Türkiye'den büyük enerji hamlesi

Başbakan Yıldırım’ın ‘Yatırımcıların önüne Turkuaz halı sereceğiz’ sözünün ardından ilk adım enerjide atılıyor. Enerji Bakanlığı, maden sahalarında yeni bir modele geçiyor. Yatırımcı için her şey hazır olacak, bürokrasi ile uğraşmayacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Haziran 2016 , 00:00 Güncelleme Tarihi :04 Haziran 2016 , 20:57
Türkiye’den büyük enerji hamlesi

erli ve milli enerji kaynaklarını Türkiye ekonomisine kazandıracak yeni adımlar atılıyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın 'Yatırımcıların önüne Turkuaz halı sereceğiz' sözünün ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden sahalarında yeni bir modele geçiyor. Geçmişte en çok parayı teklif edene verilen ihale modeline dayanan maden sahalarında yeni sistemde termik santral kurulması şartı getirilecek. Termik santral kurulması karşılığında para almadan maden sahası verilebilecek. Yatırımcılara her şeyi hazır arsa teslim edilirken bürokratik süreçle uğraşılmayacak. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) izinlerini dahi kamu alacak. İhalede devlete en ucuz elektriği satacak firma öne geçecek.

TBMM Genel Kurulu'nda bulunan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ile sektöre yönelik önemli düzenlemeler hayata geçiriliyor. Yenilenebilir enerjide de yeni modele geçiliyor. Enerji Bakanlığı tarafından öncelikli olarak büyük güneş sahaları belirlenecek. Sahalar bin, 2 bin, 3 bin MW'ye çıkarılacak. Oraya yapılacak yenilenebilir enerji için gerekli olan tüm izinler ile bağlantı izinleri ve altyapısının her şeyi hazır olacak. Yatırımcı herhangi bir bürokratik sorunla karşılaşmayacak. İletim kapasitesine kadar her şey garanti edilecek. Buradaki şart ise kurulacak tesislerdeki panel ve türbin gibi üretimlerin Türkiye'de yapılması. Güneş ve rüzgar enerjisine yönelik yatırımların tüm halt yapısı hazırlanırken 1.000 MW'lık güneş tesisi için güneşlenme saati yüksek olan yerlerde sistem kurulacak. Yeni düzenleme ile güneş ve rüzgar enerjisinde ölçüm kriteri de genişletiliyor. Son 5 yıl içinde 1 yıllık ölçüm verisi yetecek. Böylece bürokratik işlemlerde azaltılmış olacak.

AFRİKA AÇILIMI
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yurtdışında arama yapmaya hazırlanırken, kuruma stratejik bir görev daha veriliyor. Devlet tarafından ülkenin stratejik madenlerini güvence altına almakla görevlendirilen MTA kendi tecrübesini yurt dışına aktararak Afrika'da kömür arayabilecek.

MADENCİ METAN GAZINI SATABİLECEK
Enerjide yatırımcılara önemli kolaylıklar sağlayacak yasal düzenleme ile maden kazalarının önüne geçilecek adım da atılıyor. Türkiye'de madenlerde grizu patlamalarına yönelik tedbir alınacak. Metan birikmesinden kaynaklı patlamaların önüne geçilmesi amacıyla metan drenajı yapılacak. Elde edilen metanın doğalgaz piyasasında satımı yapılacak. Yakılmasının ve kullanılmasının önü açılacak.