Taşeron İşçi - 4/D'li taşeronlar maaş zammı alacak mı? KHK'lı 4/D'li taşeron işçilere toplu sözleşme ile zam yapılacak mı?

Taşeron İşçi - 4/D'li taşeron işçiler ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda taşeron işçiler önce kadroya geçti ve 4/D statüsüne kavuştu. Taşeron işçiler kamu işçisi statüsüne (4D) geçirilen kişiler başlangıçta mevcut şartlarla kadroya alındı. Ancak bu işçilerin ileride vakti saati geldiğinde toplu iş sözleşmesi yapılırken pazarlık hakkı olacak. Bu anlamda mevcut maaşların ve özlük haklarının iyileştirilmesi söz konusu. Hükümet ve Türk-İş yetkilileri arasındaki ilk görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'ne dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sunmuştu. Peki 4/D'li taşeronlar maaş zammı alacak mı? KHK'lı 4/D'li taşeron işçilere toplu sözleşme ile zam yapılacak mı?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Temmuz 2019 , 09:43 Güncelleme Tarihi :26 Temmuz 2019 , 09:49
Taşeron İşçi - 4/D’li taşeronlar maaş zammı alacak mı? KHK’lı 4/D’li taşeron işçilere toplu sözleşme ile zam yapılacak mı?

İÇİNDEKİLER

Taşeron İşçi - 4/D'li taşeron işçilere toplu sözleşme teklifi geçen hafta yapılmıştı. Buna göre merakla beklenen 2 yıllık maaş zamları, izinler ve eğitim yakacak gibi ek ücretleri belli oldu. İşçi ve hükümet temsilcilerinin ikinci kez bir araya geldiği toplantıda, 3 bin 500'ün altında ücret alanlara 60 TL, ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ayda yüzde 4 zam ve enflasyon farkı teklif edildi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsü olan kamu işçisi olarak kadroya geçecek olan taşeron işçiler elde edecekleri hakları merak ediyorlar. Taşeron işçilerin en merak ettiği konuların başında ise maaşlarında bir değişiklik olup olmayacağı geliyor. Peki 4/D'li taşeron işçilere toplu sözleşmeden maaşlara zam yapılacak mı? 4/D'li taşeronlar Temmuz'da maaş zammı alacak mı?

Türk-İş'in teklifi

Hükümet ve Türk-İş yetkilileri arasındaki ilk görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'ne dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sunmuştu.

Türk-İş'in, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren talebine karşılık Bakan Selçuk "İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkanlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Taşeronda önemli önerge Mecliste

Kadroya geçen taşeron işçiler ile ilgili önemli bir soru önergesi TBMM 'ye geldi. Söz konusu soru önergesinde düşük maaşlar ve özlük haklarının iyileştirmesi talepleri iletildi.

Kadroya geçen taşeron maaşları Temmuz'da artacak mı?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsü olan kamu işçisi olarak kadroya geçecek olan taşeron işçiler elde edecekleri hakları merak ediyorlar. Taşeron işçilerin en merak ettiği konuların başında ise maaşlarında bir değişiklik olup olmayacağı geliyor. 696 KHK ile kadroya geçen işçiler için öngörülen yüzde 4 artı 4 zammın yanında enflasyon farkı taleplerini başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün muhataplarına ileterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bütün muhataplarımıza 696 KHK öngörülen yüzde 4+4 zammın yetersiz olduğunu beyan ettik.

AK Parti hükumetinin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 17 yıllık iktidarında kamu çalışanları enflasyonun altında asla kalmadı. Bu konuda da çalışanların taleplerinin dikkate alınacağına inanıyoruz" diyerek beklentilerini dile getirdiler. Geçtiğimiz Ocak ayının son günlerinde yapılacak ilk ilave tediye ödemesinin ardından ikinci ilave tediye ödemeleri Mayıs ayının sonunda yapıldı. İşçiler, aldıkları maaşlara göre ilave tediye ödemesi almaktadır.

İŞÇİLER ENFLASYON FARKI İSTİYOR

2019 yılına girildiğinde düşük maaş zammı alan işçiler maaşlara enflasyon farkının getirilmesini istiyor.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİLERE ZAM

Belediye çalışanı bin 311 işçi, yeni sözleşmeye göre yüzde 37 zam, ayrıca bazı sosyal hak ve yardımlar elde etti. Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, kentteki bir düğün salonunda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesiyle en düşük işçi yevmiyesinin 88 liradan 99 liraya yükseldiğini söyledi. Zam görüşmelerini hem belediyenin imkanları hem de işçilerin ihtiyaçlarını gözeterek gerçekleştirdiklerini dile getiren Gül, "Bu sözleşmeyle evli personelimiz aile yardımı almaya başlayacak. İkramiyede yüzde 420 oranında artış yaptık. Çocuk yardımlarında yüzde 174, yemek ve yakacak yardımlarını yüzde 40, dini bayramlarda yaptığımız yardımda yüzde 87, öğrenim yardımlarında yüzde 91 artış sağladık. Daha önce sözleşmede olmayan mama, bez ve sünnet yardımı gibi kalemleri de ekledik." ifadelerini kullandı

ENFLASYON ZAMMI DETAYLARI

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabiliyorlar. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK'de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü.

Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, asgari ücret artışını taşeron işçilere yansıtıp yansıtmayacaklarını soran belediyelere iki farklı görüş verdi. İlk görüş yazısında, kadroya alınan taşeron işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki çıplak ücretlerinin esas alınacağı, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu kaydedildi. İkinci görüş yazısında ise sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücretlerinin kadroya alınırken işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine göre belirlenmesi gerektiği belirtildi.

KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİ İLE İLGLİ YENİ GELİŞME

4/D İşçilere Harçlık Verilecek Taşeron işçilere ikramiye ilave tediye ikinci ödemesinin Ramazan Bayramı öncesinde yapılacağı açıklandı. Bunun yanı sıra 4/D'li kadrolu sürekli işçilere verilecek bayram öncesi tutarı ise 75 Türk Lirası olarak açıklandı.

Geçtiğimiz Ocak ayının son günlerinde yapılacak ilk ilave tediye ödemesinin ardından ikinci ilave tediye ödemeleri Mayıs ayının sonunda yapılacak. İşçiler 2019 yılı tediye ödemeleri Ramazan Bayramı 'ndan önce yapılacak. İşçiler, aldıkları maaşlara göre ilave tediye ödemesi almaktadır. Maaşa göre ilave tediye ödemesi miktarı şu şekilde;

Türkiye genelinde yaklaşık 450 bin taşeron işçinin 4d kadrolarına alınması süreci devam ederken kadro hakkı elde eden taşeron işçilerin geçeceği 4/D statüsünün taşeron işçilere ne kazandırıp ne kaybettireceği konusunda detaylar belli olmaya başladı.

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23. maddesinin altıncı fıkrasında; geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin, anılan madde kapsamında yer alan idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücreti ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacağı düzenlemiştir.

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23. maddesinin altıncı fıkrasında; geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin, anılan madde kapsamında yer alan idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücreti ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacağı düzenlemiştir. 01.01.2019 30.06.2019 tarihleri arası ücret zammı:

İşçilerin 01.01.2019 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır. 01.07.2019 31.12.2019 tarihleri arası ücret zammı: İşçilerin 30.06.2019 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2019 tarihinden itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır. 01.01.2020 30.06.2020 tarihleri arası ücret zammı: İşçilerin 01.01.2020 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır.

01.07.2020 31.10.2020 tarihleri arası ücret zammı: İşçilerin 30.06.2020 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2020 tarihinden itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır. İkramiye: İşçilere Ocak ve Temmuz aylarında 5'er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir.