3 AYLIK SÜREÇ
Bağ-Kur'lu esnaf ve çiftçilerden, bu düzenlemenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu prim borçlarını 3 ay içinde ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde; prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Prim ödemesi bulunmayanların ise tescil tarihi itibarıyla durdurma yapılacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek.
GSS ÖDEMESİ DE YOK
Bu kişilerden, ilgili kanun uyarınca çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları yeniden başlatılacak. Daha sonra talep edilirse, durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı ihya edilecek. Sigortalılıkları durdurulanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında, durdurulan süreler için Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu çıkarılmayacak
EMEKLİNİN ZAMMI TAMAM
Meclis'ten geçen paketle getirilen düzenlemelerden bazıları şöyle:
SEYYANEN ZAM: SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz ayı ödeme döneminde yapılacak artıştan sonra, dosya bazında ödenmesi gereken tutar esas alınmak suretiyle bin lira ve altındaki gelir ve aylıklara 100 lira, bin liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da bin 100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yapılacak. 65 yaş aylığı da 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor.
DESTEK PRİMİ AZALDI: Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi oranı yüzde 10'a düşürülecek. Uygulama Temmuz'da başlayacak.
3 ÇOCUKLUYA SIFIR VERGİ: Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10'a çıkarılacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak. Böylece, evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu bir çalışan, asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilecek.
İŞÇİ BABAYA 5 GÜN İZİN: İşçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde 5 gün ücretli izin verilecek.
ENGELLİYE YER DEĞİŞİKLİĞİ HAKKI: Kamuda sürekli işçi kadrosunda görev yapan ve en az yüzde 40 oranında engelli işçiler ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan işçiler, engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak kurum içi yer değiştirme talebinde bulunabilecek.