Arnavutluk'un en iyi bankası

Türk bankası BKT, The Banker dergisi tarafından, 'Arnavutluk'un en iyi bankası' seçildi. BKT Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Usta, 'Hedefimiz 3 yıl içerisinde Arnavutluk'un en büyük bankası olmak' dedi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :04 Aralık 2010
Arnavutluk’un en iyi bankası
Çalık Grubu bankası BKT (Banka Kombetare Tregtare- Arnavutluk Milli Ticaret Bankası), Financial Times'ın bankacılık sektör dergisi The Banker tarafından "Arnavutluk'ta 2010 yılının En İyi Bankası" ödülüne layık görüldü. BKT Yönetim Kurulu Başkanı ve AktifBank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Usta, ödülü The Banker dergisi finans editörü Philip Alexander'dan aldı. BKT'nin 2006'da da ödül aldığını hatırlatan Mehmet Usta, "Ödül almak kurumlar için önemli. Şirketin kredibilitesini yükseltir, iş ilişkilerinin gelişmesine fayda sağlar. Bu ödül ne ilk, ne son olacak, bankamıza güveniyoruz. Daha başka ödüller de alacağımıza inanıyoruz. Ödül almak, takdir edilmek güzel bir şey" dedi. Mehmet Usta, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Bankacılık sektörü için bu ödülün anlamı nedir?
Arnavutluk, 1990'a kadar sosyalist rejimle dışa kapalıydı. Sovyetler ve Yugoslavya'nın dağılmasıyla rejim yıkıldı ve serbest pazar ekonomisine geçildi. 2000'den sonra bankalar kendilerini dışarıya tanıtabildi. Ondan sonra yavaş yavaş ödüller geldi. Bugün Arnavutluk'ta 16 banka var. 14'ü yabancı sermayeli banka, sadece 2'si yerel sermayeyle faaliyet gösteriyor; BKT olarak bu 16 banka arasından 2010'un en iyi bankası seçildik.

* BKT neden bu ödüle layık görüldü?
Çalık Grubu bünyesine dahil olduktan sonra BKT büyük atılımlar yaptı. 27-28 şube sayısını Arnavutluk'ta 58'e çıkardık. Kosova'daki 13 şubeyle birlikte toplam 71 şubeye ulaştık. Arnavutluk'un en büyük bankasından biriyiz. Bunun getirdiği bazı sorumluluklar var. O bilinçle hareket ediyoruz. Taksitli kartı Arnavutluk'a ilk getirdik. Bir diğer grup GSM şirketi Eagle Mobile'la birlikte, faturasız hatlar için POS cihazları üzerinden kredi yüklemeyi Arnavutluk'ta ilk biz gerçekleştirdik. İnternet bankacılığını devreye soktuk. ATM'leri döviz bürosu haline dönüştürdük.

'ORTA VADEDE HEDEFİMİZ MAKEDONYA'YA AÇILMAK'
BKT Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Usta, bankanın hedeflerini şöyle açıkladı: "3 yıl içinde Arnavutluk'un en büyük bankası olmak istiyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Toplam pazar payımız yüzde 17 civarında. Diğer bankalar pazar paylarını kaybederken, biz her yıl payımızı yüzde 2-3 büyütüyoruz. Amacımız Arnavutluk ekonomisine katkıda bulunup ikili ilişkileri geliştirmek ve Türk firmalarına finansman sağlamak. En büyük hedeflerimizden biri Arnavutluk'ta dış ticaret finansmanı yapan bir banka olmak. Arnavut halkı ticarette nakit kullanmayı tercih ediyor. Bu nedenle dış ticaret enstrümanlarının kullanılması için çalışıyoruz. Finansal Kurumlar Departmanı kurduk. Kosova'daki 13 şubeyi gelecek yıl artıracağız. Orta vadeli hedefler arasında Makedonya'da faaliyet göstermek var."