BORCU OLANA HASTANE ÜCRETSİZ
Sosyal Güvenlik Kurumu'na 60 günden fazla borcu olan Bağ-
Kur'lular ile
Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ödemeyen ya
da borcu biriken vatandaşlar
hastanelerden sağlık hizmeti
alamıyor. Ancak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla
yayımlanan kararla bu kişilere
önemli bir kolaylık sağlandı. Bu
karara göre; Genel Sağlık
Sigortası
ve 4/B (
Bağ-Kur) sigortalısı
olup sağlık hizmetlerinden
yararlanamayan Türk vatandaşları
ve bunların bakmakla yükümlü
olduğu kişiler,
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık
tesisleri ile devlet üniversitelerinin
sağlık uygulama ve araştırma
merkezlerinde (üniversite
hastaneleri) sunulan sağlık
hizmetlerinden 31 Aralık 2019
tarihine kadar ücretsiz olarak
yararlanabiliyor. Cumhurbaşkanlığı
kararı hem GSS
borçlularını hem
de Bağ-Kur borçlularını rahatlatmış
oldu. Böylece yıl sonuna kadar
hastanelerden yararlanacaklar,
tedavilerini yaptırıp ilaçlarını
alabilecekler.
FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN
ekonomi@takvim.com.tr
SİGORTA GİRİŞİ NASIL HESAPLANIR? /SİZDEN GELENLER
1998 yılında okul stajı ile sigorta başlangıcı oldu. Hizmet süresi hesaplanırken ilk sigorta girişi mi baz alınır? Değilse 2000 yılında sürekli olarak işe başladım, bu mu geçerli sayılacaktır? Meltem DUMAN
Sizin için emeklilik hesabı 2000 yılındaki girişinize göre yapılacak ve buna göre de 58 yaşında, 7 bin gün prim ödeyerek emekli olabileceksiniz.
ÇOĞUL DOĞUM FARKI YOK
İlk hamileliğimde ölü doğum yaptım. İkinci hamileliğimde ikiz bebeğim oldu. Doğum borçlanması yapmak istediğimde kaç çocuk ödemesi yapmam gerekir? Gaye ALTUNGÜNEŞ
Doğum
borçlanmasından amaçlanan, kişiye doğum nedeniyle çalışmadığı süre için borçlanma hakkı verilmesidir. Bu nedenle de önemli olan doğum sonrası çalışmadığı süre olup, doğumun tek veya çoğul olmasının önemi bulunmuyor. İkiz ya da üçüz doğum halinde de sadece 2 yıl borçlanma yapılabiliyor. Ayrıca çocuğun da yaşaması gerekiyor.
3600 YAZISI İLE TAZMİNAT ÖDENİR
15 yıldır aynı şirkette çalışıyorum. 5300 gün primim var, kendi isteğimle çıkarsam tazminatımı alabilir miyim? Volkan AKARSU
Kendi isteğinizle ayrılırsanız tazminat alamazsınız. Eğer ilk
sigorta olduğunuz tarih 9 Eylül 1999 öncesi ise o zaman
SGK'dan yazı alıp ayrılabilir, tazminat alabilirsiniz.
TATİL ÜCRETİ ÖDENMELİ
Resmi tatillerde çalıştırıp yerine izin veriyorlar. Bu yolla tazminatımı alabilir miyim? Yasemin GENÇAY
Yasalarımıza göre resmi tatillerde çalışma yapılamıyor. Eğer çalışma yapılmışsa bu günler için işçilere iki yevmiye ödeniyor. Bunun yerine izin kullandırılması yasaya aykırı bir durum oluşturuyor. Sizin fazla çalışma paralarınızın ödenmemesi haklı fesih sebebidir. Kanunsuz izin yaptırılması durumunu da ALO 170'e bildirebilir, sonra da haklı fesihle ayrılarak tazminat alabilirsiniz.
1981 doğumluyum. 30.09.1999 tarihinde sigorta başlangıcım var. 5023 gün primim ödendi. Ne zaman emekli olurum? Şu an 4d olarak kamuda görev yapmaktayım. Evren YUMAK
9 Eylül 1999 sonrası
sigortalı olduğunuz için 60 yaş ve 7 bin gün ile emekli olabilirsiniz. Eğer 22 gün önce sigortalı olsaydınız, 58 yaşında ve 5825 günle emekli olabilirdiniz.
ZAMAN AŞIMINA DİKKAT EDİN
1979 doğumluyum. 03.10.2003 sigorta girişim var. Özel okulda 17 yıldır öğretmenim. Şu an için 5500 sigorta günüm oldu, lakin 1990-1995 arası sigortasız olarak bir işyerinde çalıştım. Buradaki günlerimi de sigortadan tekrar saydırabilir miyim? Semih GENÇOĞLU
Eğer önceki çalışmalarda sigorta bildirimi yapıldı ama prim yatırılmadıysa bu durumda zaman aşımı olmadan hizmet tespiti yapılabiliyor. Ancak hiç sigorta bildirimi yapılmayan durumlarda zaman aşımı devreye giriyor. Bu da son düzenlemeyle 5 yıla indirildi.
SÖZLEŞMEYE BAKIN
08.00-17.00 saatleri arasında çalışan bir işçinin hafta tatili kaç gün olmalıdır? Ersan KILIÇ
Yasalarımıza göre çalışma saatleri haftada 45, ayda ise 225'dir. Yaptığınız sözleşmeye göre bu 40 saat de yani haftada 5 gün de olabilmektedir. Eğer sözleşmeniz bu yönde ise, 2 gün değilse, haftada en az 1 gün izin hakkınız bulunuyor.
EMEKLİLİK HESABI
2008 öncesi tarihlerde vergi mükellefiyim fakat Bağ-Kur girişim yok. Emekli olabilir miyim? 1988'de sigorta girişim var. Yücel ERDEM
Sigorta girişiniz var ve prim de yatırılmışsa yani fiili çalışmanız varsa ona göre işlem yapılır. Bağ- Kur girişiniz olmadığı için vergi mükellefi olmanız emeklilik ya da sigortalılık sağlamıyor maalesef.
01.04.1975 doğumluyum. 2002 sigorta girişim. 4025 günüm var. Fuat KARABALIK
İşe giriş tarihinize göre 60 yaşında ve 7 bin gün prim şartıyla emekli olursunuz. Daha çalışıp yaşınızın dolmasını beklemeniz gerekiyor.
Yüzde 64 engelli raporum var. 12.07.2009 işe girişim. Erken emeklilik için kaç gün gerekli? Koray DENİZ
Engelli emekliliği için rapor almanız yetmiyor. Vergi dairesinden de vergi indirimi gerekiyor. Bunun için çalıştığınız işyerinden belgelerinizi alarak vergi dairesine başvurun ve hastaneye sevk etsinler. Bu oranda bir vergi indirimi alabilirseniz 15 yıl, 3800 günle emekli olursunuz. Yılınız 2024'te tamamlanacak. Prim de tamam ve vergi indirimi de yüzde 64 olursa, 2024'te emekli olursunuz.
ekonomi@takvim.com.tr