"Üreten Türkiye Konuşuyor" programlarının ilki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Van'da gerçekleştirildi. Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımı ile düzenlenen toplantıya Hak-İş, Memur-Sen, TESK, TİSK, TOBB, Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, TZOB, ASKON, MÜSİAD, TİM TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD ve TÜRKONFED üyesi 400'den fazla kişi katıldı. Toplantının sonunda Doğu Anadolu'yu temsil eden sivil toplum kuruluşları arasında yapılan anket bölgenin terör örgütü PKK'nın yıllardır verdiği zararlara karşın geleceğe umutla baktıklarını bir kez daha gözler önüne serdi.
YÜZDE 77 GELECEĞİNDEN UMUTLU
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun 15 STK adına ortak açıklama yaptığı toplantıda, yönetim ve ekonomide istikrar için "evet" vurgusu yapılırken, ankete katılan katılımcılara da referandum sonrası için gelecekten beklentileri soruldu. Doğu Anadolu'yu temsil eden katılımcıların yüzde 77'si Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduklarını söylerken, yüzde 23 ise umutsuz olduklarını ifade etti.
BÖLGE EKONOMİSİ TEKNOLOJİYE ENTEGRE OLACAK
Ankette büyük çoğunluğu girişimci olan katılımcılara bölge ekonomisini canlandırmayı hedefleyen sorular da soruldu. Bölgede yaşayanlar demiryolu taşımacılığının canlandırmasında en fazla Van-Erzurum- Karadeniz ve Van-Şırnak-Irak güzergahının etkili olacağı görüşünü belirtti.
Bölge işi adamlarından yüzde 63'ü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen e-ticaret sistemini kullanmadıklarını ifade ederken, e-ticaret yapmayanların yüzde 41'i bunun en büyük sebebi için "güvensizlik" seçeneğini seçti.
Toplantıdan çıkan sonuçlarda bölge insanına güvenli e-ticaretin anlatılması ve teknolojiyi daha fazla kullanmaları için hedef projeler belirlenmesi de benimsendi.
TEŞVİK SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Katılımcıların yüzde 55'i bölgedeki teşvik sisteminin bölge kalkınmasına etkisi olmadığı görüşünü savunurken, yüzde 31'i ise katkı sağladığını söyledi. Bu oran yetkililerin teşvik sistemini yeniden gözden geçirmesi için STK'lar tarafından özellikle bir kenara not edildi.
Katılımcıların yüzde 45'i ise bir yıl içerisinde bölgenin gelişme göstereceğini düşünürken, yüzde 32'si aynı kalacağını, yüzde 23'ü ise daha kötü olacağını belirtti.
CAZİBE MERKEZLERİNDEN MEMNUNLAR
Bölge iş adamları Cazibe Merkezi programından ise son derece memnun. Katılımcıların yüzde 79'u programın faydalı olduğunu belirtirken, yüzde 18'i faydasız olduğunu ileri sürdü. Program kapsamında ise en faydalı bulunan teşvik yüzde 66 ile "Yatırım ve Üretim Destek Paketi" oldu. Katılımcıların yüzde 90'ı bu paketin en fazla fayda getireceğini de kaydetti.
BARIŞ ŞİMŞEK