Konkordato ilan etmek nedir? Konkordato ilan edilince ne olur?

Beta Ayakkabı, Hotiç ve son olarak Eminiş Ambalaj derken, Türkiye'nin gündeminde bu sıralar konkordato var. 2018 yılı içerisinde konkordato ilan eden firmalar sonrası en çok merak edilen konulardan biri konkordato nedir oldu. Maddi açıdan sıkıntı yaşayan firmaların seçtiği bir yol olan konkordato ilan etmek için bir takım şartların sağlanmış olması gerekiyor. Peki o zaman konkordato nedir, ne anlama gelir? Konkordato şartları nelerdir? Mühleti ne kadar?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Eylül 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :26 Eylül 2018 , 14:47
Konkordato ilan etmek nedir? Konkordato ilan edilince ne olur?

Son günlerde sıklıkla konkordato tanımını duyuyoruz. Büyük firmalar iflas açıklamak yerine, konkordato ilan ediyorlar. Konkordato ilan eden firmalar bu kadar çok konuşuluyorken herkesin en çok merak ettiği şey konkordato nedir oldu. Peki konkordato ne demek? Konkordato iflas mı demektir?

KONKORDATO NE DEMEKTİR?

İtalyanca "concordato" kelimesinden dilimize geçen 'konkordato'nun Türkçe karşılığı "iflas anlaşması"dır. "Batık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri koşullar dahilinde ödemek için alacaklılarıyla yaptıkları anlaşma" anlamına gelen konkordato, ilk kez, Papalık makamıyla başka hükümetler arasında yapılan anlaşmalar için kullanılmıştır.

KONKORDATO İFLAS MI DEMEK?

Konkordato, "borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma" olarak tanımlanıyor.

KONKORDATO ŞARTLARI NELERDİR? BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Mali durumu bozularak ödeme gücünü kaybetmiş ve konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu, Asliye Ticaret Mahkemesine başvurur. Konkordato sürecinde borçlarını ödeyebileceği durumu gösteren projesini ve ayrıntılı bilançosunu veren borçlunun teklifi, konkordato süresi verilebilmesi için uygun şartlarının olup olmadığı araştırılıp incelenir. Borçlunun varlıklarının, borçların en az yüzde 50'sini karşılamaya yetip yetmeyeceği ve borçlunun teklifinin varlıklarıyla uygun olup olmadığını tespit etmek için İcra Tetkik Mercii bilirkişiye başvurur.

Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar. Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur.

1-Adi Konkordato
2- İflastan Sonra Konkordato
3- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato
4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması