Sakız patladı

Sanayi üretimi sakızlarda (ciklet) 15'ten fazla katkı bulunuyor. Birçok kimyasalın kullanıldığı ciklet pazarı, Türkiye'de 250 milyon doları geçti

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :19 Aralık 2012
Sakız patladı

İÇİNDEKİLER

Yediğimiz hemen her gıdada ortaya çıkan suni katkı maddeleri, küçük-büyük herkesin tükettiği sanayi üretimi sakızlarda (ciklet) fazlasıyla bulunuyor. Türkiye'de 1950'lerden sonra gelişen sakız sanayii, bugün yıllık 250 milyon doların üzerinde bir büyüklüğe erişirken; yerli-yabancı birçok firma da sektörde faaliyet gösteriyor. Satış rakamlarına bakıldığında, Türkiye'de herkes yılda en az 1 kere sakız çiğniyor. Özellikle şekersiz sakızların daha çok ilgi gördüğü ülkemizde, tatlandırıcılı ve katkı maddesi çok olan ürünlere de rağbet artıyor.

OKUMAK MÜMKÜN DEĞİL
İçindekileri paketin üzerinden okumanın mümkün olmadığı bu sakızlarda, 15'ten fazla katkı maddesi bulunuyor. Bunların çoğu suni tatlandırıcılardan oluşurken, bir kısmı ise sağlığa zarar verici özellik taşıyor. Özellikle Aspartam'a dikkat çeken uzmanlar, normal şekerden çok daha kuvvetli bu tatlandırıcının maliyet düşürdüğü için kullanıldığını belirtiyor. Sakız paketlerinin üzerinde içindeki maddeler yazsa da, bunları okumak mümkün olmuyor

GENÇLER ÇOK TÜKETİYOR
TÜRKİYE'de kişi başı yıllık tüketim 300 grama yaklaşıyor. Sakızı daha çok kadınlar tüketiyor. Sakızın hedef kitlesi 15-44 yaş olmasına rağmen, en çok tüketen kesim 15-25 yaş arası. En çok sakız, Marmara ve Ege bölgelerinde tüketiliyor. Bir sakızın üretimi yaklaşık 12 saati buluyor.

DOĞAL OLANI ÇiĞNEYİN
Uzmanlar, özellikle çocukları katkı maddesi olan sakızlardan uzak tutmak gerektiğini hatırlatarak, doğal sakızların daha faydalı olacağını belirtiyor.

NELER YOK Kİ!
Sakızın içine sığdırılan katkılardan bazıları şöyle: Aspartam: Yapay tatlandırıcı. Aspartam'ın kansere yol açabileceği uyarısı yapılıyor. Msg: Yiyeceğin daha lezzetli olmasını sağlıyor. E 950 Acesulfame- K: Normal şekerden 200 defa daha tatlı. Sorbitol: Pek çok şekersiz sakızda bulunur. Sorbitol, ince bağırsak tarafından çok zor emilir. Ksilitol: Suni tatlandırıcı. Gliserol: Kıvam arttırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu. Yüksek miktarda alımı sağlığı bozuyor. Aromalar: Meyve kokusu ve tadı veren kimyasallardır. Renklendiriciler: Bazı kimyasal renklendiricelerin kanser yaptığı öne sürülüyor. Maltitol: Şeker alkolü. Sigaranın içinde de bulunur. Kan şekerini yükseltir. Asesülfam- K: Tatlandırıcı. Şekerden 200 kat tatlı. Sukraloz: En yeni tatlandırıcı. Şekerden 600 kat tatlı. Sakız mayası: Petrol bazlı. Sığır jelatini: Alerjik ve astımlılar için önerilmiyor. Kemiklerin kaynatılmasıyla elde edilir. Gliserol: Tıbbi gliserin. Bir nevi alkol. Patlayıcı madde yapımında da kullanılıyor.