Ülke ihtiyacının yüzde 25'inin karşılandığı Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bile ürünün azalmasıyla sarımsağın kilosu 10 liraya yaklaştı. Taşköprülüler'in 'beyaz altın' olarak nitelediği sarımsak, pazarda 9.3 liradan alıcı buldu.
Sarımsağın, İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehir pazarlarında ise 16 liradan satılması şaşkınlık yarattı. Taşköprü Ziraat Odası
Başkanı Murat Çelik, fiyat artışını, üretim azlığına ve hasat zamanındaki yağışların verdiği zarara bağladı.
GEÇEN YIL REKOR KIRMIŞTI
Türk mutfağında hemen her yemekte kullanılan kuru soğanın kilosu fiyatı da, 2010 yılı üretiminde rekoltenin 2 milyon tonun üzerine çıkmasına rağmen 2.5 lirayı gördü. Bursa Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü'nde Aralık başlarında 0.55 ile 1.30 lira aralığında olan kuru soğanın toptan kilosu bugün 2.5 lira seviyelerine yaklaştı. Bu artış market ve pazarlara da yansıdı. Pazar yerlerinde kuru soğanın kilosu, ortalama 2.5 liradan satılmaya başladı.
Hal fiyatlarının birkaç gün içinde büyükşehir pazarlarına yansımasıyla fiyatların daha da yükselebileceği belirtildi.
Geçen yıl üretiminin 1 milyon 849 bin tona düşmesiyle 2010 Nisan ve Mayıs aylarında kuru soğanın fiyatı 4 liraya fırlamıştı.
SEBZE-MEYVEYE TÜRK MALI İBARESİ ZORUNLU
Zorunlu standarda uygun olarak ihraç edilen enginar, havuç, ıspanak, incir ezmesi, karpuz, kivi, kuru incir, mahlep, patates, salyangoz, sap ve kök kereviz, sarımsak, taze biber, yeşil salata ve marulun ambalajına 'Türk Malı' ibaresi de yazılacak. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile ambalajlar üzerine 'Türk Malı' ibaresi, okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılacak ve basılacak.
Etikette standardın işaret ve numarası, boyu, net kütlesi, firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihine ilişkin bilgilere de yer verilecek. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak, kapatıldığında bu belli olacak