Avrupalı tarım

AB tarafından Türkiye'ye ayrılan 874 milyon euroluk bütçe, 1 milyar 165 milyon euroya çıktı... Program kapsamında projelere 1 milyon euroya kadar hibe destekleri var

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :29 Mayıs 2012
Avrupalı tarım
Türkiye' de tarıma destek sağlayan mekanizmaların sayısı hızla artıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülmekte olan Avrupa Birliği Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Destek Programı (IPARD) da, milyar euroluk bütçesiyle çiftçiye önemli fırsatlar sunuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre; IPARD kapsamında AB tarafından ülkemize ayrılan 874 milyon euroluk bütçe, Türkiye'nin de katkısıyla 1 milyar 165 milyon euroya çıktı.

BAŞVURU 11 HAZİRAN'DA
Program kapsamında projelere 1 milyon euroya kadar hibe destekleri veriliyor. Ayrıca toplam 124 milyon euroluk kaynağın tarımsal işletmelere ve kooperatiflere hibe desteği olarak verilmesi öngörüldü. Hibe programı kapsamında 11 Haziran'da başlayacak başvurular, 9 Temmuz'a kadar yapılabilecek. Projelerin 10 aylık süre içinde tamamlanma şartının bulunduğu program kapsamında, belirtilen sektörlerde bölge öncelikleri ve sınırlandırmalar olmak kaydıyla hibe başvuruları için uygun iller şöyle: Afyon, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat.

DİYARBAKIRLI ÜRETİCİYE 107 MİLYON TL
Diyarbakır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, '2011 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteği' kapsamında Diyarbakır çiftçisinin hesabına toplam 107 milyon TL'nin yatırıldığını söyledi. Koçkaya ayrıca, organik tarım destekleme başvuruları sonucunda kazanan çiftçilere 42 bin TL ödeneceğini açıkladı.

NEYİ AMAÇLIYOR?
IPARD; tarımın modernizasyonuna katkıda bulunmak, göçü engellemek, gıda işletmelerine yenilikler sunmak, gıda güvenliği gibi konularda AB standartlarını sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir program. Bu kapsamda et üretimi, et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt üretimi, süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve- sebze, su ürünleri, kültür balıkçılığı, modern çiftlik faaliyetleri, kırsal turizm, yüzde 50-65 hibe oranıyla destekleniyor.

HANGİ GİDERLER DESTEKLENİYOR?
Programda desteklenen giderler şöyle: Hibe konusuyla ilgili her türlü makine ekipman ve altyapı yatırımları. Yapı iyileştirme, geliştirme ve modernizasyon. Taşınmaz malların yapımı ve iyileştirilmesi. Bilgisayar yazılımı da dahil olmak üzere yeni makinelerin alımı ya da leasing yolu ile alınması. Mimarlık, mühendislik ve diğer danışmanlık bütçeleri ile fizibilite çalışmaları. İş planı hazırlığı. Lisans ve patent haklarının devralınmasına yönelik masraflar.

Metin CAN