Şaha kaldıracak atılımlar

Enerji Bakanı Albayrak, enerji sektörüne 10 yılda 420 milyar lira yatırım yapılacağını belirterek, petrol ve doğalgazda ithalata bağımlılığı kontrol altına alacak dev adımları açıkladı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :30 Aralık 2017
Şaha kaldıracak atılımlar

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 3.3 milyar dolara ulaşan bor rezerviyle dünya lideri olurken, önümüzdeki 10 yılda enerjiye yapılacak 420 milyar liralık yatırım ile bir üsse dönüşecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yeni dönemde doğalgaz başta olmak üzere enerjide atılacak adımları açıkladı. Buna göre, elektrikte iletim-dağıtıma 30 milyarlık yatırım yapılacak, 2 yeni yüzer LNG depolama tesisi devreye girecek, 2018 sonunda 81 ilde doğalgaz kullanılacak. Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri 27 bin istihdam yaratacak. Petrol ve doğalgazda ithalata bağımlılığın kontrol altına alınması gerektiğini, bu konuda mümkün olduğu ölçüde kaynak ve güzergah çeşitlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Albayrak, enerjide atılacak dev adımları şöyle sıraladı:
● Ülkemizde enerji sektörünün önümüzdeki 10 yıldaki toplam yatırım ihtiyacının 110 milyar doları (420 milyar lira) aşacağı tahmin ediliyor. İhtiyaç duyulan yatırımların mümkün olduğu kadar özel sektör tarafından yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi yönünde çalışmalar yürütülüyor.
● Türkiye; 2005 yılından bu yana bor sektöründe dünya lideri konumuna geldi. 2017'de yüzde 56'lık pazar payı ile bugüne kadarki en yüksek satış miktarı ve pazar payına ulaştı. 2018'de bor çok daha yoğun bir şekilde katma değerli ürüne dönüştürülecek.
● 2016-2020 yıllarını kapsayan uygulama döneminde 12 milyar lirası elektrik iletim altyapısında, 18 milyar lirası elektrik dağıtım altyapısında olmak üzere toplamda 30 milyar lira yatırım yapılması sağlanacak.

MADENDE YENİ MODEL
● Madencilikte yeni bir iş modeli yaşama geçirilecek. Madencilikte özel sektörün yatırımlarını daha kolay ve hızlı yapabileceği bir ortamı sağlayacağız.
● Hatay Dörtyol ve Saros Körfezi'nde iki adet daha Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) devreye alınacak. Hatay Dörtyol'da 20 milyon metreküp günlük gazlaştırma kapasiteli FSRU, 2017 sonu itibarıyla faaliyete geçecektir. Devam eden çalışmalarla 10 milyar metreküp üzerine çıkarılacak doğalgaz depolama kapasitesi, yıllık tüketimin yüzde 20'si seviyelerine ulaşacak.
● 2018 sonuna kadar 81 ilimizin tamamına doğalgaz arzı sağlanacak. 2019 sonuna kadar ilave 222 ilçe ve beldeye daha doğalgaz arzı sağlanması için çalışmalar sürdürülmektedir.
● Doğalgazda talebin karşılanması amacıyla Türkiye'nin ortak olduğu projelerden TANAP ile 2018'de Türkiye'ye, 2020'de ise Avrupa'ya gaz arzı sağlanacak.
● 10 yıl içinde rüzgar ve güneşin her biri için 10'ar bin megavat ilave kurulu güç devreye alınacak.
● Akkuyu ve Sinop'ta kurulacak nükleer santrallerde önemli aşamalar kaydedilmiş olup, üçüncü santral için yer belirleme çalışmaları devam etmektedir. İlk 2 proje 4'er reaktör ve toplam 9 bin 280 megavat kurulu güce sahip olacak.
● Bakanlık olarak MTA, BOREN, TAEK dahil, EPDK hariç olmak üzere 2018 yılı bütçe kanun tasarısı teklif toplamı 2 milyar 386 milyon 508 bin lira. Bakanlığın bütçe teklifinin 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı teklifi içindeki oranı yüzde 0.31.

Bakan Albayrak, "2018 yılı sonuna kadar 81 ilimizin tamamına, 2019 sonuna kadar da ilave 222 ilçe ve beldeye gaz arzı sağlayacağız" dedi.