Yarıyıl tatili ne zaman? 2020 yılına girmemiz ile birlikte milyonlarca öğrenci yarıyıl tatilinin başlayacağı tarihi araştırıyor. İlk ara tatilin ardından yılın ikinci tatili olan sömestr tatilini bekleyen 18 milyon öğrenci, karne alarak yarıyıl tatiline girmeye hazırlanıyor. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrencilerin merakla beklediği tatil takvimi MEB tarafından yayımlandı. Peki, yarıyıl tatili ne zaman? 2019 ve 2020 sömestr tatili ayın kaçında başlıyor, kaç gün sürecek? İşte detaylar...
2020 SÖMESTR TATİLİ NE ZAMAN?
Birinci dönem 17 Ocak 2020 tarihinde sona erecek.
İkinci dönem 3 Şubat 2020 tarihinde başlayacak.
İKİNCİ NİSAN ARA TATİLİ NE ZAMAN?
İkinci ara tatil 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında yaşanacak.
13 Nisan 2020'de eğitim öğretim devam edecek.
2020 YAZ TATİLİ NE ZAMAN?
2019-2020 eğitim öğretim dönemi 19 Haziran 2020 tarihinde tamamlanacak ve 11 haftalık yaz tatili başlaacak.
MEB'İN VİZYON HEDEFLERİ 2020'DE HIZ KAZANACAK
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) örgün, yaygın eğitim ve öğretim hizmetleri için bütçesi 177 milyar 605 milyon 504 bin lira olarak belirlendi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2020 bütçesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Komisyonda yapılan sunumlarla Bakanlıkların 2019 yılı çalışmaları ve 2020 hedefleri ayrıntılı olarak kamuoyuna açıklandı. Bütçe üzerinde TBMM Genel Kurulundaki görüşmeler 9 Aralık'ta başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında 2019 yılında pek çok çalışmayı hayata geçirdi. Bu kapsamda, 69 ayını dolduran çocukların ilkokula kaydedilmesine ilişkin düzenleme hayata geçirilerek çocuğun okula erken başlama veya kaydın ertelenmesine de imkan sağlandı.
Bakanlık ayrıca, çalışma takvimine 2 ara tatil ekledi. Öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları için yaz tatili süresi iki hafta kısaltıldı. Eğitimin bir parçası olarak görülen teneffüs süreleri tekli eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika olarak belirlendi. Çocukların teneffüs ihtiyaçları ve dersleri dikkatle dinleme süreleri de göz önünde bulundurularak ortaokullarda uygulanan blok ders uygulaması yürürlükten kaldırıldı.
Çeşitli nedenlerle okuma, yazma ve matematik dersinde temel becerilerde desteğe ihtiyacı olan öğrenciler için 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) 81 il düzeyinde 3. ve 4. sınıflara uygulandı. 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere yönelik Türkçe, matematik dersleri ve psikososyal destek çalışmaları devam edecek.
Tasarım-beceri atölyeleri ve öğretmen odalarının iç mekan tasarımları tamamlandı. Okullarda 3 bin dolayında tasarım-beceri atölyesi açıldı.
Öğretmenlere özel olarak, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak uzaktan eğitimler ve yenilikçi içerikler sunuldu.
MEB'in 2019 yılı içinde yürüttüğü en önemli çalışmalardan birini, öğretmen ve okul yöneticilerinin atanmaları, çalışma şartları, görevde yükselmeleri, özlük hakları gibi konuları içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin hazırlık çalışmaları oluşturuyor.
Bakanlık, 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde veriye dayalı yönetim anlayışını benimseyerek bu anlayıştan hareketle mekansal verinin toplanması ve yönetimi noktasında Milli Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi'ni (MEBCBS) hayata geçirdi.
Ülke genelindeki 762 okul ile İller İdaresi Genel Müdürlüğünce belirlenen bin okulda "Güvenli Okul Projesi" uygulamalarına başlandı. Proje kapsamında 2019 yılı itibarıyla 752 okul, Emniyet Genel Müdürlüğü Kent Güvenliği Yönetim Sistemi'ne (KGYS) entegre edildi.
Bugüne kadar yarım milyona yakın etkileşimli tahtanın okullara kurulumunu tamamlayan MEB tarafından 15 binden fazla okulda, okul içi ağ altyapısı tesis edilerek bir milyonun üzerinde ağ ucu kurulumu yapıldı.
Dijital eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı (EBA), gelişen teknolojiyle uyumlu şekilde ve 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda tamamen yenilendi.
EBA platformu bu yıl, devlet okullarının yanı sıra özel okulların da kullanımına açıldı. Üniversitede öğrenim görmeye devam eden öğretmen adaylarına ve eğitim fakültesi akademisyenlerine EBA'yı kullanma ve içerik geliştirme imkanı sağlandı.
2018-2019 eğitim ve öğretim yılında toplam 1 milyon 324 bin 960 öğrenci taşıma hizmetlerinden faydalandı ve 2 milyar 847 milyon 104 bin lira ödeme yapıldı.