Toplu sözleşme önerisi kabul edilmeyen sendikalar ile hükümet kanadı, bu toplantılarda tekliflerini masaya getirecek.
Edinilen bilgiye göre Maliye Bakanlığı, yıllık yüzde 5,4 zamda ısrarlı. Ancak 60 liralık ek ödeme için de yeşil ışığın yakıldığı belirtiliyor.
Hükümet ile sendikalar arasındaki zam pazarlığının detayları belli olmaya başladı. 2,5 milyon memuru ilgilendiren görüşmelerde Maliye 2011 için yüzde 5,4'lük zamda ısrar ederken, ek ödeme için kesenin ağzını açtı.
Edinilen bilgilere göre pazarlıkta Maliye kanadı gelecek yılın ilk ve ikinci altı ayı için yüzde 2,7'şer zam öneriyor. Ayrıca 60 liralık ek ödemeye için de yeşil ışık yakıldı.
Enflasyonun yüksek çıkması halinde aradaki farkı yansıtacaklarını belirten Maliye kaynakları, zam oranında hükümetin tavrının da belirleyici olacağını söyledi.
Zaman'a göre, ek ödeme rakamının pazarlığın seyrine göre değişebileceği belirtiliyor. Hükümet krizden dolayı ek ödemeyi askıya alırken, gelecek yıl için memura verdiği sözü yerine getirmek istiyor.
Memur-Sen, gelecek yıl için 5+5 olmak üzere yüzde 10'luk zam talep ederken, 120 lira ek ödeme verilmesini ve aile yardımının artırılmasını istiyor.
KESK'in, toplu sözleşme önerisi kabul edilmediği için masadan kalktığı görüşmelerde Türkiye Kamu-Sen ise en düşük memur maaşına 310 TL zam yapılmasında ısrar ediyor.
Memurlara hükümetin verdiği sözlerin yerine getirileceğini aktaran Maliye kaynakları, mali disiplinden de taviz vermeyeceklerinin altını çizdi.
2011 yılı bütçe hazırlıkları devam ederken personel giderlerinde 4 milyar liralık artış yapılacağına yönelik bilginin görüşmelerde ortaya çıkmasıyla sendikaların enflasyon hedefinin üzerinde zam yapılacağı beklentisi boşa çıktı.
Sendikaların bu rakamın yüzde 6'nın üzerinde zam anlamına geldiğine yönelik tespitlerine Maliye katılmıyor.
Aradaki farkın 2011 yılında kamuya alınacak yeni memurlardan kaynaklandığına dikkat çekiliyor. Hükümet, gelecek yıl özürlüler başta olmak üzere çok sayıda öğretmen ve polis alacak.
Zam ve sosyal haklara ilişkin iyileştirmelerin belirleneceği görüşmelerin 30 Ağustos'a kadar sonlandırılması gerekiyor.
Sendikalarla hükümetin anlaşması halinde mutabakat zaptı imzalanarak alınan kararlar uygulamaya geçirilecek. Anlaşma sağlanamaz ise Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.
Bakanlar Kurulu, Uzlaştırma Kurulu'nun önerisine uyabileceği gibi bu öneriyi dikkate almadan zammı tek taraflı olarak da belirleyebilecek.
Görüşmelerin seyri hakkında bilgi veren Maliye kaynakları, bu yılın geçen yıllardan farklı olduğunu belirterek, masadan anlaşma ile kalkmanın mümkün olduğunu kaydetti.