2 yıl erken emeklilik imkanı! Ne kadar askerlik borçlanması yapılmalı?

Emekli olmak için belli bir yaş, yıl ve primi doldurmak gerek. Erkekler, askerlik borçlanması ile daha erken emekli olabiliyor. Borçlanma, sigorta başlangıcını geriye çektiği için 2 yıla varan erken emeklilik imkanı söz konusu oluyor. Peki ne kadar askerlik borçlanması yapılmalı? Ödenecek tutar nedir? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem askerlik borçlanmasıyla erken emeklilik ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :05 Ağustos 2019
2 yıl erken emeklilik imkanı! Ne kadar askerlik borçlanması yapılmalı?

İÇİNDEKİLER



Ülkemizde
emekli olmak için belli bir yaşı, yılı ve primi doldurmak gerekiyor. Mevzuatımızda emekliliği kolaylaştırıcı durumlar da bulunuyor. Borçlanma, erken emeklilik yolunu açıyor. Kadınlar doğum borçlanması yapabilirken, erkekler de askerlik günlerini emeklilik hesabında kullanabiliyor. Askerlik, sigorta başlangıcını geriye doğru çektiği için, erkeklerde 2 yıla varan erken emeklilik imkanı söz konusu olabiliyor.


BAŞLANGIÇ ERKENE ALINIYOR
Askerliğin emeklilik yaşını geriye doğru çekebilmesi için, sigortadan önce yerine getirilmiş olması gerekiyor. Böylece işe girdiğiniz tarih askerlik süresince geriye doğru gidiyor. Askerliğini sigortadan önce er veya erbaş olarak yapanlar öncelikle işe girdikleri tarihe bakmalılar. Bu tarihten geriye doğru kaç ay gittiklerinde yaş şartı değişecekse, o kadar gün borçlanarak emekliliği öne çekebilirler.


İHTİYAÇ KADAR
Örneğin; Mustafa bey 10 Eylül 1970 doğumlu, 10 Temmuz 1993'te işe girmiş ve askerliğini de sigortalı olmadan önce yapmış. Emeklilik şartları 25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim günü. Emekli olacağı tarih ise 10 Nisan 2024. Eğer 8 aylık askerlik borçlanması yaparsa işe başlangıç zamanı 10 Kasım 1992 tarihine çekilecek. Bu doğrultuda da emeklilik şartları 53 yaş ve 5600 gün olacak. Emekli olacağı tarih ise 10 Eylül 2023'e çekilecek.


NE KADAR ÖDEMEK GEREKİR?
Askerlik borçlanmasında en düşük ve en yüksek tutarlar, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. En az tutar aylık olarak brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar oluyor. Bu da 2019 yılı için 818 lira 69 kuruştur. Yani bu yıl askerlik borçlanması yapacak kişinin, bir aylık borçlanma için en az 818 lira 69 kuruş ödeme yapması gerekiyor. Bunun 7.5 katına kadar yüksek prim de ödenebiliyor. Taban tutar her yıl asgari ücrete yapılan zamla birlikte yükseliyor.


ASTEĞMENLERDE DURUM FARKLI
Askerliğini asteğmen olarak yapanlarda 2 ayrı durum söz konusu bulunuyor. Öncelikle yedek subay okulunda geçen süreleri borçlanarak emeklilik hesabında kullanabiliyorlar. Asteğmen olarak görev yaptıkları süreler de emekliliği öne çekiyor. Adaylar, asteğmenliğe geçtikleri andan itibaren Emekli Sandığı (4C) kapsamında sigortalı sayılıyor. Yedek subaylıktan önce SSK'lı olanların işe giriş tarihleri asteğmenlik süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülüyor. Yani 12 ay asteğmen olan bir sigortalının işe giriş tarihi 3 ay geriye çekiliyor. Önce yedek subay olup sonra SSK'lı olunmuşsa 4C'li oldukları tarih yedek subaylık süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülerek işe başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Ayrıca ödenen primler de toplam prime ilave ediliyor.

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN

ekonomi@takvim.com.tr


MAZERET İZNİ YASADA BELLİ/ SİZDEN GELENLER

Özel sektörde çalışıyorum. İşçinin mazeret izni yok mu? İsmi saklı
Mazeret izinleri şunlardır; işçinin evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde ise 5 gün ücretli izin. İşçilerin en az yüzde 70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar ücretli izin hakları vardır.



ZAMAN AŞIMINA DİKKAT EDİN

2012'de emekli olduktan sonra aynı yerde çalışmaya devam ettim ve 7 yıl oldu. Önceki haklarımı alamıyorum, yıllık izin süresi gibi. İsmi saklı

Emekli olmak için işyerinden çıkışınızın verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla sizin 2012'de ayrıldığınızda tazminat, izin, mesai gibi haklarınızı almış olmanız gerekir. Almadıysanız ve dava açılmadıysa 5 yıllık zaman aşımını da kaçırmışsınız demektir. 2012'de yeniden başladığınızda tüm haklarınız sıfırlanmış oluyor. Dolayısıyla 6 yıllık tazminat ve yıllık izin parası gibi haklarınız olabilir. Emekli olduktan sonra hiçbir hakkınız ödenmedi ve aynı haklarla devam kararı aldıysanız ve anlaşma böyle ise bu kez tüm haklarınız saklıdır. Ödenmiyorsa arabulucuya gidebilirsiniz.


EFSANELERE İNANMAYIN

Düşük ücreti olanların çalıştıkça emeklilikte alacakları maaşı geriliyordu. Bu düzeltildi mi? Ahmet AKCAN

Bu bir şehir efsanesi. Çalıştıkça emekli maaşının düşmesi mümkün değil ancak yüksek maaş alanların emekli maaşı yükselir, düşük alanlarınki artmaz.

ekonomi@takvim.com.tr