Şirketin ocağa kartla giriş yapan kadrolu personeli dışında kayıtdışı işçi çalıştırdığı iddiaları inceleniyor. Vardiya amiri, şirket genel müdürü ve sahiplerinin kusur durumu, sorumlulukları tespit edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ve İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel'in de aralarında bulunduğu 20'ye yakın sosyal güvenlik uzmanından oluşan ekip bölgeye gitti.
Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri, el koydukları firma defterlerini incelemeye aldı. İş müfettişleri, kusur durumu, sorumlular ve iş güvenliği açısından tedbirlerin yeterli olup olmadığı konularını inceliyor. İş müfettişlerince hazırlanacak raporda vardiya amiri, şirket genel müdürü ve sahiplerinin sorumlulukları da ortaya konulacak.
KARTI OLMAYAN İŞÇİLER
Madende çalışan bazı işçiler, "Biz kartlarla gidip fener alarak aşağıya iniyoruz. Ancak kartı olmadan fener alarak çalışanlar da vardı" dedi. Soma madenleri kayıtdışı ve taşeron işçi çalıştırıldığı yönündeki haberlerle de daha önce gündeme gelmiş, işçiler taşeron çalıştırmaya karşı kampanyalar düzenlemişti.
ÇOCUK ÇALIŞTIRILAMAZ
Soma'daki maden ocağında hayatını kaybedenler arasında 15 yaşındaki Kemal Yıldız'ın olduğu iddiası ortaya atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir çocuğun madende çalıştırılmasının mümkün olmadığını belirtirken; Türk-İş de, böyle bir şeyin mümkün olmayacağını açıkladı.
Çocuk işçi iddiaları üzerine SGK soruşturma başlattı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik de, "Çok büyük bir acı, 15 yaşındaki bir çocuk orada olmamalı, araştırıyorum" dedi.
Çelik, faciayla ilgili hiçbir şeyin karanlıkta kalmayacağını, en ufak detayın bile araştırılacağını söyledi.
HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLÜYOR
İş Yasası'na göre, 18 yaş altı çocukların madenlerde ve su altı işlerde çalıştırılması yasak. Hapis cezasının yanı sıra şirketi kapatmaya kadar giden cezalar verilebiliyor.
İş hukuku kapsamında da idari para cezası kesiliyor. SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, ihmali bulunanlar hakkında cezai yaptırım uygulanacağını belirtti.
SORUMLULAR BULUNSUN
Üzücü olayın ardından birçok şirket, toplantı ve davetlerini iptal etti. İş dünyasının temsilcileri, başsağlığı mesajları yayınladı.
TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: Bu felaket herkesin yüreğine ateş düşürdü. Yüksek rakamlara ulaşan can kayıplarımız ve yaralananlar ülkemizi çok derin bir üzüntüye boğdu.
TÜSİAD: Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Türkiye'nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir.
ASKON BAŞKANI MUSTAFA KOCA: Duyduğumuz acıyı tarif etmek mümkün değil. Ülkemizi derin yasa boğan bu müessif olay dolayısıyla, görevi başında yaşamlarını yitiren tüm madencilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve kederli ailelerine taziyelerimi iletir, yaralılara acil şifalar
MÜSİAD BAŞKANI NAİL OLPAK: Yaşanan bu elim kaza ve beraberinde getirdiği acı bizlere bir kere daha iş güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğunu ve bu konuda her türlü tedbirlerin ivedilikle, hiçbir sorumluluktan kaçınılmadan alınması gerektiğini bir kere daha hatırlatmış bulunmaktadır.
TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ: Yaşanan elim kaza karşısında tüm Türkiye tek yürek oldu. Yaşanan acıyı yüreğimizin en derininde hissettik.
GENÇ YÖNETİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI BURCU AKDARI TOPRAK: Türkiye yasa boğuldu. Sorumluların bir an önce yargı karşısına çıkarılmasını istiyoruz.
TÜM ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ VE PERAKENDECİLER FEDERASYONU BAŞKANI VAHAP KÜÇÜK: Maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Bu tür trajedilerin bir daha yaşanmamasını arzu ediyorum.
KOÇ HOLDİNG: Yüreğimizi yakan ve milletimizi yasa boğan Soma'daki elim kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ülkemizin acısını derinden paylaşıyoruz.
Hazal ATEŞ