Türkiye'nin 'en'lerine bir yenisi daha ekleniyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsüyle ilgili, "Söz konusu köprü, 2023 ve devamındaki hedefleri yerine getirmede önemli bir mihenk taşı olacak." dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Mart 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :17 Mart 2017 , 19:50
Türkiye’nin ’en’lerine bir yenisi daha ekleniyor

İÇİNDEKİLER

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü konumunda bulunduğunu belirterek, "Sadece Asya ile Avrupa değil, Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar... Önemli bir coğrafyada 3 kıtayı birbirine bağlıyor. Dolayısıyla bu coğrafi konumun hakkını vermek adına ulaştırma projelerinin kesintisiz bir şekilde tamamlanması ve bunların da birbirini tamamlaması gerektiği tezini ortaya koyuyoruz. Bu tezden hareketle projeleri programlıyoruz, yapıyoruz ve hizmete sunuyoruz." diye konuştu.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün ortaya konulan hedefin önemli bir parçası olduğunu dile getiren Arslan, Avrupa'yı Asya'ya altıncı kere bağlayacak köprü ile Avrupa üzerinden gelen yüklerin, ülkenin batısına yani Ege ve Akdeniz'e hızlı ve kestirme olarak ulaştırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Arslan, köprünün ayrıca bölgedeki yatırımlardan kaynaklı ham madde sevkiyatının hızlandırılması adına da önemli olduğunu vurguladı.



DEV PROJENİN TEMELİ YARIN ATILACAK
"Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanını alacak ''Çanakkale 1915 Köprüsü''nün temeli, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile bazı bakanların katılacağı törenle atılacak.

Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü, tamamlandığında "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak.

Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.

İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığının ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi.

"Dünya çapında proje" olarak nitelendirilen, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak köprünün temelinin atılacağı 18 Mart Cumartesi günü yapılacak etkinlik için Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde tören alanı oluşturuldu.

Köprünün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile bazı bakanların katılacağı törenle atılacak.