'Büyükşehirde ucuz ev zor'

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :06 Eylül 2014
’Büyükşehirde ucuz ev zor’

İÇİNDEKİLER

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sanayi ve üretimin önemli olduğununun altını çizen Torun, sanayicilerin kendi alanlarında faaliyet göstermeleri ve iş geliştirmelerinin doğru olduğunu kaydetti. Torun, şunları söyledi:

"SANAYİCİ İNŞAATA GİRMESİN! "
Dışarıdan gayrimenkul sektörü çok kolay ve kârlı görünse de işin içerisine girince realite öyle değil. Dışarıdan gelen bir proje geliştirici ya da yatırımcının bunu kısa sürede kavrayıp orada başarılı olması kolay değil. Onun için biz diyoruz ki; sanayici gayrimenkul sektörüne girmesin, doğru. Ama sanayicinin girmemesi için sanayi ve üretimin teşvik edilmesi gerekiyor. 'Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür' hesabı yaparak gayrimenkul sektörüne girmelerini tavsiye etmeyiz." Torun, en büyük sıkıntının arsa maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını belirterek, "Arsa maliyetleri gelişmiş bölgede yüzde 50'yi buluyor. Yüzde 35-40 inşaat ve pazarlama maliyeti olunca, harçlar da çok yüksek, geriye kalan kâr marjı yüzde 10-15'tir" dedi. Orta gelirlilerin ev sahibi olmasıyla ilgili de Torun, "Büyükşehirlerde ucuza proje geliştirmek mümkün değil, çünkü arsalar sınırlı. Metro ile ulaşım sorunları çözüldükten sonra uydu kentler oluşturarak daha orta gelire konut yapma imkanı sağlanabilir. Arsalar uygun fiyatlarla proje geliştiricilere verilirse daha da ucuz konut elde etmek mümkün olacaktır" diye konuştu.

İMAR HAKKI DEĞİŞMESİN
İmar haklarıyla fazla oynanmaması gerektiğini söyleyen Torun, şöyle devam etti: "Yeni oluşturulan bölgelerde imar planları yeniden yapılabilir, ancak planlaması yapılmış, yapılaşmanın oluştuğu bölgelerde imar planlarıyla sürekli oynanması hem hakkaniyet açısından doğru değil hem de mahkemeye giden konular sürüncemede kalıyor. Haksız rekabet oluşturmamak kaydı ile imar mevzuatında değişiklik olabilir."