Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (AA)
SENDİKALARIN VERGİYE DAİR TALEPLERİ
Vergi konusu bakanlığımızın konusu değil. Ancak biz de çalışma hayatı buluşmalarımızda şu an 35-36 ili dolaştık. İşveren, sektör temsilcileri, esnafımızdan bir takım vergi konusunda talepler gündeme geliyor. Bu paydaşlarımızın görüşlerini alıp, bizimle ilgili boyut varsa düzenlemeler yapıp kamuoyu ve iş dünyasını rahatlatmak durumundayız. Ancak bu konu sayın Maliye Bakanımızın uhdesinde olan bir konu. Biz yine de sayın bakana bize gelen talepleri iletiyorum. Bunları da dikkate almak zorundayız.
Ekonomi yönetimi sadece istihdam değil aynı zamanda vergi, finans ve diğer politikalarının bir arada işlemesiyle ilintili. Bu yüzden Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda güzel çalışmalara imza attığımızı ifade etmek istiyorum.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (AA)
BAZI BELEDİYELERDEKİ GREVLER
Gerçekten İstanbul'da sendikaların belediyelerle yürüttükleri toplu iş sözleşmelerinde anlaşamadıklarını görüyoruz.
Bu durum bizi 90'lı yıllara götürecektir, Çöp dağları, akmayan sularla karşı karşıyaydı İstanbul. O yıllarda sayın Cumhurbaşkanımız belediye başkanıydı. Göreve geldikten sonra Haliç'in temizlenmesi dahil tüm hizmetleri kısa sürede başarıyla gerçekleştirmiş. Ancak üzülerek görüyorum, İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız bu sorunlarla daha fazla karşı karşıya gelecekler: Çöp dağları, yanan otobüsler... Milletimizin böyle bir anlayışı ve hizmeti hak etmediğini düşünüyorum.
CHP'li belediyelerimiz işçinin haklarını vermez ancak 2 saatlik konsere 70 milyon lira gibi paraları verebiliyorlar. Bunu anlamada gerçekten zorluklarla karşılaşıyoruz. Bizim AK Parti belediyecilik anlayışımızda bunlar yok. Konya'ya, Kocaeli'ne bakın, sunulan hizmetin kalitesine bakın. Tabii ki sanat faaliyetleri olacak ama temel belediyecilik hizmetlerini sunma noktasında.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (AA)
"8.5 MİLYAR TL'YE YAKIN KAYNAK TAHSİS EDİLDİ"
SGK prim borçlarını da en kısa zamanda bize ödemeleri konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 31 Mart seçimlerinde sayın Cumhurbaşkanımız belediyelere SGK prim borcunu ödeyin dedikten sonra gerçekten gelirlerimizde artış oldu. 574 belediye borcunu yapılandırdı, 186 takas teklifinde bulundu. 8.5 milyar liraya yakın kaynak tahsis edildi. Biz zeytin dalını uzatıyoruz, bilgilendirme, iletişim, yapılandırma, taksitlendirmeyi sunarken, bizimle iletişim kurmayan çok sayıda belediyenin olduğunu gördük. Adana, Karşıyaka ve İstanbul'da bazı belediyelere yasal mevzuat gereği tüm uyarılarımızı yaptıktan sonra haciz koyma işlemine başlayacağımızı söylemek isterim.
Bu borç devlete ödenmesi gereken borçtur. Öncelikle ödemeniz gereken SGK primleri. Emeklilerimizin düzenli aylıkların ödenmesi, çocuklarımıza daha sağlam güvenlik sistemi bırakılabilmesi için bu primlerin tahsil edilmesi gerekiyor. Biz her türlü yaklaşıma, iletişime açığız. Belediyelerle bu işbirliğini kurup, geliştirmek istiyoruz.
Türkiye Yüzyılı çalışma hayatında işverenlerimizin, işçilerimizin, topyekün halkımızın çalışma hayatına katılmasını teşvik ediyoruz. Çocuklarımıza sağlıklı ve sürdürebilir sosyal güvenlik sistemi devredebilmemiz için daha çok çalışmamız lazım. Ekonominin çarklarının dönmesi ve ihracatı artırmamız lazım. İnşallah daha müreffeh ve zengin bir ülke haline geleceğiz.
Bakan Vedat Işıkhan'dan flaş asgari ücret açıklaması
2025 YILI ASGARİ ÜCRET TABLOLARI
2025 yılı için belirlenen zam oranlarına göre, olası brüt ve net ücretler şöyle sıralanıyor:
%25 Artış
Brüt ücret: 25.003 TL
Net ücret: 21.253 TL
İşverene maliyet: 29.379 TL
Bakan Vedat Işıkhan'dan flaş asgari ücret açıklaması
%30 Artış
Brüt ücret: 26.003 TL
Net ücret: 22.103 TL
İşverene maliyet: 30.554 TL