Analistler bugün yurt içinde Ramazan Bayramı dolayısıyla piyasaların kapalı olduğunu, yurt dışında ise Avrupa'da büyüme ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararının yatırımcıların gündeminde olduğunu belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 5,7250'nin destek, 5,8250'nin direnç konumuna geldiğini kaydetti.
AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZDE SÜRPRİZ YAPMADI
AMB'nin faizi sabit tutma kararı sonrası açıklama yapan Başkan Draghi, bugünkü ekonomik şartların normal olmaktan çok uzak olduğunu belirterek, "Artan korumacılık tehdidi ve diğer faktörler mevduat faiz oranlarında herhangi bir artışa imkan vermiyor" dedi.
Uzmanlar bugün yurt içinde veri gündeminin zayıf olduğunu yurt dışında ise ABD'de mayıs ayı istihdam raporundaki verilerin takip edileceğini kaydetti.
Ticaret savaşı endişeleri ve jeopolitik risklerin yatırımcıların gündeminde olmaya devam ettiğini ifade eden uzmanlar, teknik açıdan dolar/TL'de 5,8050'nin destek, 5,8870 ve 5,9050 seviyelerinin direnç konumuna geldiğini kaydetti.
DOLAR NEDEN DÜŞTÜ?
Bayram tatili sebebiyle yurtiçi piyasaların kapalı olduğu günde dolar/TL 5.80'nin altına geriledi. Sabah saatlerinde 5.86 seviyesini gören dolar/TL, Londra merkezli işlemlerin hakim olduğu kur piyasasında saat 17.15 itibarıyla 5.76'nın altına geriledi.
Bu gerilemede ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine gideceği beklentisi etkili oldu. Doların ana para birimlerine karşı değerini gösteren Dolar Endeksi 96 bin 995'e geriledi. Endeks böylece 18 Nisan'dan beri en düşük seviyesini gördü. Benzer bir şekilde dolar/TL de bu tarihten beri ilk kez 5.7589'u gördü ancak kısa süre sonra yeniden 5.76'nın üzerine çıktı. Dolar, bayram tatiline 5.83 lirada girmişti.
RİSK İŞTAHI ZAYIFLADI
ABD ile Çin ve Meksika arasında devam eden ticaret gerilimi ve bu gerilimin küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı beklentisi yatırımcının risk iştahını zayıflattı. Yatırımcılar hisse piyasalarından, güvenli liman olarak gördükleri devlet tahvillerine yöneldi.
Küresel riskten kaçışın kuvvetli olduğu bir dönemde TL'de değer kazancı yaşanması bankacılara göre TL'deki nominal değer kazancı ötesinde kuvvetli bir trend oluğunun en önemli göstergesi.