Türkiye için büyüme tahminlerini revize ettiler

Türkiye'nin 2017'de 3.3 büyüyeceği tahmininde bulunan Morgan Stanley, 2.çeyrek büyüme rakamlarının açıklamasının ardından Türkiye için 2017 büyüme tahminini yüzde 4,3`e yükseltti. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs ise Türkiye’nin büyümesinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7 civarında gerçekleşebileceğini açıkladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Eylül 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :11 Eylül 2017 , 20:22
Türkiye için büyüme tahminlerini revize ettiler

İÇİNDEKİLER

Türkiye ekonomisi, hükümetin teşvik ve desteklerinin süren etkisi ile ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü. Ekonomistler ve ekonomi yönetimi büyümede güçlü seyrin yılın kalanında da devam edeceğini bekliyor. Uluslararası yatırım bankalarından JPMorgan, Morgan Stanley ve Nomura da Türkiye'ye yönelik büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Goldman Sachs ise üçüncü çeyrekte büyümenin yüzde 7'ye ulaşabileceğini ancak, son çeyrekte büyümenin yavaşlayacağını beklediğini bu nedenle yıl sonu büyüme tahminini değiştirmediğini bildirdi.

JPMORGAN, YÜZDE 4,6'DAN 5,3'E YÜKSELTTİ
2017 ikinci çeyrekte Türk ekonomisinin piyasa beklentilerinin altında ancak kendi tahminlerinin üzerinde büyüdüğünü işaret eden JP Morgan, ihracatta devam eden güçlenme ile birlikte sağlanan güçlü büyüme sonrası 2017'nin tamamı için GSYH tahminlerini bir kez daha yönlü revize ettiklerini duyurdu.

JP Morgan, Türk ekonomisi için 2017 GSYH büyüme tahminini yüzde 4,6'dan 5,3'e yükseltirken, 2018 için büyüme tahminini yüzde 3,1 olarak devam ettirdi.

Tüketici güveni verilerinin, turist rakamlarının ve imalat PMI'nın büyümedeki güçlü ivmenin yılın ikinci yarısına da sarktığına işaret ettiğini vurgulayan JP Morgan, ancak hükümetin teşvik tedbirleri sona erdiğinde ve kredi garanti mekanizmasının etkisi ortadan kalktığında ekonomik aktivitenin hız kaybetmesini beklemeyi sürdürdüklerini ifade etti.

MORGAN STANLEY, BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜZDE 4,3'E ÇIKARDI
Morgan Stanley, Türkiye için 2017 yılı GSYH büyüme tahminini güçlü kredi büyümesinin etkisiyle ilk 6 ayda yaşanan güçlü büyümenin ardından yüzde 3,3'den yüzde 4,3'e çıkardı. Morgan Stanley yaptığı değerlendirmede, "Kaldıraç, istihdam ve güven göstergeleri, özel sektör tüketiminde büyümenin 2017'nin ikinci yarısında da büyük oranda güçlü olmaya devam edeceğine işaret ediyorlar. Buna bağlı olarak da bez 2017 için GSYH büyüme tahminimizi yüzde 1 artırarak yüzde 4,3'e yükselttik" ifadelerini kullandı.

NOMURA, YÜZDE 4,2'DEN YÜZDE 5,5'E ÇIKARDI
Nomura ise Türk ekonomisi için 2017 GSYH büyüme tahminini 3. çeyrekte büyümenin baz etkisiyle daha da hızlanacağı görüşü çerçevesinde yüzde 4,2'den yüzde 5,5'e çıkardı. 2018 için büyüme tahminini yüzde 3 olarak tekrarlayan Nomura, bu tahmin için yukarı yönlü risklilerin var olduğunun bilincinde olduklarını da vurguladı. Nomura raporunda, cari politika karışımının yurt içi talep baskılarını kontrol altına almak için yeteri kadar sıkı olmadığını düşünmeye devam ettiklerini de belirtti.

GOLDMAN SACHS: BU YILIN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 7 CİVARINDA GERÇEKLEŞEK

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'nin büyümesinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7 civarında gerçekleşebileceğini açıkladı.

Türkiye'nin ikinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme verilerinin açıklanmasının ardından bankanın yayımlandığı raporda, Türkiye ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 5 seviyesinde büyümesi yönündeki tahminin korunduğu, yılın üçüncü çeyreğinde geniş baz etkisiyle büyümenin yüzde 7 civarında gerçekleşebileceği belirtildi.

Raporda, Türkiye'nin bu yılın ikinci çeyreğindeki büyüme performansına ilişkin, "Güçlü bir büyüme performansı bekleniyordu. Aynı zamanda ihracatın güçlü seyretmesi ve ithalatın artması bekleniyordu. Öte yandan, yatırımlardaki sert yükseliş, kamu harcamalarındaki düşüş ve tüketimdeki ılımlı görünüm şaşırtıcıydı." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yılın üçüncü çeyreğinde baz etkisiyle artmasının, dördüncü çeyrekte ise büyümenin daha ılımlı bir hal almasının beklendiği kaydedildi.

Hükümetin vereceği ekonomik kararların önümüzdeki dönemdeki büyümede belirleyici olmasının beklendiği belirtilen raporda, Kredi Garanti Fonu gibi geniş çaplı destekleyici önlemlerin ve kamu harcamalarının da etkisiyle 2018 yılında büyümenin yüzde 3,5 seviyesinin üzerinde seyredebileceği vurgulandı.