Bankanın 2014 yılına ilişkin finansal verilerini değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, dünya genelinde ekonomik ve finansal dalgalanmaların yaşandığı, jeopolitik risklerin arttığı, zorlu bir yılı bankacılık sektörü olarak oldukça başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını belirtti.
Aydın, 2014 yılının Ziraat Bankası'nın, bankacılık sektörüne ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayan bir yapıya kavuşması için yapmakta oldukları çalışmaların olumlu sonuçlarını almaya devam ettikleri bir yıl olduğunu ifade etti.
Finansal ulaşılabilirlik çerçevesinde, hizmet verdikleri noktaların sayısını artırarak, her yerde müşterilerine ulaşmayı kolaylaştırırken, hizmet noktalarının da kalitesini artırmak için çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Aydın, şunları kaydetti:
"Böylelikle; hizmetlerimizin daha hızlı, kaliteli ve etkin olmasını da sağlamayı hedefliyoruz. Bu çerçevede 2014 yılında 53 yeni şube açarak yurt içinde bin 682 şubeye ulaşmış bulunuyoruz. Müşteri odaklı yeni iş anlayışımız kapsamında, çalışanlarımız için çalışma koşullarının iyileştirilmesini de teminen şubelerimizin fiziki yenilenmelerine devam ettik. Şubelerimizin 400 kadarı, bulunduğu yerleşim yerinde tek banka olarak hizmet vermekte olup, ülkemizin her yerinde finansal hizmetlere ulaşımı mümkün kılmak hedefimiz. Ülkemizin en yaygın şube ağına sahip banka olarak şube sayımızı, orta vadede 2 binlere yükselteceğiz. Şube ağımızı ve şube dışı hizmet kanallarımızı, kitle bankacılığını da en etkin şekilde yapacak şekilde organize etmeyi, operasyonel ve bilgi işlem alt yapımızı güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Şube yapılanmamızda; operasyonel alt yapısı etkin ve hizmet kabiliyeti yüksek olan butik ve dinamik özellikli şubelerin ağırlıklı olmasını planlamaktayız."
ATM sayılarını 6 binin üzerine çıkararak Türkiye'nin en yaygın ATM ağlarından birine sahip olduklarını belirten Aydın, "Para yatırmalı ATM sayısının ve ATM'lerden yapılan işlem türlerinin artırılması ile bu kanalın müşterilerimiz tarafından daha etkin kullanımını sağlamayı hedefliyoruz. Kurumsal müşterilerimize yönelik internet şubemizi yenilerken mobil bankacılık uygulaması geliştirilmiş ve müşterilerimizin işlemlerini daha kolay ve hızlı gerçekleştirmesi sağlanmıştır. Böylece Ziraat Bankası'nın gelecekte de ihtiyaç duyacağı rekabet kabiliyetini artırmak önceliklerimiz arasındadır" bilgisini verdi.
- "Ekonomiye 183 milyar liralık kredi katkısı sağladık"
Hüseyin Aydın, yurt içinde şube ve şube dışı kanallarla yaygın bir hizmet ağı ile müşterilerine ulaşırken, yurt dışında da Türkiye'nin en yaygın ağına sahip olduklarını belirterek, yurt dışında 16 ülkede şube, temsilcilik ve banka yapılanması ile 80'in üzerinde hizmet noktasında faaliyet gösterdikleri kaydetti.
Bunlara yenilerini eklemek için de çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Aydın, "Kuruluş izinleri alınmış olan Karadağ'daki bankamız ile Kosova şubemiz, bu yılın ilk yarısında faaliyetlerine başlayacaktır. Azerbaycan'daki Azer-Türk Bankası'ndaki ortaklığımız devam ederken ayrıca sermayesinin tamamı bankamıza ait olan yeni banka kuruluşu ile ilgili izinler alınmış ve kuruluş çalışmaları sürdürülmekte olup bu yıl ortaları itibariyle faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Bunlara ek olarak; yurt içinde finansal alanda ortaklık ve iştiraklerimiz ile bir finans grubu hüviyetinde müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirmeyi hedeflemekteyiz. 2015 yılında kuruluş çalışmaları sürdürülmekte olan katılım bankamızı da faaliyete geçirerek finansal hizmet çeşitliliğimizi artırmış olacağız" bilgisini verdi.
Müşteri odaklı iş modeli anlayışını, operasyonel iş modellerinin yanı sıra bilanço yapısında da gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirten Aydın, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Aktifler içerisinde kredilerin payını, son iki yılda yüzde 44 seviyesinden yüzde 57'ye yükseltmiş bulunuyoruz. Son iki yılda krediler 2 katına çıkarılmış durumda. Bu gelişim, risk ve verimlilik göstergelerinde herhangi bir bozulma olmadan, iyileşmeler sağlanarak gerçekleştirilmiştir. Kredilerdeki artışın büyük kısmı kurumsal krediler ile sağlanırken ülkemizin büyüme için ihtiyaç duyduğu finans kaynaklarına önemli bir katkıda bulunulmuş olup, reel sektörün en önemli finansal çözüm ortaklarından biri haline gelmiş bulunuyoruz.
2014 yılında krediler yüzde 28 artışla 142 milyar TL'ye yükselirken, gayrinakdi krediler dahil olmak üzere ekonomiye katkı 183 milyar TL tutarındaki toplam kredi ile sürdürülmektedir. 2014 yılında kredilerin bilanço içindeki payı artırılırken menkul kıymetlerin payı ise yüzde 26'lara düşürülmüş, kredi/mevduat rasyosu yüzde 78'lerden yüzde 93'lere yükseltilmiştir. Bankamızın menkul kıymetler portföyü ağırlıklı bilançodan krediler ağırlıklı bilançoya geçiş süreci doğru bir takvimlendirme ile devam etmektedir."
- "Tarım sektörüne kullandırdığımız kredi 28 milyar lirayı aştı"
Hüseyin Aydın, sadece üreticiyi destekleme sürecinden, gittikçe daha fazla sanayileşerek ülkeye katma değeri yükselen bir tarım sektörünü teminen bu sektöre olan desteklerini artırarak sürdürdüklerini bildirdi.
Bankanın tarım sektörüne kullandırdığı kredilerde 2014 yılında yüzde 30 artış gerçekleştirdiğini ve 2015 yılı için bu sektöre kullandıracakları kredilerde yine en az bu kadar daha bir büyüme hedeflediklerini ifade eden Aydın, "Yaklaşık 28 milyar TL'ye ulaşmış olan tarım sektörü kredilerimizin dağılımı; 14 milyar TL bitkisel üretim, 10 milyar TL hayvancılık, geri kalan da mekanizasyon ve su ürünleri şeklindedir. Gelecekteki üretim kabiliyetimizin artırılması anlamına gelmekte olan yatırım kredilerinin tarım kredilerindeki payı, geçmişte yüzde 10'ların altındayken bu oran şimdilerde yüzde 40'ı aşmış durumdadır. Kurduğumuz yeni iş modeli, tarım bankacılığımızın da geliştirilmesi konusunda bize önemli araçlar sağlamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Kredi politika ve süreçlerine verilen önem ile takipteki krediler rasyosunun yüzde 1,9 ile sektör ortalamasının altında seyretmeye devam ettiğine dikkati çeken Aydın, "Takipteki kredilerin yüzde 13'ü tarım sektörüne, yüzde 20'si ise bireysel kredilere aittir. Takipteki kredilerimizin ortalama tahsilat süresi yaklaşık 2,5 yıl olup, tahsiller kayda değer sorunlarla karşılaşmadan devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
- "2014 yılında net karımız 4 milyar TL'yi aştı"
Mevduat dışı kaynaklarda yüzde 41 artış sağlanırken kaynağın çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi yönündeki bilanço yönetim stratejilerine uygun davranıldığını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:
"Son iki yılda mevduat dışı kaynaklar 3 katına çıkarılmış ve ihtiyaç duyulan yatırımlar için bu kanaldan da kaynak sağlanmıştır. 2013 yılında yapılan sendikasyon kredisi artırılarak yenilenmiş, ilk eurobond ihracı başarı ile gerçekleştirilmiştir. Orta Vadeli Eurobond (GMTN) Programı çerçevesinde, farklı vadelerde kaynak teminine devam edilerek bankamızın uluslararası finansal piyasalarla olan entegrasyonu güçlendirilmektedir. Bunların dışında uluslararası banka ve finans kurumlarından sağlanmış olan krediler de bilanço büyümemize katkı sağlamıştır. Dış ticaret işlemlerindeki pazar payımız yaklaşık yüzde 8'ler seviyesine artırılırken alt yapı, enerji ve turizm ağırlıklı olmak üzere projelerin finansmanında yer alarak bankamızın ekonomiye katkısı artırılmaktadır."
Etkin maliyet yönetimi ile sürdürülebilir bir şekilde artırılmakta olan gelirler ile sektörün maliyet/gelir rasyosu en iyi bankaları arasında bulunduklarını belirten Aydın, operasyonel alt yapıyı daha da geliştirerek verimlilik ve etkinlik rasyolarını daha da iyileştirmeyi hedeflediklerini aktardı.
Hüseyin Aydın, şunları kaydetti:
"Ülkemize daha fazla katkıda bulunmak için güçlü bir bilanço yapısının gerekliliği çerçevesinde özkaynaklarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Bunun için sürdürülebilir verimliliğe önem veriyoruz. 2014 yılında net karımız 4 milyar TL'yi aşmış bulunmaktadır. Özkaynaklarımızı güçlendirmeye, güçlü özkaynak ile kredi ağırlıklı olarak büyümeye, müşterilerimize ve ülkemize daha fazla katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Hedefimiz; bir finans grubu disiplini içinde Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu-Kuzey Afrika'da güçlü bir bölgesel banka olmaktır."