Erken emeklilik yasası hakkında son gelişmeler milyonlar tarafından yakından takip ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Almanya ve Finlandiya modelleri konuşulurken yeni yöntemler de Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasını bekleyenleri heyecanlandırıyor. EYT hakkında son detayları merak eden vatandaşlar şimdi arama motorlarında EYT yasası kimleri kapsayacak sorusuna yanıt arıyor.
MİLYONLARIN GÖZÜ GELECEK HABERDE
EYT hakkında Ali Duman TBMM'ye sunulan yasa tekliflerine bakıldığında üç farklı yöntemin öne çıktığına dikkat çekti. Duman, hangi tekliflerin nasıl yasalaşırsa kimleri ne şekilde etkileyeceğini açıklayarak EYT'yi bekleyenlerin kafalarındaki soru işaretlerine de yanıt vermiş oldu. İşte EYT hakkında son gelişmeler...
TBMM'ye sunulan yasa teklifleri incelendiğinde üç farklı yöntemin belirginleştiğini belirten Duman hangi teklif yasalaşırsa, kimleri ne şekilde etkileyeceğini şöyle açıkladı:
"Birinci yönteme göre; kadın için 50, erkek için 55 yaşını doldurmuş ve en az 3,600 gün hizmeti bulunan çalışanları dikkate almaktadır. Şayet bu teklif 2019 yılı içinde kabul edilirse, 1969 yılı ve öncesinde doğan 3,600 günlük (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 yılı ve öncesinde doğmuş ve yine 3,600 gün hizmeti olan erkek çalışanları kapsamış olacak. Buna göre, SGK ilk giriş tarihleri 08.09.1999 ve öncesinde olsa dahi bu tarihlerden sonra doğanlar faydalanamamış olacaktır.
"İkinci yönteme göre ise, yaş haddi dışında kalan ancak diğer şartları yerine getirmiş çalışanların emeklilik koşulları şöyle olacak. 4447 sayılı yasaya göre emekli olabilmek için üç temel kural var;
"- Çalışma Hizmetini tamamlamış olmak. Yani, SSK'da 5,000 gün ile 5,975 gün arası ilk girişe göre belirleniyor, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadın çalışanlar için 7,200, erkek çalışanlar için 9,000 gün.
"- Çalışma Süresini tamamlamış olmak, yani ilk giriş tarihinin üzerinden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yılın geçmiş olması.
"- Yaş Haddini tamamlamış olmak yani kadınlarda 40-58 yaş, erkeklerde ise 44-60 yaş arasında bulunmak.