Kıdem tazminatında yeni sistem! Kıdem tazminatı ne olacak?

Kıdem tazminatında dün Resmi Gazete'de yayımlanan program ile birlikte yeni bir dönem başlıyor. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren gelişme sonrası işçiler kıdem tazminatını kimler alabilecek? kıdem tazminatı sistemi değişiyor mu? kıdem tazminatı kaldırılıyor mu? gibi sorulara cevap arıyor. İşte kıdem tazminatı ile ilgili yenilik...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :29 Ekim 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :29 Ekim 2018 , 10:26
Kıdem tazminatında yeni sistem! Kıdem tazminatı ne olacak?

Kıdem tazminatı ile ilgili çalışan herkesi ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Dün açıklanan 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda kıdem tazminatı ile ilgili bir madde yayınlandı. Milyonlarca çalışan yaşanan bu gelişme üzerine kıdem tazminatı sistemi değişiyor mu? kıdem tazminatı nasıl alınacak? kıdem tazminatını kimler alabilecek? sorularına cevap arıyor. İşte o gelişmeler...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren düzenleme, 2019'da yürürlüğe girecek. Resmi Gazete'de yayımlanan '2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, her çalışan için ayrı bir kıdem tazminatı hesabı açılacak. Mevcut düzende ise herkes kıdem tazminatı alamıyor.

Örneğin 100 kişiden 10'u faydalanabiliyorken, işçi ve işveren arasında büyük sorun oluşturan kıdem tazminatından, yeni düzenleme sayesinde herkesin faydalanmasının önü açılıyor.

DEVREDEN AYLIKLAR
'2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndaki çalışma hayatını ilgilendiren diğer düzenlemeler ise şöyle:
✔ Devredilen SSk ve Bağkur emekli aylıklarının 2019 yılı ocak ve temmuz aylarında önceki 6 aylık enflasyon tahmini dikkate alınarak artırılması öngörülüyor.
✔ Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2019 yılının ocak ayında yüzde 4, temmuz ayında yüzde 5 oranında artırılması, ayrıca 2019'un ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık dönemlerde oluşacak enflasyon farklarının ilave edilmesi planlanıyor.
✔ İşsizlik Sigortası fonu varlığının 2019'da 148.5 milyar lira ile milli gelirin yüzde 3.3'üne ulaşması hedefleniyor.
✔ Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği kültürü geliştirilecek. Bu alanda yeterli sayı ve nitelikte uzman personel yetiştirilecek.

KAMUDA PERFORMANS
✔ Kamuda çalışanlar için yetenek ölçümü, tekrar yerleştirme ve norm kadro çalışmaları yürütülecek. İnsan kaynağının ödül ve performans sistemleriyle etkin yönetimi sağlanacak.
✔ Kamu kurum ve kuruluşlarında etkili bir insan kaynakları planlaması yapabilmek amacıyla yürütülen Kamu Personeli Bilgi Sistemi çalışması tamamlanacak. Esnek çalışma modelleri geliştirilecek.

TAMAMLAYICI SAĞLIK
✔ İlaç ve tedavi harcamaları daha akılcı hale getirilecek.
SGK ile protokolü olan üniversite ve kamu hastaneleri ile sözleşmeli eczanelerde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne (BKDS) geçilecek.
✔ Hastalara gereksiz tetkik ve tahlil işlemlerinin yapılmaması sağlanacak. tetkik ve tahlil paylaşım projesi olan medula hayata geçirilecek.
✔ Tıbbi ve ekonomik değerlendirme çalışmalarını dikkate alan bir geri ödeme sistemi oluşturulacak. Geri ödeme kapsamında olmayan sağlık hizmetlerinin sağlanması için tamamlayıcı sağlık sigortacılığı teşvik edilecek.

KREŞ TEŞVİĞİ
✔ Kreş ve gündüz bakımevlerinin desteklenmesi amacıyla özel sektöre yönelik teşvik uygulamaları hayata geçirilecek. Yerel yönetimlere ait kreşlerin yaygınlaştırılması sağlanacak.
✔ Dijital ekonomide nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla, ortaya çıkan yeni meslek alanlarında işgücünün yetiştirilmesine yönelik kurs ve programlar düzenlenecek.
✔ İşgücüne katılımın kolaylaşması için esnek çalışma uygulanmasına yönelik mevzuat çalışmaları tamamlanacak. Yarım çalışma ödeneğinin etkin şekilde uygulanması sağlanacak.

İŞ KULÜPLERİ ARTACAK
✔ Engellilerin meslek edinmesi amacıyla uzaktan eğitim programları geliştirilecek.
✔ Mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetleri başta olmak üzere aktif işgücü politikaları etki analizlerine dayandırılarak yaygınlaştırılacak.
✔ Özel politika gerektiren gruplardaki kişilere, iş arama motivasyonu ve yöntem desteği vermek amacıyla iş kulüplerinin sayısı artırılacak.
✔ Gençlerin, kadınların ve sosyal yardım alanların iş gücü piyasasına katılımlarını sağlamaya yönelik teşvikler geliştirilecek.

DETAYLAR NETLEŞECEK
Halen kıdem tazminatı, her 1 yıl için 30 günlük yani aylık, brüt ücret üzerinden hesaplanıyor ve bir aylık ücretin, çalışma yılı ile çarpılması sonucu ortaya çıkıyor. Çalışanın ücreti içinde yer alan yol yardımı, yemek, ikramiye, prim ve sağlık sigortası gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılıyor. Önümüzdeki günlerde detaylarının netleşmesi beklenen yeni düzenlemeyle ise daha farklı bir yöntemin izlenmesi planlanıyor.