Görsellerden yola çıkılarak öğrencilere, okunan materyalle ilgili merak uyandıran sorular yöneltilir. Yazılı materyal öğretmen tarafından sınıfa sesli şekilde okunurken de okunan bölümlerle ilgili 5N1K soruları sorulur. Okunmayan yazılı materyal bölümleri ile ilgili olarak da tahmin soruları öğrencilere yöneltilir.

1. GÜN

Toplantı öncesinde aileler toplantının günü/zamanı/ içeriği hakkında bilgilendirilmelidir (Tüm ailelerin katılım göstermesi önemlidir). Toplantıöncesinde sunumun yapılacağı salonun veya sınıfın fiziksel ve teknolojik anlamda düzenlenmelidir.Süreçte rehber öğretmen ve okul yönetimi de sınıf öğretmenine gerekli desteği sunmalıdır. Sunumun gerçekleştirileceği saat, okulun ikili eğitimveya tam gün olması durumuna göre okul idaresi ve öğretmen tarafından belirlenmelidir.Sunuma başlamadan önce aileler ile tanışma (ad soyad, velisi olunan öğrencinin ismi, vb.) gerçekleştirilebilir. İlkokul Uyum Rehberi'nde sunumesnasında ailelere verilecek bilgilere yer verilmiştir.

2. GÜN

Uyum haftasının 2. günü okulun bölümleri (sınıflar, rehberlik servisi, kütüphane, çocuk tuvalet ve lavaboları, okulun bahçesi vb.) ile sınıfta yeralan öğretim materyalleri öğretmen tarafından aile ve çocuklara tanıtılır. Tüm ailelerin çocuklarıyla birlikte katılım göstermesi aile-çocuk-öğretmenetkileşiminin sağlanması açısından önemlidir. Sürecin etkili bir biçimde yürütülebilmesi için ailelerin iki gruba ayrılmaları ve farklı zaman dilimlerinde okula gelmeleri önerilmektedir. Grupların okula geleceği saatler öğretmen tarafından ailelere bildirilmelidir.

3.GÜN

Uyum haftası etkinliklerinin yapılması planlanmaktadır. Etkinliklerde sınıftaki çocukların iki gruba ayrılması ve farklı zaman dilimlerinde okula gelmeleri önerilmektedir. Her bir grup için süre bir ders saati olarak planlanmıştır. Süreçte uyum rehberinde yer alan örnek etkinliklerden faydalanılabilir.


4.GÜN

Uyum haftası etkinliklerinin yapılması planlanmaktadır. Etkinlikler büyük grup ile yürütülebilir. Süre iki ders saati olarak planlanmıştır. Süreçte İlkokul Uyum Rehberi'nde yer alan örnek etkinliklerden faydalanılabilir.


5.GÜN

Uyum haftası etkinliklerinin yapılması planlanmaktadır. Etkinlikler büyük grup ile yürütülebilir. Süre iki ders saati olarak planlanmıştır. Süreçte İlkokul Uyum Rehberi'nde yer alan örnek etkinliklerden faydalanılabilir.